Main Content

Predstavujeme skupinu Slovana v Európskej lige

streda, 14. september 2011 16:37 | Autor: Anton Martinka

Predstavujeme skupinu Slovana v Európskej lige
Predstavujeme skupinu Slovana v Európskej lige | zdroj: Anton Martinka pre Sport7.sk, foto SITA

V skupinovej fáze Európskej ligy sa zo slovenských klubov predstaví len bratislavský Slovan. Prinášame vám článok, v ktorom vám predstavíme skupinu nášho úradujúceho majstra.

 

Najväčším favoritom skupiny F je francúzsky veľkoklub Paris St. Germain. Klub z metropoly Francúzska patril počas leta vôbec k najaktívnejším tímom na prestupovom trhu. Podpísali sa pod to hlavne investície katarskej spoločnosti Qatar Investment Authority, ktorá ponúkla PSG takmer neobmedzený rozpočet na nákup nových posíl.

Do mužstva prišli mená ako Kevin Gaimero, Mohamed Sissoko či Jerémy Menéz. Tím z hlavného mesta Francúzska priviedol aj jedného z najžiadanejších hráčov prestupového trhu Argentínčana Javiera Pastoreho za 30 miliónov eur. Qatar Investment Authority počas leta investovali do nových posíl oficiálne 89 miliónov eur, čím takmer prekonali Manchester City, ktorý zvíťazil v rebríčku klubov s najdrahšími posilami s čiastkou 92 miliónov.

Paris St. Germain priviedol aj nového trénera, bývalého kormidelníka milánskeho Interu Leonarda. Cieľom klubu v novej sezóne nie je nič iné ako triple, čiže triumf v lige, domácom pohári a v Európskej lige.

Hodnota mužstva: 192 miliónov eur

Postupové plány z prvého miesta môže PSG prekaziť španielske Athletic Bilbao. To nebolo počas leta na prestupovom trhu nijak zvlášť aktívne, keď priviedlo len jednu výraznejšiu posilu v podobe Adera Herreru za 7,5 milióna eur. Je všeobecne známe, že Athletic je veľmi silným protivníkom najmä doma, kde dokáže pravidelne potrápiť aj hlavných favoritov Primera Divison Real Madrid a Barcelonu.

Vstup do sezóny Athleticu nevyšiel podľa predstáv. V otváracom zápase La ligy doma len remizovali s nováčikom z Vallecana 1:1 a počas tohto víkendu  prehrali v zápase, ktorý sledoval z tribúny aj kormidelník belasých Vlado Weiss, s Espanyolom 2:1. Najbližšie ich čaká súboj proti Slovanu, v ktorom chcú ukázať, že patria do širšej špičky La Ligy aj v novej sezóne.

Hodnota mužstva:
118 miliónov eur


Bojovať o postup bude v konkurencií PSG a Bilbaa aj rakúsky tím Red Bull Salzburg. Tím, v ktorom pôsobí aj člen širšieho kádra reprezentácie Slovenska Dušan Švento je v Európskej Lige už “ako doma“. Hlavnou zbraňou “Šventového” celku môže byť brazílsky trojlístok Alan, Alex  a Leonardo, ktorý má tréner Ricardo Moniz k dispozícii. V domácej lige figuruje Salzburg po úvodných koláchr rakúskej Bundesligy na vedúcej priečke.

Hodnota mužstva: 32 miliónov eur

Štvoricu tímov skupiny F uzatvára náš Slovan Bratislava. Belasí sa najprv snažil o prienik do Ligy Majstrov, no v 3. predkole narazili na neprekonateľnú prekážku v podobe cyperského Apelu Nikózia. Baráž o postup do Európskej ligy s AS Rím si určite dobre pamätáte. Ako totálny outsider predviedli belasí proti superfavoritovi z Ríma dva vynikajúce výkony, ktorými šokovali futbalovú Európu.

Slovan avizoval po nečakanom postupe do skupinovej fázy Európskej ligy ďalšie posilnenie tímu. Hoci fanúšikovia očakávali výraznejšie posily, štvorica novicov v podobe Lukáša Horšša, Iva Táborského, Lukaša Hartinga a Ze Vitora prísľub vedenia z časti naplnila.  Za zmienku stojí najmä brazílsky 19-ročný talent zo Sao Paula Zé Vitor, ktorý sa hneď po príchode do mužstva predstavil vo Weissovej základnej zostave v stretnutí Corgoň ligy proti Nitre. Oslnivý výkon z toho však nebol...uvidíme, čo predvedie v ďalšom stretnutí.

Kľúčom k úspechu "belasých" môže byť aj náš reprezentačný kormidelník Vladimír Weiss st., ktorý vie naordinovať víťaznú taktiku najmä proti silným súperom. Keďže v skupine F bude Slovan vo všetkých zápasoch outsiderom túto povesť si bude môcť počas nasledujúcich 6 zápasov ešte viac vylepšiť.

Hodnota mužstva: 12 miliónov eur