Main Content

Pred štartom Tipsport Extraligy: Poprad, Trenčín, Martin, Nitra, Skalica

štvrtok, 15. september 2011 13:08 | Autor: Jakub Vaverka

Pred štartom Tipsport Extraligy: Poprad, Trenčín, Martin, Nitra, Skalica
Pred štartom Tipsport Extraligy: Poprad, Trenčín, Martin, Nitra, Skalica | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Nová sezóna najvyššej slovenskej hokejovej súťaže klope na dvere. Pripravili sme pre vás predsezónny servis z kuchýň všetkých desiatich extraligistov nového ročníka 2011/2012. V dnešnej druhej časti sme sa zamerali na Poprad, Trenčín, Martin, Nitru a Skalicu.

HK Poprad

V Poprade môžu hovoriť naozaj o hektickom lete plnom zaujímavých situácii. Pod Tatrami sa bude totiž okrem Tipsport Extraligy hrať aj najkvalitnejšia európska liga  KHL, ktorú si v Poprade vyskúša HC Lev. O miestny zimák sa teda budú deliť dve profesionálne mužstva.

Štadión Kamzíkov podstúpil cez leto viacero úprav, aby sa na ňom mohla KHL vôbec hrať. Rekonštrukcia prebiehala prakticky až do začiatku ligy, no nakoniec sa všetko stihlo podľa plánu. HK Poprad sa zároveň stal farmou Leva, takže niektorých hokejistov KHL uvidíme aj v našej extralige. Otázne je, či toto postavenie bude pre Poprad plusom alebo práve naopak.

Dukla Trenčín

Na začiatku leta nebolo pre klubové podlžnosti a problémy súvisiace s prenájmom štadiónu vôbec jasné, či Vojaci začnú nový extraligový ročník. Nájsť spoločnú reč s mestom pri riešení existenčných problémov najväčšej liahne hokejových talentov pomohli viaceré hviezdy, ktoré na trenčianskom ľade vyrastali, vrátane Hossovcov či už nebohého Pavla Demitru.

Obe strany našli spoločnú reč a klub sa tak mohol už plne koncentrovať na letnú prípravu, počas ktorej si zmeral sily aj s ruským Spartakom Moskva. V tomto stretnutí nebol ďaleko k prekvapeniu, keď favoritovi podľahol až po predĺžení.  K veľkým zmenám v kádri po minulej sezóne nedošlo. Trénerom vojakov ostal aj naďalej  skúsený Dušan Gregor, ktorý v slovenskom hokeji pozbieral už niekoľko úspechov. Uvidíme, čo dokáže dostať zo svojich hráčov v nasledujúcom ročníku, ktorý začal v Trenčine veľmi smutne...

MHC Mountfield Martin

Ak bola v Trenčíne zlá situácia, tak v Martine sa mohlo hovoriť o katastrofálnom stave financií a vysokých dlhoch, ktoré smerovali klub do záhuby. Vedenie muselo pristúpiť k ráznym krokom a podľa posledných informácií sa zdá, že najväčšiu krízu sa podarilo zažehnať. MHC bola licencia na extraligu udelená až dodatočne, podstatné je, že sa tak stalo.

Kormidelník martinského tímu Ladislav Spišiak mal na začiatku leta pred sebou naozaj nezávideniahodnú situáciu – opory tímu z minulej sezóny totiž trénovali s vedomím, že im meškajú výplaty a do mužstva pribudol nevídaný počet juniorov. V Turci sa však nevzdali. V prvých prípravných zápasoch bola vidieť na strane „Kosačiek“ obrovská bojovnosť, nasadenie a srdce, ktoré je v hokeji veľmi dôležité. Výplaty na účty hráčov taktiež pribúdali a hoci prišli v príprave Martinčanov aj prehry pred novou sezónou zavládla v Turčianskej Kotline spokojnosť.  Základným cieľom MHC je vyhnúť sa boju o záchranu a postúpiť do playoff. Je predčasné analyzovať šance Mountfieldu. Veľa bude záležať od stabilizácie finančnej situácie klubu a od toho, či sa vedenie odhodlá k nákupom nových hráčov počas sezóny.

HK Nitra

Nitra sa v minulej sezóne dostala do playoff z ôsmeho miesta a hoci mužstvo spod Zobora vypadlo hneď v prvom kole na štíte Košíc v tíme zavládla po sezóne spokojnosť.  Financie sa viac menej stabilizovali a hráči sa tak mohli poväčšine venovať hlavne hokeju. Prestupovou bombou nitrianskeho leta sa stal príchod rakúskeho reprezentačného brankára Penkera, ktorý sa vyjadril, že zo slovenskej extraligy by sa chcel neskôr dostať do kvalitnejšej ligy v Európe.  Bude zaujímavé sledovať, ako sa tento brankár, ktorý štartoval aj na májových MS na Slovensku v Tipsport Extralige presadí.

HK 36 Skalica

Záhoráci absolvovali letnú prípravu bez problémov a istotne ich potešila aj správa o tom, že tréner Skalice Peter Oremus sa stal asistentom reprezentačného trénera. Čo sa týka prestupov celé leto sa najviac diskutovalo o možnom návrate Žigmunda Pálffyho do zápasového kolotoča. Situácia bola okolo jeho návratu na extraligový ľad dlho zamotaná, no podľa posledných informácií sa zdá, že „Žigo” oblečie zelený dres už v prvom kole na ľade Martina. Zaujímavosťou je, že Pálffy odohral svoj doposiaľ posledný zápas práve proti súperovi z Turca, takže je v tom istá paralela. Ak bude na Záhorí správne fungovať tímová chémia Skalica sa môže stať čiernym koňom celej súťaže.