Main Content

NHL: Preview k playoff sérií Pittsburgh Penguins vs. Ottawa Senators

streda, 14. apríl 2010 19:07 | Autor: TASR

NHL: Preview k playoff sérií Pittsburgh Penguins vs. Ottawa Senators
NHL: Preview k playoff sérií Pittsburgh Penguins vs. Ottawa Senators | zdroj: SITA

Pre čitateľov nášho športového portálu sport7.sk som pripravil predsériove analýzy ku všetkým dvojiciam 1. kola play-off zámorskej NHL. V tomto článku nájdete informácie týkajúce sa série medzi celkami Pittsburgh Penguins a Ottawa Senators.

Pittsburgh Penguins (4.) vs. Ottawa Senators (5.)

Dátum : / 14.4. / 16.4. / 18.4. / 20.4. / 22.4. / 24.4. / 27.4. /

Tučniaci z Pittsburghu vstupujú do vyraďovacej časti v úlohe, ktorú už dávno nezažili. Penguins totiž obhajujú titul a ako sa hovorí, vždy je ťažšie obhájiť ako vyhrať. Tím okolo Sidneyho Crosbyho predvádzal celú sezónu pekný hokej a na koniec sa usadil na štvrtej priečke vo východnej konferencii. Dovedna získal 101 bodov za 47 víťazstiev a sedem porážok po riadnej hracej dobe. Bez bodu odchádzali Penguins z ľadu v 28 prípadoch. Od Pittsburghu sa aj tento rok očakáva veľa a bude určite ostro sledovaný zo všetkých strán. Účastník dvoch posledných finále Stanley Cupu, bude určite chcieť zaútočiť na pohár lorda Stanleyho aj túto sezónu a treba povedať, že im k tomu nič nechýba. Forma síce nie je načasovaná najideálnejšie, ale rozhodne nie je zlá. Z posledných desiatich zápasov klub Maria Lemieuxa vyhral rovnú polovicu a v šiestich prípadoch bodoval. Hneď na úvod, tu ale bude kvalitný súper z hlavného mesta Kanady.

Ottawa zažíva určite lepšiu sezónu ako bola tá predošlá, aj keď hrajú prvý krát bez Dannyho Heatleyho, ktorý sa presťahoval do slnečného San Jose. Hokejisti Ottawy sa v minulom play off nepredstavili a tak majú určite veľkú chuť a motiváciu preskočiť favorizovaný Pittsburgh. Senators zakončili sezónu s 94 bodmi. Z výhry sa tešili 44 krát, šesť krát neuspeli v predĺžení a 32 krát odišli z ľadu ako porazený. Keď sa pozrieme na blízku minulosť v podobe posledných desiatich zápasov, tak zistíme, že Ottawa je výborne rozbehnutá. Veď vyhrala až sedem duelov a bez bodu skončila len v dvoch prípadoch. Tím okolo švédskej legendy Daniela Alfredssona urobí všetko preto, aby si sezónu ešte predĺžil, ale Pittsburgh bude zrejme priveľkým sústom…

Koho sa oplatí sledovať

Tu veľmi nie je o čom debatovať. Kapitán Tučniakov Sidney Crosby má ešte iba 22 rokov a už sa môže pochváliť napríklad olympijským zlatom, či Stanley Cupom z minulej sezóny. K tomu prednedávnom pokoril 500 bodovú hranicu a prvý krát nastrieľal 50 a viac gólov v jednom ročníku. Crosby režíruje celú ofenzívu Penguins, prihráva, strieľa, vyhráva dôležité vhadzovania, proste všetko čo jeho tím potrebuje. K tomu keď si pripočítame mená ako Malkin, Jordan Staal alebo Bill Guerin, tak vidíme, že v útoku je všetko na svojom mieste. V obrane Tučniakov vládne posledné roky iba jeden muž a tým je ruský veterán Sergei Gonchar, ktorý vychováva k svojmu obrazu Krisa Letanga či Alexeia Goligoskiho.
Hlavne proti prvému menovanému sa budú snažiť presadiť útočníci Ottawy, vedení svojim kapitánom Danielom Alfredssonom. Sekundovať mu budú v poslednej dobe dobre hrajúci Jasson Spezza, či Mike Fisher. Naopak Alexei Kovalev, ktorý zažíval veľký bodový útlm sa na konci základnej časti zranil a sezóna sa pre neho skončila, čo je určite pre Ottawu škoda. V obrane Senators uvidíme Filipa Kubu, Chrisa Phillipsa, či novú vychádzajúcu hviezdu Erika Karlssona.

Brankári

Svätyňu Penguins bude celkom určite strážiť Marc-Andre Fleury. Práve on bol aj pri minuloročnom úspechu Pittsburghu vo finále Stanley Cupu proti Detroitu. Marc má teda aj napriek svojmu mladému veku (25 rokov) už dostatok skúseností a vie presne, čo má robiť. Fleury stihol túto sezónu nastúpiť na 67 duelov a 37 z nich dokázal vyhrať. Porazený odišiel celkom 21 krát a šesť zápasov stratil až po riadnej hracej dobe. Úspešnosť zásahov 90,5% a priemer gólu na zápas 2,65 nie sú nijako oslnivé, ale Pittsburgh strieľa veľa gólov čím väčšinou rozhodne zápas.

Konkurenciu v bránke Ottawy predstavuje rovnako starý Brian Elliott, ktorý však v play off ešte nechytal. Túto sezónu nastúpil na 55 zápasov a 29 z nich vyhral, 18 prehral a v štyroch prípadoch prehral v predĺžení, či nájazdoch. Čísla na konci sezóny má skoro rovnaké ako jeho náprotivok, ale už spomínané skúsenosti budú v tomto prípade určite rozhodujúce…

Prognóza

Favoritom je určite Pittsburgh, ktorý nič iné ako obhajobu titulu neberie. Ottawa síce predvádza pekný technický hokej, ale viac ako dva zápasy asi nevyhrá. Pittsburgh postúpi po šiestich dueloch. - 4 : 2

 

 

Čítajte naše analýzy ku všetkým sériam 1. kola play-off NHL
New Jersey Devils - Philadelphia Flyers
Phoenix Coyotes - Detroit Red Wings
Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators
San Jose Sharks - Colorado Avalanche
Buffalo Sabres - Boston Bruins
Washington Capitals - Montreal Canadiens
Vancouver Canucks - Los Angeles Kings
Chicago Blackhawks - Nashville Predators