Main Content

Pred štartom Tipsport Extraligy: Košice, Slovan, Bystrica, Zvolen a Žilina

streda, 14. september 2011 15:59 | Autor: Jakub Vaverka

Pred štartom Tipsport Extraligy: Košice, Slovan, Bystrica, Zvolen a Žilina
Pred štartom Tipsport Extraligy: Košice, Slovan, Bystrica, Zvolen a Žilina | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Nová sezóna najvyššej slovenskej hokejovej súťaže klope na dvere. Pripravili sme pre vás predsezónny servis z kuchýň všetkých desiatich extraligistov nového ročníka 2011/2012. V prvej časti sme sa zamerali na majstrovské Košice, Slovan, Banskú Bystricu, Zvolen a Žilinu.

HC Košice

Úradujúci majstri, ktorým sa podarilo ovládnuť Extraligu už trikrát za sebou zažili pomerne zaujímavé leto. Na začiatku prípravy sa s mužstvom rozlúčil tréner Rostislav Čada, ktorý zamieril na skusy do KHL. Novým lodivodom úradujúceho majstra sa stal tiež mimoriadne rešpektovaný tréner z Čiech Antonín Stavjaňa, ktorý v minulosti pôsobil na Slovensku v Dukle Trenčín alebo nedávno v Slovane Bratislava.

S mužstvom sa rozlúčila aj minuloročná brankárska opora Július Hudáček, ktorý si z viacerých ponúk vybral druhú švédsku ligu, ktorá je však v porovnaní s našou Tipsport Extraligu na vyššej úrovni. Jednotkou medzi troma žrďami Košíc by sa mal stať perspektívny Tomáš Halász.  Najväčšou devízou Oceliarov by mal byť fakt, že majstrovská kostra (teda až na Hudáčka) zostala pohromade a v Steel Aréne sa tak fanúšikovia môžu opäť tešiť na Petra Bartoša, Michela Miklíka alebo Stanislava Grona. Ambície Košičanov sú v novom ročníku viac ako jasné.

Rozpočet mužstva: 3 milióny eur

HC Slovan

Pre Belasých bol minulý ročník extraligy veľkým sklamaním  a preto prakticky hneď potom ako odznel posledný klaksón uplynulej sezóny začali v klube myslieť na tú nadchádzajúcu. Do bratislavského košiara pribudli zvučné posily na čele s Michalom Machom, Ivanom Ďatelinkom a Jozefom Balejom. Minimálne v prvom mesiaci bude farby klubu hájiť aj Miroslav Šatan.

Slovan zvolil počas leta trochu odlišnejší štýl prípravy ako sme boli u slovenských tímov doposiaľ zvyknutí.  Zúčastnil sa totiž medzinárodného turnaja European Trophy, po ktorom sa hráči z belasej družiny svorne zhodli, že im dal naozaj veľa.  Dobrý dojem, ktorý si HC na tomto turnaji postupne vydobyl trochu zahatala prehra 7-2 v záverečnom dueli v Helsinkách s Jokeritom, no z celkového hľadiska Slovan hanbu slovenskému hokeju rozhodne neurobil. V Bratislave sa netaja tým, že v novej sezóne chcú pre hlavné mesto získať titul. Najvyšší rozpočet spomedzi všetkých klubov extraligy a nový štadión do tejto pozície "belasých" aj oprávnene pasujú.

Rozpočet mužstva:  4 milióny eur

HC ´05 Banská Bystrica

Barani mohli byť s minulou sezónou a s konečnou treťou priečkou výsostne spokojní, hoci ich určite mrzelo, že sa miesto nich do finále prebojoval Poprad. Trénera Milana Staša nahradil v jeho pozícii hlavného kormidelníka od úvodu letnej prípravy uznávaný fínsky odborník Alpo Suhonen, ktorý pod Urpín priniesol nové hokejové prvky. Jeho prístup si zatiaľ pochvaľuje drvivá väčšina hráčov Bystrice, preto bude zaujímavé sledovať ako sa nový herný štýl Baranov prejaví priamo na ľade počas ostrých zápasov. Zo spomenutého Staša sa stal Suhonenov asistent a pozíciu druhého asistenta bude zastávať všetkým veľmi dobre známy Vladimír Országh. Vlado by mal navyše pôsobiť v tíme aj ako tlmočník pre hokejistov, ktorí nebudú rozumieť po anglicky. Bystričania majú za sebou tvrdú a kvalitnú prípravu a pred novou sezónou aj obrovskú chuť dokázať hokejovému Slovensku svoje herné umenie. Očakávame, že nebudú mať problem s postupom do playoff. Spomedzi extraligových klubov sú aj horúcim kandidátom na postup do semifinále.

Rozpočet mužstva: 1 milión eur

HKM Zvolen


Vo Zvolene mali, rovnako ako vo väčšine tímov extraligy, počas leta finančné suchoty. Našťastie sa vraj pred začiatkom novej sezóny všetky existenčné problémy vyriešili a hráči sa tak môžu sústrediť len a len na hokej. Kolotoč prípravných zápasov odštartovali zverenci trénera Jozefa Škraka dosť zle, keď v dvoch zápasoch s Martinom dvakrát prehrali a treba podotknúť, že zaslúžene.  Výkony mužstva sa však zlepšovali od zápasu k zápasu a zo Zvolena sa kľudne môže v novej sezóne stať čierny kôň súťaže. Na to, aby sa to podarilo však musí dokonale klapnúť tímová chémia skúsenejších hráčov s enklávou mladíkov, ktorá sa do prvého tímu počas leta dostala.

Rozpočet mužstva:  1,3 milióna eur

MšHK Žilina

Vlci vedia, že musia niečo zmeniť. Rozhodne totiž nie je náhodou, že v dvoch sezónach po sebe obsadili posledné desiate miesto a o udržanie v lige sa museli pobiť vo veľmi nepopulárnom play out.  K tímu sa po čase strávenom pri kormidle Martina vrátil Július Pénzeš, ktorý počas letnej prípravy predložil verejnosti smelé žilinské plány do novej sezóny. Tie hovoria o tom, že MšHK má káder na to, aby sa dostal do playoff. Či sa to žlto-zeleným podarí je teraz naozaj veľmi ťažké predpovedať. Podľa nášho názoru sa Žilina oslnivých výkonov a ani zaplneného štadiónu nedočká, no boj o priečky zaručujúce miestenku do playoff rozhodne nie je vylúčený.

Rozpočet mužstva:  1,25 milióna eur