Main Content

Tatar opäť skóroval, Lainemu vyšlo všetko na čo siahol

nedeľa, 25. november 2018 08:46 | Autor: TASR

Tomáš Tatar
Tomáš Tatar | zdroj: TASR

New York 25. novembra (TASR) - Slovenský hokejista Tomáš Tatar zaznamenal v noci na nedeľu svoj desiaty gól v prebiehajúcej sezóne NHL, jeho Montreal však prehral doma s Bostonom 2:3.

Hostia viedli po prvej tretine dvojgólovým rozdielom, Tatar ale v 51. minúte v presilovej hre vyrovnal na 2:2. Po prihrávke Andrewa Shawa spoza bránky sa presadil pohotovou strelou z prvej, bol to už jeho 19. bod (10+9) v tomto ročníku. Shaw si pri Tatarovom góle pripísal 100. asistenciu v kariére. O triumfe Bostonu napokon necelé tri minúty pred koncom rozhodol rovnako v početnej výhode svojim prvým gólom v sezóne obranca John Moore. "Prehra nás bolí, mali sme na to, aby sme ich zdolali. Bol to veľmi dôležitý zápas s veľkým rivalom a súperom z divízie. O to viac nás to mrzí," povedal zámorským médiám kapitán Canadiens Brendan Gallagher.

Tatar odohral celkovo 14:15 min a vystrelil spolu päťkrát. V bránke Bostonu dostal tentoraz pred Jaroslavom Halákom prednosť Tuukka Rask a pri výhre si pripísal 31 úspešných zákrokov. Montreal prehral už štvrtý duel za sebou. Boston hral stále bez zraneného kapitána, slovenského obrancu Zdena Cháru.

Hviezdou noci bol iba 20-ročný fínsky útočník Patrik Laine, ktorý sa pod triumf Winnipegu na ľade St. Louis 8:4 podpísal piatimi gólmi. Naposledy sa podobný "kúsok" v NHL podaril Johanovi Franzenovi vo februári 2011, predtým to 20. decembra 2007 dokázal v drese Minnesoty Wild slovenský útočník Marián Gáborík. Laine je tretím hráčom histórie, ktorý dosiahol päť gólov v jednom zápase pred dovŕšením 21 rokov - Wayne Gretzky to pred ním dokázal dvakrát a Don Murdoch raz. "Bol to jeden z tých večerov, keď vyšlo všetko čoho som sa dotkol," povedal pre nhl.com mladý Fín, ktorý skóroval z každej z piatich striel. "Nie je to však o prekonávaní rekordov, teší ma, že sme odohrali dobrý zápas s víťazným koncom a že sme všetci hrali dobre. Mám skvelých spoluhráčov, je radosť s nimi hrať," dodal Laine, ktorý strelil v uplynulých štyroch zápasoch 11 gólov a s 19 zásahmi sa dostal na čelo kanonierov NHL. Zaznamenal siedmy hetrik v kariére a tretí v sezóne. Stal sa tak 14. hráčom v histórii a šiestym v modernej ére (od ročníka 1943-44), ktorý zaznamenal tri hetriky v prvých 22 zápasoch sezóny.

Andreas Johnsson zaznamenal už v prvej tretine hetrik a Toronto bez slovenského obrancu Martina Marinčina vyhralo nad Philadelphiou hladko 6:0. "Samozrejme, že som to pred zápasom nečakal. Veľmi sa teším, ťažko opísať pocity. Mal som radosť z prvého gólu, potom prišiel druhý a tretí a hovoril som si, čo bude ďalej?," povedal zámorským mediám švédsky útočník po svojom prvom hetriku v kariére. Ten dosiahol za necelých osem minút. Pod víťazstvo sa podpísal aj brankár Garret Sparks, ktorý zaznamenal 34 zásahov a pripísal si druhý shutout v kariére.

Tri góly si pripísal aj Jake Guentzel, Pittsburgh tak nasmeroval k triumfu nad Columbusom 4:2. Útočník "tučniakov" zaznamenal svoj prvý hetrik v základnej časti, predtým zažil trojgólový večer v play off 2017 a štvorgólový zápas v play off 2018. "Vedeli sme, že nás čaká tvrdý zápas s náročným súperom a dobre sme sa na to pripravili," povedal 24-ročný krídelník, ktorý je aktuálne s 11 gólmi najlepším strelcom Pittsburghu. V drese Blue Jackets skóroval v siedmom zápase za sebou Cam Atkinson a vyrovnal klubový rekord Geoffa Sandersona z roku 2002.

Obhajca Stanley Cupu Washington natiahol víťaznú sériu na päť zápasov, keď uspel na ľade NY Rangers 5:3. Víťazný gól dal v tretej tretine Brett Connolly. "Jazdci" prehrali doma prvýkrát od 21. októbra, po siedmich zápasoch. Gólovo sa presadil aj kapitán Capitals Alexander Ovečkin a zaznamenal svoj 624. zásah v kariére. Už len jeden gól stráca na to, aby na 15. mieste historických tabuliek dostihol Jaromea Iginlu a Joea Sakica.

Skvelú formu potvrdilo Buffalo, keď vyhralo v Detroite 3:2 po nájazdoch a zaznamenalo deviaty triumf za sebou. Hokejisti Vegas vyhrali nad San Jose 6:0 a tešili sa tretíkrát za sebou. Druhýkrát v rade bez toho, aby inkasovali. Oba shutouty vychytal Marc-Andre Fleury a na konte má už päť čistých kont v tejto sezóne. Celkovo ich v kariére zaznamenal 53, rovnako ako Pekka Rinne na 23. mieste historických tabuliek.

NHL - výsledky:

Montreal - Boston 2:3 /Tatar za domácich 1+0/

NY Rangers - Washington 3:5

Detroit - Buffalo 2:3 pp a sn

Florida - Chicago 4:5 pp

NY Islanders - Carolina 4:1

Pittsburgh - Columbus 4:2

St. Louis - Winnipeg 4:8

Toronto - Philadelphia 6:0

Colorado - Dallas 3:2

Los Angeles - Vancouver 2:4

Vegas - San Jose 6:0