Main Content

Slovan kráča v trnavských stopách za titulom

nedeľa, 4. november 2018 16:26 | Autor: Filip Chudý

ŠK Slovan Bratislava
ŠK Slovan Bratislava | zdroj: TASR

Rok sa s rokom stretol a v našej lige sa nám začína črtať jej budúci víťaz. A hoci Slovan ešte nemá výrazný náskok, ťažko ho niekto predbehne.

Komentár Filipa Chudého

Po 14 kolách minulej sezóny mal líder tabuľky Fortuna ligy 36 bodov a rozbehol sa vtedy za titulom. Po 14 kolách aktuálnej sezóny má líder tabuľky Fortuna ligy opäť 36 bodov a tiež beží za titulom. Niekto síce môže namietať, že veď pred rokom mala Trnava o takomto čase náskok deväť bodov na druhú Žilinu a desať na tretí Slovan, kým teraz belasí majú „len“ šesť bodov k dobru na Dunajskú Stredu a sedem na šošonov, lenže aj to je už vzhľadom na okolnosti priam rozhodujúci majstrovský trhák.

Keď sa spätne obzrieme za minulou sezónou, analýzou zistíme, že Spartak rozhodol o titule hlavne vďaka dvom fázam. Prvou bol „zlatý september a október“, počas ktorého Trnavčania vyhrávali kade chodili. Druhou boli priame súboje najlepších v skupine o titul, v ktorých úradujúci majster uhral výsledky, aké potreboval. Keď bolo treba poraziť Slovan či DAC, aby ich definitívne zlomil, tak vyhral, keď mu stačila remíza, bod mal.

Slovan je na tom v prvej fáze podobne. Ak si odmyslíme domácu remízu so Senicou, má za sebou bodovo takmer stopercentný september a október, no keďže už vyhral prvý novembrový duel, je to viac-menej to isté. Samozrejme, body treba zbierať stále, no podľa predpovedí belasým už iba stačí strážiť bodovú situáciu, pričom si dovolíme už teraz tvrdiť, že to budú mať o niečo ľahšie ako Trnavčania pred rokom. A to z jednoduchého dôvodu, konkurencia nie je až taká, aká bola v minulej sezóne. Vysvetlíme prečo.

Viete prečo je Dunajská Streda aktuálne druhá? Pretože si v tejto sezóne v záverečných minútach zachránila minimálne 11 bodov. Ak by ich nemala, v tejto chvíli je na rozhraní prvej šestky, ba možno aj nižšie, keďže logicky by potom prišli ďalšie straty vzhľadom na tlak nutnosti zisku bodov. A viete, kto jej tie body v drvivej miere zachránil? Erik Pačinda! Sedem „last minute“ bodov by bez neho nebolo, pričom aj ďalšie dva by bez jeho prispenia takmer určite neboli. DAC má v tejto chvíli 30 bodov, z toho prakticky tretinu vybavil už bývalý líder tímu, ktorého nový tréner odkopol. Keď si k tomu pripočítame aj vyhadzov pre Ljubičiča, to je proste vec, ktorá sa klubu zo Žitného ostrova vráti ako bumerang, ktorý oskalpuje jeho majstrovské sny. Nemá totiž za nich náhradu, čo bolo viditeľné minulé kolo v Michalovciach, kde body prvýkrát v závere stratili.

Žilina je síce na tom bodovo o niečo lepšie ako pred rokom, ale na titul by mohla pomýšľať len vtedy, ak by mala v jednom súčasného trénera a minulosezónny káder. Pod novým trénerom Kentošom hrá totiž oveľa rozumnejší futbal, za čo ju treba pochváliť, nie haniť, ako sme už niekde zachytili. Moderné ofenzívne prvky zostali, ale už to nie je šialená naháňačka, z ktorej skúsení súperi vedia ťažiť. No jej aktuálna zostava je zas príliš neskúsená na to, aby vedela vyhrávať aj pod tlakom nutnosti výhier. Preto Žilinčania nemôžu uvažovať, že bodovo ponaháňajú a predbehnú Slovan.

Aktuálne jediný tím Fortuna ligy, ktorý má kvalitu, skúsenosti, zázemie, no proste všetky potrebné komponenty, aby mohol Slovan naháňať, je Trnava. Lenže tá sa už v tejto sezóne z majstrovského boja sama odpísala, hoci treba dodať, že najlepším možným spôsobom. Spartak je totiž po dlhých rokoch čakania prvým slovenským klubom, ktorý sa dokázal presadiť v pohárovej Európe. Ale trochu na to dopláca vo Fortuna lige. Napr. v sobotu proti Podbrezovej nemohol počítať pre zranenia približne s desiatkou hráčov, pričom polovica z nich sú hráči základnej zostavy. A ďalší by za danej situácie hrali, ak by mohli. Keby sa Trnava sústredila na slovenskú ligu, v tejto chvíli má stopercentne o minimálne 12 bodov viac a bola by druhá. No keď sa stále mení zostava a hráči sú v hlavách nastavení na Európu, ťažko sa prepína na domácu súťaž.

A hoci by bolo pre našu ligu najlepšie, aby v nej bol dramatický súboj o titul až do posledných kôl, proste karty sú rozdané jasne. Ako si to po skvelom vstupe do minulého ročníka s prehľadom uhrala Trnava, uhrá si to aj Slovan. Dokonca stále trváme aj na našej predsezónnej predpovedi, že Slovan získa titul v predstihu niekoľkých kôl, pričom priam symbolicky to môže padnúť na prvý májový víkend 2019, lebo práve vtedy bude oslavovať 100 rokov.

Ale tiež dodáme, že pre belasých nemôže byť v tejto sezóne métou iba titul, ale aj zlepšovanie hry na európsku úroveň, aby to v predkolách nebolo už tradične rýchle... Pričom chválime trénera Ševelu, že sa nebojí zaradiť do repertoáru aj defenzívne prvky. Napr. že v Trnave aj betónovali, čo prinieslo úspech, nie ako v minulej sezóne, keď vtedy prehrali aj vďaka nezmyselnej taktike bezmyšlienkovitého držania lopty. Respektíve to, že najnovšie začal hrať Slovan na dvoch klasických defenzívnych stredopoliarov, čím vyvážil mužstvo, keďže jeho ofenzívnym hráčom nevonia bránenie a niektorí defenzívni hráči zas nemajú potrebnú legionársku kvalitu, čo sa ukazuje pri otvorenej hre. Týmto ťahom eliminoval oba problémy, no zatiaľ iba na úrovni našej ligy, na prerazenie v Európe je to zrejme stále málo. Do leta je ale ešte dostatok času...