Main Content

REBRÍČEK: 5 najaktívnejších tímov Premier League na prestupovom trhu

sobota, 10. september 2011 19:18 | Autor: Roman Bobaľ

REBRÍČEK: 5 najaktívnejších tímov Premier League na prestupovom trhu
REBRÍČEK: 5 najaktívnejších tímov Premier League na prestupovom trhu | zdroj: Roman Bobaľ pre Sport7.sk, foto SITA

1,6 miliardy eur. To je čiastka, ktorú utratili na nových hráčov kluby v piatich najväčších európskych ligách – nemeckej Bundeslige, francúzskej Ligue 1, talianskej Serii A, španielskej Primera División a azda najpopulárnejšej anglickej Premier League.

Teraz, keď je transferové okno zatvorené pre všetky kluby európskych popredných ligy, je na čase urobiť inventár prestupov. Prinášame vám súhrn všetkých transferov, o ktorých by ste mali ako praví futbaloví fanúšikovia vedieť. Dnes sme sa zamerali na anglickú Premier League.

Na úvod pár viet o transferoch, ktoré boli dlho plánované ale nakoniec stroskotali. Napríklad ten Carlosa Tevéza, ktorý dlho avizoval, že sa chce vrátiť naspäť do rodnej Argentíny kvôli svojej rodine, no ta napokon prišla za nim do Manchestru a tak ostal verný farbám City.

Veľký záujem bol v Anglicku o Wesleyho Sneijdera, o ktorého sa bili oba kluby z Manchestru. Holanďan napokon ostal v Interi a ako neskôr priznal, jeho prestup do United sa nezrealizoval len kvôli odchodu Eto’a do Ruska.

Ďalším zaujímavým artiklom na trhu bol chorvátsky reprezentant Luka Modrič, ktorý neopustil „kohútov“ z Tottenhamu napriek opakovaným ponukám konkurenčnej Chelsea. Blues zaňho údajne núkali až 40 miliónov, no vedenie Tottenhamu nechcelo o jeho odchode ani počuť, hoci sám Modrič veľmi túžil po prestupe do Chelsea.

Teraz sa dostaneme k sľubovanému rebríčku...
 


1. Manchester City


Väčšiu z vás pravdepodobne najviac zaujíma, koľko eur minul „šejkovský” Manchester City. 120 miliónov eur to bolo minulý rok. Počas leta 2011 ich bolo o čosi menej. “Len” 92,2 milióna eur, čo však stále stačilo na to, aby boli Citizens najaktívnejším tímom nielen na prestupovom trhu v Anglicku, ale aj v celej Európe.

Citizens posilňovali hlavne ofenzívu. Z Atletica Madrid prišiel Sergio Aguero za astronimických 40 miliónov eur. Ešte pred nim získali Citizens z Arsenalu Gaela Clichyho za 14 miliónov. Klub posilnil aj Stefan Savič za 6 miliónov a pár minút pred uzavretím prestupového okna od odvekého rivala z Old Trafford večný smoliar na zranenia Owen Hargreaves. Posledný boom prišiel tesne pred uzatvorením prestupového obdobia, keď Citizens ulovili z Arsenalu Samira Nasriho za 26 miliónov eur.


2. Chelsea


Druhým tímom v poradí, ktorý minul v Anglicku najviac peňazí je londýnska Chelsea. Po tom čo minulé leto, čo sa týka prestupov bol Roman Abramovič úplne nečinný, dáva na seba od minulej zimy opäť výrazne upozorňovať. Najväčšou letnou akvizíciou “The Blues” sa stal Juan Mata z Valencie za 26 miliónov eur. Nasledoval ho Romelu Lukaku z R.S.C Anderlecht za 15 miliónov a poslednou výraznou posilou sa stal Raul Mereiles z konkurečného Liverpoolu. Ten stal pokladňu Chelsea ďalších 16 miliónov.  Lucas Piazon, Thibaut Curtoius a Oriol Romeu z B-tímu FC Barcelony sú ďalšími novými hráčmi, ktorí by mohli dostať počas sezóny príležitosť v mužstve Villasa-Boasa. 


3. Manchester United


Úradujúci šampión Premier League Manchester United, ktorý sa minulú sezónu zúčastnil aj finále Ligy majstrov musel najprv nájsť na trhu vhodnú náhradu za vynikajúceho brankára Edwina Van Der Sara, ktorý po uplynulej sezóne ukončil profesionálnu kariéru. United na rozdiel od minulosti stavili pri riešeni brankárskej otázky prekvapujúco na mladosť. Do Manchestru totiž prišiel mladý Španiel David De Gea za 20 miliónov eur z Atlética Madrid. Neskôr ho nasledoval obávaný krajný stredopoliar Ashley Young z Aston Villy za 20 miliónov eur a 19-ročný Phil Jones za 10 miliónov z Blackburnu.


4. Liverpool


V poradí štvrtým tímom je FC Liverpool. Jeho majiteľ John Hendry dostal chúťky na letné nakupovanie a nehanbil sa tým, že tím pri rieke Merseyside má dosť peňazí. „The Reds“ minuli 65,2 milióna eur na hráčov ako Stuart Downing (16 miliónov eur), Jordan Henderson (13 miliónov eur), Charlie Adam (8 miliónov), Sebastian Coates (2,5) či Jose Enrique (7,5).


5. Arsenal


Našu anglickú päťku uzatvára Arsenal, ktorý však šokoval celý svet hlavne odchodmi dvoch opôr tímu  Fabregasa do Barcelony a Nasriho do Manchestru City. To všetko znepríjemňovalo fanúšikom a hlavne Arsenovi Wengerovi nerušený spánok. Nákupy Arsenalu, ktoré kľudne môžeme označiť za „Super Last minute“ sa však vydarili. Mužstvo sa posilnilo o Pera Mertesackera z Werderu Brémy za 13 miliónov eur, Mikela Artetu z liverpoolskeho Evertonu za 15 miliónov, či Andrého Santosa (8,5 milióna), Park Chi- Younga (7 miliónov) a Yossiho Benayouna (8,5). Pred nimi prišli podporiť Wengerov tím aj  Gervinho (16 miliónov) a Alex Oxlade-Chamberlain (6 miliónov). Wenger dlhé roky zakladal na hernej filozofii, ktorá podporovala mladých nádejných hráčov, no teraz sa vekový priemer tímu výrazne zvýšil. Uvidíme, aký to bude mať vplyv na výkony Gunners v novej sezóne.