Main Content

ARGENTÍNA: Krajina futbalových velikánov

nedeľa, 18. september 2011 08:36 | Autor: Roman Bobaľ

ARGENTÍNA: Krajina futbalových velikánov
ARGENTÍNA: Krajina futbalových velikánov | zdroj: Roman Bobaľ pre Sport7.sk, foto SITA

Asi každý z vás vie, aká je Argentína nevyspytateľná a akých má technicky aj rýchlostne vybavených futbalistov. Históriu argentínskeho futbalu obohacovalo viacero nadaných hráčov, ktorí sú dnes už na penzii.

Jedným z nich je aj dnes už 72- ročný Luis Artime. Za reprezentáciu nastrieľal až 24 gólov v priebehu 25 zápasov. Hoci odvtedy už ubehlo 44 rokov, “futbalový starký“ si stále drží štvrté miesto v top desiatke najlepších strelcov za národný tím. Tento Argentínčan dokonca skóroval neuveriteľných 236- krát v profesionálnych kluboch počas 302 zápasov. Je to určite jedna z najväčších bývalých argentínskych legiend.

Ďalším bývalým futbalistom je Gabriel Batistuta. Je to hráč, ktorý mal najväčší prínos pre svoj národný tím, keď za „La Albiceleste“ strelil rekordných 56 gólov v 78 zápasov. Je jedným z najväčších patriotov Argentíny. V súčasnosti má tento rekordman 42 rokov a za profesionálne futbalové kluby vsietil až 249 gólov, čo sa mu podarilo v priebehu 440 zápasov. Počas kariéry hrával za Newell´s Olds Boys(podobne ako Lionel Messi), River Plate, Boca Juniors, ACF Fiorentina, AS Rím, Inter Miláno a svoju bohatú kariéru ukončil v roku 2005 v katarskom klube Al-Arabi. Je to obrovský argentínsky legionár, najlepší strelec reprezentácie a Fiorentiny v doterajšom priebehu.



Ďalší hráč, na ktorého sa pozrieme redaktorskou lupou, bude Hernán Crespo. Pre niekoho neznámy, pre viac zainteresovanejších známy a slávny. Ešte mal len 17 rokov, avšak na svojom konte v mládežníckych kluboch mal viac než 300 gólov. Začínal vo veľmi známom River Plate, kde nastrieľal 24 gólov v priebehu 62 zápasov. Neskôr oňho prejavila veľký záujem FC Parma. Tento taliansky klub bol v tom čase dosť výrazný, a tak neváhal. Za štyri sezóny strávené v Parme nastrieľal 62 gólov. Tento velikán mal možnosť presťahovať sa do Ríma, interes oňho prejavil S.S. Lazio, ktorému neodolal a prestúpil. Ďalšie dve sezóny strávené v tíme a priniesli 39 gólov. Tento hráč mal určite nesmrteľný potenciál strieľať góly tak, ako sa mu zachce. Všimol si ho aj veľkoklub Inter Miláno a kúpil ho. V  tom čase mal nahradiť odchádzajúceho Ronalda, ale štyri mesiace bol zranený  a 20 miliónová investícia sa tak veľmi nevydarila. „El Polaco“ si zahral za Inter len 17 zápasov a strelil iba 7 gólov, čo nebola pre tohto hráča veľmi farebná štatistika. Prezývku „El Polaco“ dostal kvôli tomu, že jeho mama bola pôvodom z Poľska. Tento nadaný hráč si vyskúšal aj Premier league, keď o neho prejavila záujem londýnska FC Chelsea. Takmer 17-miliónová investícia za päť sezón strelila len 20 gólov. Pritom mal byť náhradníkom odchádzajúceho Rumuna Adriana Mutua. Neskôr svoje najväčšie strelecké štatistiky zažíval už iba v AC a Inter Miláne. Sezónu bol v Janove a teraz tento 36-ročný strelec opäť pôsobí v Parme. Dôvodom, prečo to bol jeden z bývalých legionárov Argentíny je ten, že za ňu nastrieľal 35 gólov a umiestnil sa tak na druhom mieste za Gabrielom Batistutom. Bonus urodzinowy kasyno

Náš štvrtý adept na analýzu je každým poznaný Diego Armando Maradona. Kariéru začínal v Argentinos Juniors v roku 1976, avšak od začiatku ani trochu netajil svoje ofenzívne chúťky. V tomto klube sa mu podariť  streliť fenomenálnych 115 gólov v priebehu 167 zápasov. Po piatich rokoch strávených v „Bichos Colorados“ sa premiestnil do slávnej Bocy Juniors, kde strávil jednu sezónu a strelil 28 gólov, čím svojmu tímu poistil titul. Katalánsky klub FC Barcelona neskrýval svoj záujem o túto bývalú legendu kúpil za 5 miliónov libier (vtedajší rekord v prestupovej sume). Za „blaugranas“ hral dve sezóny a strelil 22 gólov v priebehu 36 zápasov. Klub pod Vezuvom, ktorého názov je S.S.C. Neapol, si tohto sekundárneho útočníka získal do svojich služieb. V talianskom klube pôsobil päť sezón, strelil 81 gólov a nad hlavu zdvihol dokopy päť trofejí. Boli nimi:  2- krát titul v Serie A (1987, 1990), 1- krát Coppa Italia (1987) ,1- krát Pohár UEFA (1989) a 1- krát Supercoppa Italiana (1990). Po odchode z Neapola, sa uchýlil v Seville C.F., Newell´s Olds Boys a opäť v Boca Juniors. V týchto troch kluboch strelil dohromady 12 gólov v priebehu 61 súťažných zápasov. Jeho najkrajší moment v kariére prišiel vtedy, keď Argentína na Majstrovstvách sveta v roku 1986 porazila Západné Nemecko. Za jeho najpamätnejšiu chvíľu sa dá považovať zápas proti Anglicku vo štvrťfinále, keď strelil dva góly, pričom prvý bol strelený rukou. Neskôr tento gól okomentoval a povedal, že to bola ruka boha. FIFA tento gól ohodnotila ako gól storočia. Diego Maradona bol jedným z najlepších hráčov na Majstrovstvách sveta v roku 1986, prihral na päť gólov a rovnaký počet aj strelil. V reprezentácií hral v rokoch 1977 – 1994, počas ktorých za „La Albiceleste“ strelil neuveriteľných 34 gólov, čím obsadil celkovo tretie mieste za Hernánom Crespom a Gabrielom Batistutom.



Lionel Andrés Messi je súčasnou top hviezdou svetového futbalu. Mal ešte len 5 rokov, keď veľmi nadane ovládal loptu. Na trávniku vždy svojim výkonom zahanbil starších hráčov. Ako malý chlapec mal veľké zdravotné ťažkosti. Nevyvíjal sa v raste, telo si nedokázalo vyprodukovať rastový hormón a jeho výška bola v predtínedžerskom veku len 140 centimetrov. Hrával za Newell´s olds boys, neskôr chcel prestúpiť do River Plate, avšak počas lekárskej prehliadky mu zistili spomínanú chorobu, a tak prestup zlyhal. Jeho rodičia a ani nikto z rodiny si nemohol dovoliť drahú liečbu, ktorá by ich vyšla na 900 dolárov mesačne. Veľmi naňho upozorňoval Carles Rexach, športový riaditeľ FC Barcelony. „Blaugranas“ ako jediný klub, ponúkol Leovi kontrakt a zároveň mu pod podmienkou, že sa presťahuje do Španielska, sľúbili splácanie finančne náročnej liečby. Po pár mesiacoch či až rokoch sa jeho výška zvýšila na 170 centimetrov. Svoj debutový zápas absolvoval v prípravnom zápase proti FC Porto, avšak svoj ligový debut zaznamenal po pár mesiacoch neskôr, presne 16. decembra 2003 proti RCD Espanyol. Mal vtedy len 17 rokov a 114 dní, čím bol zároveň tretím najmladším hráčom, ktorý kedy hral za „blaugranas“.



V súčasnosti je najlepším hráčom sveta a zároveň nástupcom Diega Maradonu. Na svojom konte má 67 individuálnych ocenení, až päť ich má za najlepšieho hráča roka Argentíny(2005, 2007, 2008, 2009, 2010). Zdvihol nad hlavu už 16 klubových trofejí, najčastejšie to bol ligový titul, čo bolo 5- krát (2004/2005, 2005/2006, 2008/2009, 2009/2010 a 2010/2011). S Argentínou vybojoval zlato na olympiáde a v argentínskom U-20 vyhral Majstrovstvá sveta. Za FC Barcelonu strelil od roku 2004 až 121 gólov a pripísal si 57 asistencií. Za „La albiceleste“ od roku 2005 strelil 17 gólov a na 20 prihral. To kto je lepším, či Portugalčan Cristiano Ronaldo alebo Lionel Messi, nevieme posúdiť. Väčšie predpoklady má skôr argentínsky reprezentant, pretože je takmer o tri roky mladší a je už v tomto veku minimálne rovnako, ak nie aj na vyššej úrovni ako Ronaldo. Bohužiaľ,  technická vyspelosť týchto dvoch hráčov sa porovnávať nedá. Musíme však povedať, že Lionel Messi je súčasná top hviezda a uvidíme, či v  budúcej sezóne prestúpi alebo nie, keďže mu končí zmluva s katalánskym klubom.

Týchto piatich hráčov považujeme za najväčšie legendy a hviezdy z množstva argentínskych hviezd.

Taktiež nezabudnime na Javiera Zanettiho (rekordmana v počte odohratých zápasov za Argentínu), Juana Sebastiana Veróna, Juana Romána Riquelmeho a Juana Pabla Sorína. Argentína má o futbalovú budúcnosť postarané, každý rok sa v domácich kluboch vyliahnu nejaké nové talenty. Súčasný argentínsky hráči, ktorí vo futbalovom svete prerazili, sú hlavne Sergio Aguero, Mateo Musacchio, Angel Di Maria, Éver Banega, Javier Pastore, Ezequiel Lavezzi, Eric Lamela, Fernando Gago, Ezequiel Garay, Nicolas Otamendi, Pablo Zabaleta, Sergio Romero a Marco Ruben.