Main Content

Prechádzka futbalovým svetom: ANGLICKO

piatok, 23. september 2011 15:44 | Autor: Roman Bobaľ

Prechádzka futbalovým svetom: ANGLICKO
Prechádzka futbalovým svetom: ANGLICKO | zdroj: Roman Bobaľ pre Sport7.sk, foto SITA

V premiérovom prvom diele seriálu "prechádzka futbalovým svetom" vám chceme predstaviť anglické tímy, štadióny a iné zaujímavosti zo sveta ostrovného futbalu.

O Anglicko sa ľudia z celého sveta nezaujímajú len kvôli pamiatkam, akými je Big Ben, Tower Bridge, Stonehenge či Buckighamský palác. Jedným z dôvodom záujmu o krajinu je aj kvalitnými futbal.  Tímy ako Liverpool, Arsenal, Manchester United a ich mestský rival City, Chelsea, Tottenham a mnoho ďalších tímov pútajú milióny fanúšikov z celého sveta. Nechajte sa previesť našim seriálom o futbalových krajinách. Začíname...



MANCHESTER UNITED F.C.

Našim prvým kandidátom na analýzu je niektorými nenávidený, inými zasa milovaný Manchester United F.C. Aj samotné mesto Manchester je veľmi zaujímavé. Vládne v ňom obrovský ruch a stres. Jediné miesto, na ktorom si človek môže naplno oddýchnuť je práve Old Trafford. Tento štadión bol postavený v roku 1910, avšak počas druhej svetovej vojny bol zničený a neskôr ho museli rekonštruovať. Práve oň sa následne bili obe manchesterské kluby, rovnako Manchester United, ako aj City. Sir Matt Busby pomenoval tento štadión ako “divadlo snov“. Súčasná kapacita pre divákov je takmer 76 tisíc voľných miest. Jedná sa o kapacitne najväčší štadión v Premier League.

Obyvatelia Manchestru sa môžu chváliť tým, aký majú kvalitný nielen kriketový, ale aj futbalový tím. Určite nikto nemôže zabudnúť na najdlhšie veliaceho trénera United Matta Busbyho, ktorý na trénerskej lavičke strávil dlhých 36 sezón. Napriek tomu je však najúspešnejším trénerom Sir Alex Ferguson, ktorý dokonca ani nie je Angličan, ale Škót. Ak už hovoríme o histórií alebo o úspešnosti tohto klubu, musíme si pripomenúť niektoré neodvrátiteľné fakty. “Červení diabli“ vyhrali celkovo 19 titulov, no v Premier League, ktorá vznikla v roku 1992, vyhrali 11 titulov len pod vedením Alexa Fergusona. Musíme taktiež spomenúť, že United vyhral trikrát Ligu majstrov, prvýkrát to bolo v roku 1968 po víťazstve 4:1 nad Benficou Lisabon. Úspech zopakovali v roku 1999, keď počas nadstaveného času, ktorý trval tri minúty, otočili zápas a porazili Bayern Mníchov 2:1. Naposledy triumfovali v Lige majstrov v roku 2008. Vo finále porazili v Rusku na štadióne Luzhniki FC Chelsea po pokutových kopoch, pretože v riadnom hracom čase bolo skóre 1:1. Až 11- krát získali FA Cup a menejcenný ligový pohár získali “iba“ 4- krát.  Najväčším rivalom Manchestru je ich dávny súper FC Liverpool, Leeds United a mestský rival Manchester City. Najviac zápasov za klub spod Old Trafford má na svojom konte hrajúca legenda Ryan Giggs, ktorý nastúpil už v 880-tich zápasoch od roku 1991. Najlepším strelcom United je Bobby Charlton. Negatívnou štatistikou pre túto legendu je však to, že síce strelil 249 gólov, ale v priebehu až 758 zápasov. Manchester United je priam pýchou futbalového Anglicka.

FC LIVERPOOL

Ako druhý tím sme si zvolili legendárny FC Liverpool. Samotné mesto obklopuje dosť známa rieka Mersey. Liverpool ako taký sa môže pýšiť liverpoolskou Katedrálou, stavbou Royal Liver Building, ale čo je pre nás, fanúšikov,  najzaujímavejšie, nachádza sa v ňom štadión Anfield Road.

Ak navštívite tento futbalový stánok, vždy budete počuť na začiatku zápasu hymnu tohto klubu, ktorá sa volá You´ll Never Walk Alone. Táto pesnička klub sprevádza už niekoľko rokov a spôsobuje neuveriteľné zimomriavky aj samotným hráčom. Keď sme už pri tomto štadióne, musíme vás informovať, že ma kapacitu vyše 45- tisíc ľudí. Tento klub sprevádza obrovská tragédia, ktorá sa odohrala v roku 1989. Vsemifinále FA Cup-u proti Nottinghamu Forest dav ušliapal obrovský počet ľudí. Dokopy zomrelo 96 verných fanúšikov a doteraz si v domácom prostredí v mesiaci apríl hráči aj diváci minútou ticha uctievajú obete, ktoré zomreli v Sheffielde na štadióne Hillsborough. Najdlhšie na trénerskej lavičke „the reds“ bol Bill Shankly, ktorý na nej strávil až 15 rokov. Za ten čas s ňou získal až 11 trofejí. Billy Shankly je dokonca aj najúspešnejším trénerom v histórií Liverpoolu, druhým najúspešnejším je súčasný tréner, Kenny Dalglish, ktorý ako posledný tkouč doteraz zdvihol ligovú trofej nad hlavu v roku 1990. Najviac zápasov za Liverpool odohral Ian Callaghan, ktorý ich má na konte až 857, na druhom mieste je Jamie Carragher s 673 odohratými zápasmi. Najnezabudnuteľnejším  a najlepším strelcom v histórií klubu je ešte stále Walesan Ian Rush s 346 presnými zásahmi. Fanúšikovia Liverpoolu majú na svojich klubových šáloch napísané „Pride of Merseyside“ (v preklade pýcha merseysidu).

Myslím si, že Liverpool sa má fakt čím pýšiť, veď získali 18- krát ligový titul, 7- krát FA Cup, 7- krát ligový pohár, 15- krát Community shield, 5- krát Ligu majstrov/Európsky pohár, 3- krát európsku ligu a 3- krát európsky superpohár. Tak, ako kráča úspešne raz do roka po uliciach Liverpoolu strach vyvolávajúci pavúk „la princesse“ presne tak, nech kráčajú hráči Liverpoolu, medzi ktorých patrí aj náš Martin Škrtel.

FC ARSENAL LONDÝN

Pocestní ľudia na ulici si asi pri vyslovení slova Londýn možno hneď spomenú na kráľovnú Elizabeth II. Historici, alebo ľudia zaujímajúci sa históriou, si hneď spomenú na Katedrálu Svätého Pavla. Ale my, futbaloví fanúšikovia, si pri slove Londýn spomeniem na FC Arsenal Londýn. Hneď ako som začal písať o Arsenale, napadla ma jedna vec, a tou je fanklub. Arsenal má obrovské zastúpenie fanúšikov po celučičkom svete, od západného pobrežia U.S.A. po Japonsko. Niektorí oceňujú mládežnícku filozofiu Arséna Wengera, iní sledujú práve hráča z ich krajiny, ktorý pôsobí v tíme „gunners“. A niekomu sa páči proste Arsenal celkovo. Tento londýnsky klub vznikol v roku 1886 v južnom Londýne. Futbalisti tohto klubu momentálne pôsobia na štadióne Emirates. Pri príchode pred tento štadión môžete vidieť 8 nástenných malieb, na každej z nich sú nakreslené štyri bývalé klubové legendy ako Dennis Bergkamp, Patrice Vieira, Thierry Henry, Robert Pires, Ian Wright, Pat Rice, Ray Parlour a ďalší. Najdlhšie sa zatiaľ udržal na lavičke „gunners“ Francúz Arséne Wenger. Takzvaný „profesor“ je na tejto univerzálnej lavičke už od roku 1996 a je aj najúspešnejším trénerom. S mužstvom získal až 11 trofejí, a to 4- krát  FA Cup, 3- krát titul a 4- krát Charity Shield. Najviac zápasov za Arsenal odohral Dany O´Leary, ktorý ich v rozpätí rokov 1975 – 1993 absolvoval až 722.  Najlepším strelcom „gunners“ paradoxne nie je Angličan, ale Francúz Thierry Henry. Skóroval až 226 krát v priebehu 369 zápasov. Na koniec asi len spomenieme, že Arsenal vyhral 13- krát ligový titul, 10- krát FA Cup, 2- krát ligový pohár a len raz sa dostali do finále  Ligy majstrov.  Bolo to v roku 2006, kedy podľahli FC Barcelone 1:2. Treba povedať, že Arsenal dokonca vyhrával, v 37. minúte sa gólovo presadil Sola Campbella, no v závere zápasu prišli tvrdé rany od katalánskeho tímu. Asi najväčším dôvodom, prečo Arsenal vo finále neuspel, bola červená karta pre brankára Jensa Lehmanna. Arsenal taktiež vyhral Pohár víťazov pohárov a Európsku ligu. 

V budúcej časti si rozoberieme tri najúspešnejšie kluby španielskej La Ligy.