Main Content

TOP 10 najpamätnejších fotografií futbalovej histórie

streda, 14. apríl 2010 11:34 | Autor: Erik Bolvan

TOP 10 najpamätnejších fotografií futbalovej histórie
TOP 10 najpamätnejších fotografií futbalovej histórie | zdroj: internet

Futbal prináša radosť, ale i smútok. Tieto emócie vyvolávajú aj nasledujúce fotografie, ktoré vo futbalovom svete patria k tým najznámejším. Predstavujeme vám desať najpamätnejších fotografií futbalovej histórie.

1. Pelé na MS 1970 - Väčšina futbalových odborníkov i fanúšikov považuje mužstvo Brazílie z roku 1970 za najlepší reprezentačný výber v histórii futbalu. Fotografia je z finálového stretnutia MS 1970 medzi Brazíliou a Talianskom, skóre otvoril ako prvý Pelé. Juhoameričania tento zápas vyhrali 4:1, získali tretí titul majstrov sveta. Pre Pelého to boli posledné MS, o rok neskôr ukončil reprezentačnú kariéru.

2. Maradonova "Božia" ruka - Diego je považovaný za jedného z najlepších futbalistov všetkých čias, anglickí fanúšikovia mu však nikdy neodpustia jeho gól rukou do brány Albionu vo štvrťfinále MS 1986. V tom istom súboji sa však predviedol aj v lepšom svetle, keď sa po skvelom individuálnom úniku od polovice ihriska pohral so šiestimi Angličanmi aj brankárom a strelil druhý, víťazný gól Argentíny. Tento gól skončil prvý v hlasovaní FIFA Gól storočia. Maradona sa stal takisto víťazom v hlasovaní FIFA Futbalista storočia. Čo sa týka jeho gólu rukou, Diego sa dlho odmietal k tejto téme vyjadriť, až nakoniec povedal nezabudnuteľnú vetu: "Ak to bola ruka, tak jedine Božia"

3. Triumf Anglicka na MS 1966 - Anglicko je kolískou futbalu, Premier League je spolu so španielskou La Ligou považovaná za najkvalitnejšiu futbalovú ligu na svete. Na rozdiel od hokejovej Kanady však Anglicko nedominuje vo svojom národnom športe na reprezentačnej úrovni. Na ME sa dostali najďalej do semifinále, majstrami svata boli iba raz. Bolo to v roku 1966, vo finále na starom Wembley štadióne Angličania zdolali Západné Nemecko 4:2 po predĺžení. Hrdinom stretnutia sa stal útočník Geoff Hurst, autor troch gólov vrátane toho kontroverzného zo 101. minúty. Najväčšou hviezdou anglickej reprezentácie však nebol Hurst, ale dvaja velikáni s menom Bobby - obranca a kapitán tímu Bobby Moore a záložník Bobby Charlton - historicky najlepší strelec Albionu.

4. Zizu vracia úder - Vo finále MS 2006 sa stretlo Francúzsko a Taliansko. Po 90 minútach bol stav nerozhodný 1:1, muselo sa teda predlžovať. V 110. minúte sa však stalo niečo, čo sa nikdy nemalo stať. Pred Buffonovou bránkou taliansky obranca Marco Materazzi držal za dres Zidana, čo si však rozhodca nevšimol. Zizu mu následne povedal, že ak chce jeho dres, tak mu ho dá až po zápase. Materazzi potom nezmyselne slovne zaútočil na Zidanovu matku, ktorá bola v tom čase hospitalizovaná v nemocnici. To Francúza poriadne naštvalo, Materazziho udrel hlavou do hrude (Zidane sa kedysi venoval bojovému umeniu). Čo nasledovalo ďalej už všetci vieme, takýto koniec kariéry si však Zizu určite nezaslúžil. Mal skončiť s pohárom v ruke alebo aspoň prehrať so zdvihnutou hlavou.

5. Baggio netriafa bránu - O futbalovom majstrovi sveta sa v roku 1994 medzi Brazíliou a Talianskom nerozhodlo ani v riadnom hracom čase ani v predĺžení, na rad teda prišli penalty. V nich mal nôž na krku Talian Roberto Baggio, ktorý musel premeniť, inak by vyhrala Brazília. Baggio však nezvládol ten tlak a pred zrakom viac ako 94 tisíc divákov trestuhodne prestrelil bránu. Bol to nešťastný záver turnaja pre Roberta, nakoľko bol s piatimi gólmi najlepším strelcom Talianska. Baggiova nepremenená penalta sa objavila aj v reklame na škótsku whisky Johnnie Walker.

6. Manchester vykopol Bayernu titul z ruky - Finále Ligy majstrov z roku 1999 patrí určite k tým najpamätnejším. Bayern po polčase viedol 1:0, v druhom dejstve však tréner Manchestru Alex Ferguson poslal na ihrisko dvoch útočníkov, ktorí v úplnom závere rozhodli o osude stretnutia. V nadstavenom čase sa po Beckhamovom rohu dostal k lopte Sheringam, ktorý vyrovnal na 1:1. Už o menej ako dve minúty však prišiel ďalší šok pre Nemcov, keď sa opäť po Beckhamovom rohu presadil Solskjaer. Sezóna 98/99 bola najúspešnejšou v histórii červených diablov - získali ligový titul, FA Cup i Ligu majstrov. Z vtedajšieho kádra sú dodnes v tíme Gary Neville, Wes Brown, Paul Scholes a Ryan Giggs.

7. Zidanov volej - Na ten gól sa jednoducho nedá zabudnúť. V 45. minúte finále Ligy majstrov roku 2002 poslal obranca Realu Madrid Roberto Carlos vysoký center na hranicu pokutového územia. Tam stál osamotený Zidane, ktorý volejom rozhodol o triumfe kráľovského klubu nad Leverkusenom v pomere 2:1.

8. Skvelý obrat The Reds - Finále Ligy majstrov roku 2005 medzi Liverpoolom a AC Miláno. Taliani vedú po polčase 3:0, zdá sa byť rozhodnuté. V druhom dejstve sa však stalo niečo, čo by nevymyslel ani ten najlepší hollywoodsky scenárista - Liverpool v priebehu šiestich minút trikát skóroval a vynútil si tak predĺženie. V ňom mal najväčšiu šancu Ševčenko, ktorého však vychytal Dudek. Títo dvaja aktéri boli aj pri momente v ktorom sa rozhodlo o víťazovi finále - pokutových kopoch. V 5. sérii Ukrajinec musel Dudeka prekonať, ak chcelo ešte Miláno pomýšľať na titul. Ševčenko chcel skórovať jednoduchou strelou do stredu brány, netrafil však dobre loptu, ktorá smerovala trochu doľava, čo využil Dudek na jej zastavenie. O senzačnom obrate Liverpoolu sa natočil krátky film s názvom Fifteen minutes that shook the world.

9. Belletti nečakaným hrdinom Barcelony - Pred finále Ligy majstrov roku 2006 sa predpokladalo, že hviezdou stretnutia sa stane buď Ronaldinho a jeho Barcelona alebo Henry z Arsenalu. Víťazný gól v boji o titul však vsietil hráč o ktorom by to nikto nepovedal - obranca Barcy Juliano Belletti. Brazílčan sa ani len nedostal do základnej zostavy, tréner Rijkaard ho poslal na trávnik v 71. minúte za stavu 1:0 pre Londýnčanov. Kataláncom sa v 76. minúte podarilo zásluhou Eto'oa vyrovnať, o štyri minúty neskôr už nadišla Bellettiho chvíľa. Po peknej Larssonovej prihrávke sa Juliano dostal s loptou do pokutového územia a z ťažkého uhla vystrelil na bránu. Smoliarom v tomto momente bol striedajúci brankár Arsenalu Manuel Almunia, od jeho pravej nohy sa lopta nešťastne pre Arsenal, šťastne pre Barcu odrazila do brány. Belletti odohral za katalánsky veľkoklub 70 zápasov, tento gól bol jeho prvým a zároveň jediným v červenomodrom drese. Bol to jednoducho jeho osud.

10. Shearerova rozlúčka - Meno Alan Shearer musí poznať každý futbalový fanúšik. Historicky najlepší strelec Newcastlu ukončil svoju úspešnú kariéru v roku 2006 po priateľskom zápase proti Celticu Glasgow. Alan nehral počas celého duelu, pretože bol v tom čase zranený. Na trávnik bol poslaný až v nadstavenom čase druhého polčasu, aby kopal pokutový kop za stavu 2:2. "Anjel severu" penaltu premenil, s fanúšikmi sa teda rozlúčil najlepším možným spôsobom - víťazným gólom. Klub na počesť Shearera umiestnil na vonkajšej konštrukcii St James Parku obrovský banner na ktorom bol Alan a text ĎAKUJEME ZA DESAŤ SKVELÝCH ROKOV