Main Content

Nenadávajme na dánsku šaškáreň, veď nám pomohla: Riešme vlastné problémy!

piatok, 7. september 2018 17:53 | Autor: Filip Chudý

Ján Kozák a realizačný tím Slovenska
Ján Kozák a realizačný tím Slovenska | zdroj: TASR

Zápas Slovákov s Dánskom zaujal celý futbalový svet, no nás by malo skôr zaujímať to, prečo sme my nepôsobili na trávniku dobre. Za to Dáni nemôžu!

Komentár Filipa Chudého

Slovenskí futbaloví reprezentanti majú za sebou vstup do novej sezóny. Pôvodne mali nastúpiť proti mužstvu, ktoré sa dostalo do osemfinále tohtoročných MS v Rusku, no nakoniec čelili inej skupine dánskych futbalistov. A to takej, ktorá si musela zobrať v práci voľno, keďže futbal nie je ich hlavná pracovná náplň. To nie je ale nič nové, lebo proti „robošom“ hrali naši reprezentanti už veľakrát, no nie vždy proti nim aj obstáli. Napr. v takom Gibraltáre na nás s úsmevom spomínajú doteraz, pričom dobré spomienky na nás má aj Lichtenštajnsko, Luxembursko či Malta. Proti amatérom z Dánska sme síce dokázali vyhrať, ale žiadna sláva to nebola.

Reprezentačný tréner Ján Kozák pred zápasom hromžil, že na čo sem prišli, veď tento zápas nám nič nedá... Omyl! Tento zápas dal celej reprezentácii veľa, otázne skôr je, čo si z toho množstva zoberieme.

Najdôležitejšie by asi bolo, aby do národného tímu chodili hráči v reprezentačnej forme. Pri všetkej úcte, nielen Dánsko nemalo v stredu v Trnave svoj aktuálne najlepší možný výber hráčov. Trochu sa rozum zastavuje nad tým, na základe čoho sa niektorí dostali do národného tímu. Ešte sa dá chápať, ak nominujete hráča nachádzajúceho sa v ťažšom období, ktorý ale patrí dlhé obdobie do kostry tímu. No prečo sú nominovaní tí, ktorí dlhodobo nehrávajú? Alebo takí, čo vo viacerých dôležitých zápasoch už vo svojich kluboch nepresvedčili? Pritom X ďalších slovenských futbalistov na tej istej úrovni, ba možno aj vyššej, podáva už dlhší čas konštantne dobré výkony. My máme z čoho vyberať, nemáme len 25 hráčov...

Ak by prišiel do národného tímu svieži vietor, ten by potom aj sviežo hral a nie sa trápil proti chlapcom z tretej ligy a nižšie. Lebo, priznajme si, v stredu večer to trápenie zo slovenskej strany bolo. S výnimkou Weissa nám kraje nefungovali, pričom veľmi zlá bola aj rozohrávka z centrálnej zóny. Pritom neobstojí výhovorka, že vzhľadom na okolnosti sa hralo ťažko. Ako sa môže hrať ťažko, keď hrám v národnom drese? Vtedy sa má lietať po ihrisku a nie riešiť nepodstatná vec, že kto proti mne stojí.

Zrejme aj vy ste zachytili hlášky z nášho tábora, že ťažko sa po takomto stretnutí hľadajú pozitíva... Pritom výrazným je to, že vďaka výhre nad deviatym v rebríčku FIFA sme získali doň pekné body. Ďalej to, že pred dôležitým duelom na Ukrajine sme zbytočne neplytvali silami, veď tam nás čaká možno aj kľúčový zápas celej Ligy národov. Nehovoriac o tom, že reprezentačná čiaročka sa vždy do životopisu zíde, aj keď to, verme, zaujímalo len agentov hráčov...

Že sa Dáni postavili k tomuto zápasu takto, to je ich problém. Náš problém je ten, že my sme sa nezmyselne orientovali na dánske problémy, namiesto toho, aby sme riešili tie naše. Preto verme, že v najbližšom stretnutí reprezentačný tréner lepšie trafí zostavu, hoci veľa alternatív nemá, lebo si ich sám nenominoval! Dúfajme, že naši hráči sa správne nastavia v hlavách, aby podali zodpovedný výkon a zvíťazili na horúcej pôde. Lebo hoci sa to mnohým možno nezdá, prípadná prehra na Ukrajine nám môže urobiť výrazný škrt cez rozpočet nielen v Lige národov, ale aj v následnej snahe dostať sa na Euro 2020. Veď si spomeňte, kam nás naštartovala výhra na Ukrajine v roku 2014 a kam nešťastná prehra s Anglickom v roku 2016.