Main Content

Marek Hamšík: Najmladší kapitán Neapolu a slovenskej reprezentácie

sobota, 17. september 2011 18:22 | Autor: Martin Žigo

Marek Hamšík: Najmladší kapitán Neapolu a slovenskej reprezentácie
Marek Hamšík: Najmladší kapitán Neapolu a slovenskej reprezentácie | zdroj: Martin Žigo pre Sport7.sk, zdroj kniha Marek Hamšík - Najmladší

Narodil sa 27. júla 1987, meria 183 cm, je stredopoliarom, v súčasnosti hrá za SSC Neapol a na drese nosí číslo 17. Je najmladším kapitánom seniorskej reprezentácie Slovenska. Taktiež je spoľahlivý, ohľaduplný, profesionálny a skromný, aspoň tak sa na jeho adresu vyjadril tréner Maurizio Michelli.

Marekove začiatky

Marek bol ešte len malým chlapcom, keď sa chodieval s mamou pozrieť na tréning svojho otca. Lopta ho od začiatku motivovala a zároveň inšpirovala. Ak do nej nekopal, tak si ju kotúľal s kamarátmi. Na sídlisku  v Banskej Bystrici, kde býval, boli dve družstvá, ktoré po škôlke stále hrávali futbal. Buď na ulici, alebo oproti paneláku.

Marek hovorí v knihe Marek Hamšík - Najmladší kapitán: „Vybavuje sa mi v spomienkach tréner Nemec a aj ihrisko. Veľmi ma bavilo kopať si do lopty na peknej zelenej trávičke. Poslúchal som na slovo. Pri prvej príležitosti som od trénera vyfasoval kapitánsku pásku. Neviem, či to nebolo na základe otcovej znalosti s pánom Nemcom...“

Mimochodom, viete na koho sa Marek Hamšík na banskobystrickom sídlisku Sásová hral? Na Romaria. Vtedy, na začiatku 90- tych rokov, bol tento Brazílčan u slovenskej futbalovej mládeže veľmi obľúbený.

Futbalový klub Jupie Podlavice organizoval pri príležitosti Majstrovstiev sveta vo futbale v USA v roku 1994 miniturnaj pre žiakov. Marek naň išiel hrať s Duklistamia ich mužstvo nazvali Brazília. Ako inak, keď sa Hamšík hral na Romária... Tím so slovenským kapitánom v spomínanom miniturnaji zvíťazil.
                                             
Mal necelých sedem rokov a práve spomínaný miniturnaj naštartoval jeho kariéru. Prvý Hamšíkov tréner v Jupie Podlavice, Ivan Štulajter, bol jeden z organizátorov miniatúrnych Majstrovstiev sveta  1944 na ihrisku v Uľanke.

Tréner Štulajter o Marekovi Hamšíkovi hovorí: „Hamšík bol pohyblivý, vrtký. Bolo vidieť, že je talentovaný. Vedel aj niečo s loptou.“

Hneď po prestupe do Slovana, ktorý sa uskutočnil v roku 2004, sa začal objavovať v slovenských reprezentačných mládežníckych tímoch. Za A- tím debutoval vo februári 2007 ešte ako hráč Brescie. Na prvý gól so štátnym znakom na hrudi si počkal na október, kedy skóroval proti San Marínu. Výrazným spôsobom prispel k historickému postupu Slovenska na Majstrovstvá sveta v roku 2010 v Juhoafrickej republike. V dnešnej dobe si bez neho našu zostavu nemôžeme predstaviť. Už ako dvadsaťdvaročný sa stal kapitánom národného mužstva.



Klubová kariéra

Aj napriek tomu, že sa Hamšík narodil a vyrastal v Banskej Bystrici,  nikdy nenastúpil za Duklu Banská Bystrica. V roku 2002 podpísal zmluvu so Slovanom Bratislava. V A- tíme odohral jeden zápas, v ktorom strelil gól.

Do talianskej Brescie prestúpil v roku 2004. Za 17- ročného talentovaného hráča zaplatili 500 000 eur. Prvý zápas za nový klub odohral v marci 2005 proti Chievu Veronu. Na konci sezóny Brescia obsadila 19. priečku a zostúpila do Serie B. V Sezóne 2005/2006 odohral v druhej talianskej lige 24 zápasov a jeho tím skončil na 10. mieste. Počas sezóny 2006/2007 odkázal v 40 zápasoch streliť desať gólov.

Počas leta 2007 sa o neho zaujímali viaceré špičkové kluby ako napríklad Inter Miláno. Neskôr sa špekulovalo o jeho prestupe do kluboch Premier League, akými boli Chelsea F.C., Liverpool F.C., či Manchester United F.C. Po skončení sezóny 2007/2008 zazneli špekulácie ohľadom prestupu do FC Liverpool.



Prestup do SSC Neapol

Marek sa napokon rozhodol prestúpiť do talianskeho klubu SSC Neapol. 28. júna 2007 nováčik Serie A oznámil, že s Hamšíkom podpísali päťročný kontrakt. Prestup stál klub 5,5 miliónov eur a prezident klubu De Laurentiis jeho príchod komentoval ako veľký prísľub do budúcnosti.

Prvý štart za Neapol bol v zápase Talianskeho pohára proti Cesene. Neapol tento zápas vyhral 4:0, pričom Hamšík na prvý gól nahral a druhý sám strelil. 16. septembra 2007 v zápase proti U.C. Sampdoria premiérovo skóroval aj v Serii A.

Počas zimného prestupového obdobia v sezóne 2007/2008 prejavili o hráča výrazný záujem predstavitelia Chelsea, ktorí ponúkali 16 miliónov eur, ale aj španielsky klub Atlético Madrid. Predstavitelia Neapolu sa však svojej mladej hviezdy nemienili vzdať.

V meste pod Vezuvom je Marek veľmi populárny. Komentátori neraz dlhšie kričali jeho meno po strelenom góle, na ktorom mal zásluhu. Pred marcovým zápasom v roku 2010 s Fiorentinou dostal Hamšík veľké privilégium, keď sa stal kapitánom mužstva, najmladším v klubovej histórii. Jeho futbalovým vzorom je český reprezentant Pavel Nedvěd.



Reprezentačná kariéra


Hamšík reprezentoval Slovensko už v juniorských kategóriách. Hral v kvalifikácii na Majstrovstvá Európy hráčov do 17 rokov a neskôr hráčov do 19 rokov. Bol členom a oporou reprezentácie do 21 rokov.

Za A- mužstvo debutoval v priateľskom zápase 7. februára 2007  proti Poľsku, ktorý skončil  2:2. Svoj druhý zápas odohral v kvalifikácií na Majstrovstvá Európy 2008 proti Nemecku. Slovensko tento zápas prehralo 2:1, pričom Marek odohral plnú minutáž. Podľa neho naša krajina tento dôležitý zápas prehrala kvôli vlastným chybám.

Hamšík bol kapitánom Slovenska na majstrovstvách sveta 2010 v Južnej Afrike, kde doviedol Slovensko do osemfinále turnaja. Dokonca je o ňom napísaná aj kniha.

Ocenenia

  • Futbalista roka na Slovensku 2009
  • Futbalista roka na Slovensku 2010
  • Futbalista roka na Slovensku: v rokoch 2007 a 2008 druhé miesto.
  • Najlepší slovenský hráč do 21 rokov v roku 2007
  • Najlepší slovenský hráč do 21 rokov v roku 2008
  • Najlepší hráč v talianskej lige do 23 rokov v roku 2008