Main Content

Turecká Super Liga - nová Corgoň liga

piatok, 23. september 2011 10:51 | Autor: Anton Martinka

 Turecká Super Liga - nová Corgoň liga
Turecká Super Liga - nová Corgoň liga | zdroj: Anton Martinka pre Sport7.sk, foto SITA

V tureckej lige nastupuje až prekvapivo veľké množstvo Slovákov. Pýtate sa, čím to je? Prinášame prehľadný súhrn všetkých, ktorí hrajú v Turecku a zároveň náš pohľad na danú situáciu.

V tureckých tímoch nastupuje celkovo osem Slovákov, čo je po českej Gambrinus Lige, kde ich hrá až dvadsaťdva a po našej Corgoň lige, najviac vo svetových ligách. Konkrétne sa jedná o hráčov: Filip Hološko, Stanislav Šesták, Miroslav Stoch, Peter Pekarík, Štefan Senecký, Marek Čech, Marek Sapara a Róbert Vittek.

Počas obdobia pred štartom novej sezóny bola liga kvôli korupčnej afére v médiách dosť výrazne spomínaná. Dotýkala sa majstrovského Fenerbachce, Besiktasu Istanbul, ale aj Trabzonsporu. Kvôli nej taktiež Super Lig odštartovala neskôr, podobne ako talianska Seria A a španielská Primera Divison.

Filip Hološko pôsobí v Turecku už od roku 2005. Aj napriek toho počas šiestich rokov nezískal v žiadnom tíme pevné miesto v základe. V sezóne 2010/2011 hosťoval v konkurenčnom Istanbul BB, kde však odohral len 10 zápasov  a na svoje konto si pripísal 5 gólov. Pre Filipa môže byť táto sezóna veľmi ťažká, nakoľko Besiktas, v ktorom pôsobí aj španielska legenda Guti, toto leto nakupoval. Do útoku prišiel nádejný mladý útočník z Portugalska, Bebé, bývalý hráč Manchestru United a za 4 milióny Mustafa Pektemek.

My len dúfame, že v silnej útočnej konkurencii sa náš reprezentant presadí a konečne získa stabilnú pozíciu v základnej zostave.

Stanislav Šesták toto leto menil pôsobisko. Prestúpil z Ankaragucu do Bursasporu. Pre Šestáka, ktorý hrával dlhé obdobie v  nemeckom Vfl Bochum, ide o druhú sezónu v krajine polmesiaca. V Ankaragucu bol stabilným členom zostavy, nastúpil v 24 zápasoch a súperom nastrieľal 10 gólov. V novom pôsobisku by presadenie sa do “základu“ nemal byť problém, keďže bol pre Bursaspor treťou najdrahšou posilou. Útočnú dvojicu by mal vytvoriť s Teteh Bangura zo Siera Leone.

Miroslav Stoch pôsobí v tíme, ktorý bol v lete v tureckej lige najviac skloňovaný kvôli korupčnej afére. Vo Fenerbachce Istanbul. Miro sa minulú sezónu prebojoval do základu, odohral 23 zápasov a dal 2 góly. Pre Miňa sa táto sezóna nemusela začať dobre, keď Fenerbachce chcelo zostúpiť do 2. ligy a začať od začiatku. O Stocha sa kvôli tejto situácii zaujímali kluby ako Sevilla, Olympique Marsaille či Ajax Amsterdam. My si myslíme že najvhodnejší by bol Ajax, keďže v minulosti pôsobil v Twente, s ktorým aj vyhral titul. Je škoda, že nezmenil svoje pôsobisko.

Peter Pekarík sa dostal do tureckého Kayserisporu na hosťovanie z nemeckého Wolfsburgu. Pravý obranca v minulej sezóne patril k pilierom obrany, odohral 23 zápasov. Lenže Felixa Magatha vymenil Armin Veh a ten už s Petrom nepočítal. V tureckej lige sa mu asi očividne darí, keďže odohral obidva zápasy bez striedania. Ale aj tak dúfame, že sa na budúci rok dostane naspäť do Wolfsburgu, alebo prestúpi niekde inam, kde by tiež pravidelne hrával.

Štefan Senecký je brankárom MKE Ankaragucu. Pôsobí tam ako dvojka, minulú sezónu odohral 13 zápasov a inkasoval až 19 gólov.  Uvidíme, ako sa mu bude túto sezónu dariť. Nepredpokladá sa však, že by sa dostal na post jednotky .

Marek Čech, Marek Sapara, Robert Vittek sú novými posilami pre účastníka Ligy majstrov, Trabzonsporu. Trabzonspor nahradil majstrovské Fenerbachce, a preto sa musel posilniť. Mareka Čecha kúpili z anglického West Bromwich Albion, kde len “zohrieval“ lavičku. Mareka Saparu a Roba Vitteka kúpili z Ankaragucu. V prípade Mareka Čecha sa zdá, že sa môže stať stabilným členom základnej zostavy tréner Gunesa, nakoľko odohral celý zápas v Lige majstrov  proti Interu Miláno. V ňom sa postarali o prekvapenie, keď vyhrali 1:0 a taktiež majú z prvých dvoch ligových zápasov plný počet bodov.

V prípade Mareka Saparu a Roba Vitteka sa však zatiaľ nezdá, že by ich tréner hneď nasadzoval do základu. Marek odohral doteraz len jeden zápas v Lige majstrov, ako striedajúci hráč sa sa dostal na trávnik v 63. minúte. Robo odohral 2 polčasy v domácej lige a 17 minút v Lige majstrov. Obaja budú  pre miesto v základnej zostave však určite bojovať zo všetkých síl. Hoci ťažšie to bude mať Vittek, pretože je momentálne zranený a nikto nevie odhadnúť dobu, po akej sa opäť vráti do kolotoča zápasov.

Je škoda, že kvalitní hráči, ako sú vyššie spomínaní futbalisti,  skončili v nie až tak kvalitnej lige. Ktovie, možno  sa hnali za peniazmi, keďže tureckí majitelia sa netaja tým, že majú dostatok financií. Určite by však aspoň polovica z nich mala kvalitatívne na lepšiu ligu. Možno to je pre nich len prestupná stanica na ceste do lepších tímov. To však ukáže až budúcnosť.