Main Content

NHL: Preview k playoff sérií Phoenix Coyotes vs. Detroit Red Wings

streda, 14. apríl 2010 13:11 | Autor: TASR

NHL: Preview k playoff sérií Phoenix Coyotes vs. Detroit Red Wings
NHL: Preview k playoff sérií Phoenix Coyotes vs. Detroit Red Wings | zdroj: SITA

Pre čitateľov nášho športového portálu sport7.sk som pripravil predsériove analýzy ku všetkým dvojiciam 1. kola play-off zámorskej NHL. V tomto článku nájdete informácie týkajúce sa série medzi celkami Phoenix Coyotes a Detroit Red Wings.

(4) Phoenix Coyotes vs (5) Detroit Red Wings

Dátum : / 14.4. / 16.4. / 18.4. / 20.4. / 23.4. / 25.4. / 27. 4. /

Kojotom z Arizony, už dlhšie hrozí sťahovanie do iného mesta. Dôvodom sú samozrejme financie a v nedávnej minulosti aj slabé výkony po väčšinu sezón. S tým logicky spojená aj slabá návštevnosť na tribúnach. Našťastie táto hrozba, paradoxne zaúčinkovala ako veľká motivácia pre mladých hráčov hrajúcich hokej takpovediac v púšti.

Phoenix túto sezónu pokoril všetky svoje rekordy a z 82 zápasov vyťažil výborných 107 bodov, čo mu stačilo na štvrté miesto na západe. Dovedna vyhral rovných 50 zápasov, 25 prehral a sedem krát pocítil porážku v predĺžení. Tu treba ale pripomenúť, že v play off už neuvidíme samostatné nájazdy, v ktorých dokázali hokejisti Phoenixu vyhrať až 14 krát (Detroit iba 6). Aktuálna forma nie je najhoršia, keď z posledných desiatich duelov vyhrali Coyotes päť a bodovali v siedmich. Je ale vysoko pravdepodobné, že najlepšia sezóna Phoenixu asi zanedlho narazí na vážnu prekážku…

Účastník predošlých dvoch finále Stanley Cupu, z ktorých jedno vyhral, až príliš dlho hľadal optimálnu rýchlosť na dlhú základnú časť. Dokonca to chvíľu vyzeralo, že Detroit bude v nadstavbovej časti chýbať, čo by bola určite veľká senzácia. Prestávka spôsobená olympijskými hrami, ale všetko uviedla na pravú mieru a Red Wings po nej nenašli konkurenciu. Hokejisti z mesta motorov vyhrávali od 1. marca  prakticky všetko čo sa dalo a zakončili sezónu so 102 bodmi.

Phoenix má možno trochu smolu, že sa stretne zrovna s veleskúseným mužstvom červených krídel, ale v tejto časti sezóny si už súpera jednoducho vyberať nemôžete. Red Wings naladili svoj stroj v pravý čas, čo dokazuje aj posledných desať zápasov z ktorých osem vyhrali a v deviatich dokázali bodovať.

Koho sa oplatí sledovať

Phoenix nemá na svojej súpiske žiadne veľké hviezdy, snáď až na kapitána, ktorého predstavuje Shane Doan. Ale predsa nájdeme hráčov ktorých sa oplatí sledovať. Lee Stempniak a Wojtek Wolski posilnili Coyotes pred prestupovou uzávierkou a výraz posilnili môžeme brať doslovne. Obaja odohrali za Phoenix 18 duelov a obaja si udržali priemer bod na zápas. Stempniak navyše stihol nasúkať až 14 gólov !
Detroit sa môže spoliehať na celú radu hráčov, čo presne vedia ako sa hrá play off. Mená ako Zetterberg, Datsyuk, Holmstrom, Franzen, Lidstrom, Bertuzzi či Rafalski, sú už tradične zárukou toho najlepšieho hokeja, aký môžeme vidieť. Nie je najmenší dôvod si myslieť, že by to tento rok malo byť inak.

Brankári

Na oboch koncoch klziska, nájdeme v tejto sérií kvalitný, ale trochu neskúsený materiál. Ilya Bryzgalov v bránke Phoenixu, zažíva svoju najvydarenejšiu sezónu v kariére a je jedným z hlavných dôvodov, prečo sa jeho klub nachádza tak vysoko. Základnú časť zakončil so 42 výhrami, 92% úspešnosťou zákrokov a priemer gólu na zápas sa mu zastavil na hodnote 2,29. V play off zatiaľ odohral iba 16 zápasov a tak budú jeho výkony miernou neznámou.

Na druhej strane sa predstavý úplný nováčik vo vyraďovacích bojoch. Jimmy Howard čakal na túto šancu pomerne dlho a vyzerá to tak, že ju tak ľahko nepustí. V základnej časti odchytal 63 zápasov, pričom 37 z nich vyhral, 15 prehral a 10 stratil v predĺžení alebo nájazdoch. Keď sa pozrieme na priemer gólu na zápas, tak uvidíme číslo 2,26 a úspešnosť zákrokov sa zastavila na 92,4%.

Prognóza

Phoenix by síce chcel zaskočiť výborne rozbehnutý Detroit, ale prekvapenia sa asi len sotva v tejto sérii dočkáme. Phoenix možno uchmatne jedno víťazstvo pred domácim publikom ale Detroit viac nepustí a vyhrá sériu 4 : 1 na zápasy.

 

 

Čítajte naše analýzy ku všetkým sériam 1. kola play-off NHL
New Jersey Devils - Philadelphia Flyers
Phoenix Coyotes - Detroit Red Wings
Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators
San Jose Sharks - Colorado Avalanche
Buffalo Sabres - Boston Bruins
Washington Capitals - Montreal Canadiens
Vancouver Canucks - Los Angeles Kings
Chicago Blackhawks - Nashville Predators