Main Content

ALEX FERGUSON: Rok 1999 až po súčasnosť (3. časť)

štvrtok, 22. september 2011 13:47 | Autor: Roman Bobaľ

ALEX FERGUSON: Rok 1999 až po súčasnosť (3. časť)
ALEX FERGUSON: Rok 1999 až po súčasnosť (3. časť) | zdroj: Roman Bobaľ pre Sport7.sk, foto SITA

V prvej a druhej časti sme vás na našom portáli informovali o detstve, hráčskej aj trénerskú kariére Alexa Fergusona po sezóny 1998/1999. Teraz vám chceme opísať zvyšok jeho úspechov, ale aj neúspechov na lavičke Manchestru United.

V sezóne 1999/2000 “červení diabli“ úplne zdevastovali a strápnili úroveň celej Premier League. Titul totiž vyhrali s 18- bodovým náskokom pred Arsenalom Londýn. V apríli roku 2000 bol oznámený príchod holandského útočníka Ruuda Van Nistelrooya, ktorý bol na odchode z PSV Eindhoven. Manchester bol za neho ochotný ponúknuť rekordných 18 miliónov libier, prestup však zlyhal pri lekárskej prehliadke. Lekári totiž zistili, že má zranené koleno, a tak sa musel vrátiť do rodného Holandska. United nakoniec posilnil francúzsky brankár Fabien Barthez, ktorý prišiel z AS Monako za 7,8 milióna, čím sa stal najdrahším brankárom vo Veľkej Británii.

Nečítali ste prvé dve časti Fergusonovho profilu?
ALEX FERGUSON: Hráčska kariéra a trénerske začiatky
ALEX FERGUSON: Prvé roky pri kormidle Manchestru United


Sir Alex Ferguson dokázal aj v nasledujúcej sezóne vyhrať titul a nakoniec na Old Trafford dotiahnuť aj Ruuda Van Nistelrooya. “Červení diabli“ sa posilnili ešte o jedného hráča. Do Manchestru zamieril Juan Sebastian Verón, ktorý v tej dobe opúšťal S.S. Lazio.

8. decembra 2001 bol Manchester United na deviatom mieste, pričom na FC Liverpool strácal 11 bodov a „The Reds“, no mali ešte jeden zápas k dobru. Neskôr prišlo rapídne zlepšenie a tím sa dostal do dobrej formy.

Nakoniec si im podarilo vybojovať 3. miesto. Titul vyhral Arsenal. United sa v tej sezóne nedokázali prebojovať do finále Ligy majstrov, nakoľko ich v semifinále porazil nemecký klub Bayer Leverkusen. Alex Ferguson počas sezóny 2001/2002 avizoval, že chce definitívne skončiť svoju trénersku kariéru. K tomu však nedošlo, pretože na konci potešil fanúšikov vyhlásením, že v klube ostane ešte tri roky. Po sezóne United opäť lámal rekordy na prestupovom trhu. Za 30 miliónov libier prišiel Rio Ferdinand z Leeds United.

V ďalšej sezóne Manchseter získal svoj ďalší titul v Premier League. Stalo sa tak aj napriek tomu, že Arsenal mal osem bodový náskok dva mesiace pred koncom sezóny. Podľa Fergusona ho titul zo sezóny 2002/2003 uspokojil najviac zo všetkých práve kvôli spomínanému zmŕtvychvstaniu svojho tímu.

Ferguson doviedol Manchester v sezóne 2003/2004 k jedenástemu triumfu v FA Cupe. Tento ligový ročník však nebol príliš úspešný, keďže Manchester skončil v lige na treťom mieste a v Lige majstrov vypadol s neskorším víťazom FC Porto, ktorý trénoval José Mourinho.

V letnom prestupovom období si “červení diabli“ kúpili 18-ročného mladíka Cristiana Ronalda. Ďalšou investíciou bol Wayne Rooney, ktorý prišiel z Liverpoolu, konkrétne z Evertonu. Sezóna 2004/05 nebola až taká pestrá. Po tom, čo United stratil hrotového útočníka Ruuda Van Nistelrooya sa klub z Old Traffordu umiestnil na treťom mieste. Jediná vec, ktorá spestrila sezónu,  bolo finále FA Cupu. Manchester United vo finále narazil na Arsenal, ktorý bol úspešnejší až v penaltovom rozstrele. 
Nasledujúcu sezónu Roy Keane rozviazal s United zmluvu. Aj vďaka tejto obrovskej strate sa tím Fergusona umiestnil “až” na druhom mieste a nepostúpil ani do vyraďovacej časti Ligy majstrov. Cenou útechy pre Manchester bola aspoň výhra ligového pohára.

Začiatok sezóny 2006/2007 začal skvele. United po prvýkrát vyhral prvé štyri zápasy sezóny. Do tímu prišiel Michael Carrick, ako náhrada za Roya Keana. 6. novembra 2006 oslávil Alex Ferguson dvadsať rokov od nástupu do tímu. Pocty sa mu dostalo od veľa hráčov, trénerov a fanúšikov futbalu. Aj jeho odveký rival, Arséne Wenger, má pred ním úctu. 23. decembra 2006 strelil Cristiano Ronaldo 2000 gól Manchestru United pod vedením tohto škótskeho lodivoda. Manchester následne vyhral ďalší ligový titul. Pokus o získanie “double“ však nevyšiel, hoci možnosť na to bola. Vo finále FA Cupu Manchester podľahol FC Chelsea, pričom víťazný gól strelil hráč z Pobrežia Slonoviny, Didier Drogba. V Lige majstrov sa Manchester prebojoval cez AS Rím (po výhre 7:1) do semifinále, tam na nich čakalo milánske AC. Druhému talianskemu klubu však už nedokázali vzdorovať a vypadol.

Pred sezónou 2007/2008 klub obohatili nové posily, prišiel Argentínčan Carlos Tevéz a Brazílčan Anderson. United mali najhorší vstup do sezóny pod Fergusonovým vedením. Najprv remizovali v prvých dvoch zápasoch sezóny a potom utrpeli porážku 0:1 v dueli s mestským rivalom Manchestrom City. Napriek tomu sa United dostali do formy a začali zvádzať tuhý boj o titul s Arsenalom. V tej dobe prezradil Ferguson, že tento káder je najlepší, aký kedy z lavičky viedol. Nakoniec po výhre v piatom kole FA Cupu nad Arsenalom zlyhali v nasledujúcom kole s Portsmouthom. 11. mája 2008 doviedol „Fergie“ United k ďalšiemu titulu v Premier League  a to na deň presne po 25. rokoch po tom, čo doviedol Aberdeen k víťazstvu v PVP nad Realom Madrid.

21. mája 2008 Manchester United prekonal svojho veľkého rivala Chelsea FC vo finále Ligy majstrov. Zápas počas riadneho hracieho času ani počas predĺženia nemal víťaza, a tak sa rozhodovalo prostredníctvom pokutových kopov. Chelsea mala veľmi blízko k prvému triumfu v tomto európskom pohári, no Nicolas Anelka ani John Terry nedokázali streliť gól, a tak sa  z výhry radoval Manchester. Bolo to prvé čisto anglické finále Ligy majstrov. Po výhre Sir Alex Ferguson prehlásil, že chce ukončiť svoju kariéru do budúcich troch rokov.

Aj keď mal tím slabší vstup do sezóny 2008/2009, nakoniec sa stal víťazom Premier League. Tento triumf spravil z Fergusona prvého manažéra, ktorý vyhral dvojnásobne trikrát v rade Premier League. Ferguson získal celkovo 11 titulov v Premier League a Manchester vyrovnal rekord Liverpoolu, keďže to bol pre klub 18. titul. 27. mája 2009 sa opäť dostali do finále Ligy majstrov, avšak podľahli Barcelone 0:2. Po ceremoniáli Ferguson pripustil, že zostane na lavičke dovtedy, pokiaľ mu to zdravie dovolí a rád by získal ešte jeden titul, aby predstihol Liverpool a získal tak rekordných 19.

11. októbra 1999 sa uskutočnil špeciálny exhibičný zápas na počesť Fergusonovho prínosu pre klub. Manchester United v ňom nastúpil proti Výberu sveta, v ktorom nastúpili viaceré hviezdy z celého sveta.

Sezóna 2010/11 bola pre „red devils“ akási nemastná neslaná. Stratili ligový titul, ktorý im vzal Carlo Ancelotti s londýnskou Chelsea a v FA Cupe tiež neuspeli. Jediné, čo ich mohlo potešiť, bola výhra v Community Shield nad FC Chelsea. Nasledujúca sezóna bola pre „fergieho“ tím veľmi plodnou. Vyhrali titul, o ktorom sa rozhodlo až v posledných kolách, dostali sa do finále FA Cupu, hoci zlyhali v zápase s Manchestrom City. V Lige majstrov boli priam neskutoční. V osemfinále porazili Olympique de Marseille, v štvrťfinále ligového rivala FC Chelsea, v semifinále zničili s Schalke 04 s celkovým skóre 1:6 a vo finále stretli asi najdokonalejší klub na svete, FC Barcelonu. Zápas pískal maďarský rozhodca Viktor Kassai, na perfektnom Wembley v Londýne bolo 87 695 fanúšikov. Po 90. minútach zápasu však „červení diabli“ odchádzali domov sklamaní. Prehrali 3:1, pričom o góly Barcelony sa postaral Pedro, Villa, Messi. Jediný gól za United strelil Wayne Rooney. Práve posledný strelec Barcelony, Lionel Messi, bol aj najlepším strelcom minuloročného vydania Ligy majstrov. Nakoniec predsa len prišla ešte jedna trofej. Tou bol triumf v Community Shield po víťazstve nad mestským rivalom, Manchestrom City.

Sir Alex Chapman Ferguson bol uvedený do futbalovej siene slávy za rozvoj futbalu. V roku 1999 bol kráľovnou Alžbetou II povýšený do rytierskeho rádu a v súčasnosti je taktiež čestným občanom mesta Aberdeen za služby mestu, keď ako manažér miestneho klubu vyhral v 80-tych rokoch s klubom niekoľko pohárov. V kresle manažéra Manchestru sedí už 23 rokov, čo z neho robí druhého najdlhšie slúžiaceho manažéra v histórii klubu po legendárnom Mattovi Busbym. V súčasnosti je najdlhšie slúžiacim manažérom v lige. Počas tohto obdobia získal Ferguson množstvo trofejí a ocenení, vrátane ocenenia pre manažéra roka, ktoré získal najviac krát v britskej histórii. V roku 2008 sa stal tretím britským manažérom, ktorý viac ako raz vyhral Ligu majstrov.

Hlavná myšlienka Fergusonovho manažovania je, že žiadny hráč nie je väčší, ako celý klub. Tento jeho prístup slávi úspech, hoci niekoľko hráčov sa cez to nedokázalo preniesť. Gordon Strachan, Paul Mc Grath, Paul Ince, Jaap Stam, Dwight Yorke, David Beckham, Ruud van Nistelrooy či Gabriel Heinze museli po rôznych konfliktoch s Fergusonom opustiť tím. Takisto je známe, že jeden z najimpulzívnejších hráčov v klubovej histórii, Roy Keane, bol obeťou Fergusonovho hnevu po tom, čo kritizoval spoluhráčov v klubovej televízii MUTV. Práve vysoká disciplína, na ktorej si tento úspešný kouč zakladá, je považovaná za dôvod pretrvávajúceho úspechu Manchestru United.