Main Content

Otázka redakcie: Ako veľmi ovplyvňujú počítačové hry život športovcov?

pondelok, 26. november 2018 12:38 | Autor: Marek Ďaďo

Laine, Dembele, Messi - ilustračný
Laine, Dembele, Messi - ilustračný | zdroj: TASR, YouTube

Pravdepodobne každý z vás si aspoň raz v živote zahral nejakú počítačovú hru. Dokonca aj medzi nami v redakcii sú takí, ktorí si počítač či konzolu zapnú viac ako jedenkrát v roku. Je známe, že hry zaujímajú aj nemalý počet profesionálnych športovcov. Niektorí z nich však pred televíziou presedia viac ako by bolo vhodné. Otázkou je: má to dopad na ich výkony na ihrisku?

Podnetom, aby sme niečo málo k tejto téme napísali, bol francúzsky futbalista Ousmane Dembélé, ktorý nastupuje v španielskej La Lige za FC Barcelona. Na verejnosť sa postupne začali dostávať informácie, že mladík už niekoľkokrát vynechal tréning, údajne kvôli bolestiam žalúdka a podobným zdravotným ťažkostiam. Posledný krát, keď sa úradujúci majster sveta nedostavil na tréning, sa mu zamestnanci klubu snažili dovolať na mobil, no on nedvíhal.

Dôvod bol prostý - Dembélé spal. Neskôr sa svoju neprítomnosť snažil ospravedlniť tým, že bol vyčerpaný z dlhého hrania počítačových hier. Je toto správanie hodné niekoho, koho katalánsky veľkoklub kúpil za závratných 105 miliónov eur? To už necháme na osobnom názore každého z vás.

Nie tak známy je prípad s Patrikom Lainem. Ten je pravidelným hráčom populárneho Fortnite. Jeden z fanúšikov fínskeho supertalentu monitoruje jeho činnosť v tejto hre už dlhých 5 mesiacov.

Pomocou Redditu sa ostatným členom fóra zveril, že Laine strávil po dobu sledovania pri hre každý deň aspoň niekoľko minút. Dátumom,  kedy sa táto „séria“ prerušila je 18. november. Odvtedy Laine nastrieľal 11 gólov4 stretnutiach, pričom v poslednom dueli ich do siete St. Louis nasúkal rovno 5, a vyhupol sa na čelo tabuľky strelcov celej ligy.

Na internete sa objavilo aj video, ktoré zachytáva, ako sa frustrovaný ostrostrelec snaží po prehre s Minnesotou rozbiť svoju hokejku. Nepodarilo sa mu to však ani po niekoľkých úderoch o hranu mantinelu. Pozorný fanúšik zaujal stanovisko, že za týmto správaním môže byť aj „nešťastie“ vo Fortnite.

Laine can't break his stick, kid does victory dance from r/hockey

Niekoľko hodín pred zápasom si útočník Winnipegu Jets zapol hru, no veľmi sa mu nedarilo - pomer zabití k úmrtiam bol 1,4 čo je o viac ako 50% horšia štatistika, akú zaznamenával počas aktuálnej sezóny v tejto free-to-play hre. Možno ide iba o náhodu, no autor článku bol sám kedysi vášnivým hráčom a dobre vie, že aj podobné veci dokážu človeka nahnevať.

Iste, aj športovci sú iba ľudia a potrebujú mať súkromný život a oddych. Je však potrebné si uvedomiť, že stále ide iba o hru a ako profesionálny športovec, ktorý za svoju prácu poberá nemalé peniaze, by sa mal zameriavať najmä na iné veci ako každodenne tráviť hodiny na serveroch hry. Ako však môžeme vidieť, malá pauza Lainemu prospela a zostáva nám iba veriť, že aj mladí atléti si dokážu časom povedať, čo je pre nich a ich kariéru dôležité. Aký názor na túto tému zastávate vy?