Main Content

NHL: Preview k playoff sérií San Jose Sharks vs. Colorado Avalanche

streda, 14. apríl 2010 20:07 | Autor: TASR

Pre čitateľov nášho športového portálu sport7.sk som pripravil predsériove analýzy ku všetkým dvojiciam 1. kola play-off zámorskej NHL. V tomto článku nájdete informácie týkajúce sa série medzi celkami San Jose Sharks a Colorado Avalanche.

San Jose Sharks (1.) vs. Colorado Avalanche (8.)

Dátum : / 14.4. / 16.4. / 18.4. / 20.4. / 22.4. / 24.4. / 26.4. /

Súboj prvého tímu s posledným postupujúcim na západe by podla predpokladov mal byť chuťovkou pre Žralokov so San Jose. Má to ale jeden háčik. Sharks sú stabilne jedným z najlepších klubov posledných rokov, ale len čo sa základnej časti týka. V play off to veru nie je žiadna sláva a na väčší úspech hokejisti San Jose stále iba čakajú. Pritom Sharks opäť vyhrali svoju konferenciu, aj keď len o jediný bod pred Chicagom Blackhawks. Tím zo slnečnej Kalifornie dokázal vyhrať až 51 zápasov, na druhej strane len v 20 prípadoch nezískal ani bod a 11 stretnutí stratil v predĺžení. Aktuálna forma je taktiež impozantná, keď až osem z posledných desiatich zápasov vyhral a bodoval v deviatich prípadoch. Uvidíme, či San Jose už konečne prelomí smolu v play off zvlášť, keď už v prvom kole sa mu postaví do cesty lavína.

Od Colorada po minulej sezóne nečakal nikto veľké zázraky. Tím z Denveru sa však prebral a hlavne v prvej polovici aktuálneho ročníka vyhrával jeden zápas za druhým. Ku koncu základnej časti to už ale táka sláva nebola. Z posledných desiatich duelov vyhrali Avalanche len tri a v piatich prípadoch dokázali bodovať. V play off ale motivácia neúmerne rastie a mladý káder môže všeličím prekvapiť. Základnú časť zakončilo Colorado s 95 bodmi za 43 výhier, 30 prehier a 9 porážok po riadnej hracej dobe. Uvidíme, či si neskúsený tím Lavín trúfne na svojho silnejšieho súpera. Každopádne môžeme od tejto série očakávať atraktívny hokej.

Koho sa oplatí sledovať

Na súpiske San Jose Sharks nájdeme pekný zoznam hokejových osobností a hviezd celej ligy. Najlepší nahrávač poslednej doby Joe Thornton, tvrdý hráč s neobyčajne presnou muškou Patrick Marleau, či nová akvizícia v podobe Danyho Heatleyho, ktorá prišla pred touto sezónou. Mnohí si myslia, že práve Heatley bude tou poslednou časťou skladačky, ktorú San Jose potrebovalo. V obrane bude stáť stále spoľahlivý Rob Blake podporovaný Danom Boylom, alebo uzdraveným Niclasom Wallinom.
Colorado ovplíva až neobyčajne bohatou skupinkou mladých talentovaných hokejistov. Na čele stojí stále sa zlepšujúci Paul Stastny a za ním statočne kráčajú Chris Stewart, trojka draftu Matt Duchene, T.J. Galiardi či Peter Mueller. V úlohe vychovávateľa vystupuje Milan Hejduk, ktorý má stále dobrý nos na góly. V útoku máme aj Mareka Svatoša, ale po výkonoch z tejto sezóny nič nenasvedčuje tomu, že by výraznejšie prehovoril do deja tejto série. Obrana je postavená hlavne na dvojici John-MichaelLiles, Kyle Quincey, čo nemusí v rozhodujúcich momentoch stačiť

Brankári

V bráne Žralokov uvidíme ruskú jednotku J. Nabokova. Ten si počas základnej časti schuti zachytal a 71 krát sa postavil do bránky. Z tohoto počtu dokázal vyhrať až 44 duelov a len 16 krát ostal porazený po 60 minútach. Priemer gólu na zápas sa mu zastavil na hodnote 2,43 a úspešnosť zákrokov si udržal na 92,2%. V play off má Nabokov na konte už 65 duelov, takže skúseností má dostatok, ale od výluky v roku 2005 sa cez prvé kolo nedostal ani raz.

Craig Andreson naznačil už minulú sezónu na Floride, že z neho môže byť jednotka. Tento rok to už dokázal na plnej čiare a pre Colorado to znamenalo postup. Anderson odchytal 71 zápasov, z ktorých 38 vyhral a nedal nášmu Petrovi Budajovi žiadnu šancu na diskusiu, kto je v Colorade mužom čislo jedna. Dá sa teda očakávať, že americký gólman bude bránku Avalanche strážiť aj v play off napriek tomu, že vo vyraďovacích bojoch zažije svoju premiéru.

Prognóza

Dá sa povedať, že nad touto sériou visia veľké otázniky. Na jednej strane silné San Jose, ktoré sa nevie v play off posledné roky presadiť. Na strane druhej mladý tím Colorada, z ktorého niektorí hráči ani nevedia, do čoho idú. Favoritom, ale ostávajú Sharks, ktorý vyprevadia svojho súpera pomerom 4 : 1 na zápasy.

 

 

Čítajte naše analýzy ku všetkým sériam 1. kola play-off NHL
New Jersey Devils - Philadelphia Flyers
Phoenix Coyotes - Detroit Red Wings
Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators
San Jose Sharks - Colorado Avalanche
Buffalo Sabres - Boston Bruins
Washington Capitals - Montreal Canadiens
Vancouver Canucks - Los Angeles Kings
Chicago Blackhawks - Nashville Predators