Main Content

„Futbalový profesor“ Rangnick si berie oddychový čas

sobota, 24. september 2011 22:32 | Autor: Martin Hulényi

    „Futbalový profesor“ Rangnick
„Futbalový profesor“ Rangnick | zdroj: Martin Hulényi pre Sport7.sk, foto SITA

Vo štvrtok šokoval svojim oznámením celé Nemecko, celý futbalový svet, ale hlavne fanúšikov Schalke 04. Trénerská legemda Ralf Rangnick dobrovoľne odstúpila z trénerského postu deviateho mančaftu nemeckej bundesligy. Dôvodom nie je zlý výkon mužstva, ale syndrómom vyhorenia.

Rangnick sa preslávil počas prvého pôsobenia v Gelsenkirchene v sezóne 2004/2005, kde prišiel potom, ako zachránenil Stuttgart v bundeslige v roku 1999 a s Hannoverom 96 postúpil do najvyššej nemeckej súťaže po trinástich rokoch absencie. S jeho prácou mohli byť nadmieru spookojný. Po 24 kolách bol klub z Gelsenkirchenu na prvom mieste s rovnakým počtom bodov ako Bayern Mníchov, s ktorým hral nasledujúce kolo. „Nemám žiadny strach pred zápasom s Bayernom, bojím sa len týždňa po našom víťazstve nad Bayernom.“ vyhlásil Rangnick sebavedome pred týmto šlágrom podľa serveru mobil.derwesten.de. „Baníci“ síce tento súboj vyhrali, ale sen o prvom titule od roku 1958 sa rýchlo rozplynul kvôli štyrom prehrám v nasledujúcich piatich zápasoch.

Po neuspokojivej jesennej časti nasledújucej sezóny, keď Schalke vypadlo z nemeckého pohára aj ligy majstrov, bol Rangnick prepustený. Následne naplno preukázal svoj trénerský talent. Angažoval ho majiteľ TSG Hoffenheimu, Dietmar Hopp, ktorý chcel vidieť svoj tím, hrajúci tretie ligu, medzi nemeckou špičkou. Želanie, ktoré zaváňalo utópiu, dokázal Rangnick zrealizovať. V najkratšom možnom čase dostal Hoffenheim do bundesligy. Čerešničkou na torte je fakt, že Hoffenheim prezimoval v sezóne 2008/2009 svojej prvej sezóne medzi špičkou na prvom mieste. Aj siedma priečka, na ktorej Hoffenheim skončil na konci tej sezóny, sa dá vnímať ako úspech. Pekným ofenzívnym futbalom si dokázali získať srdcia mnohých fanúšikov. Avšak kvôli sporu s mecenášom Hoppom, ktorý svojvoľne odobril prestup hviezdneho Gustavo do Bayernu, opustil Rangnick Hoffenheim.

Hovorí sa, že už vtedy trpel vyhorením a potreboval oddychový čas. Prišla však ponuka od Schalke, ktoré bojovalo pod vedeníma Felixa Magatha len o udržanie sa v najvyššej súťaži. Rangnick vyťažil z tejto situácie maximu, keď nie len zachránil tím z Gelsenkirchenu, ale vyhral s ním nemecký pohár a superpohár a dostal ho do semifinále Ligy majstrov.   

Preto dosť prekvapilo jeho štvrtkové rozhodnutie. „Naša práca nás stojí dosť nervov. Človek preto potrebuje oddychový čas, aby nabral späť svoje sily.“ povedal pre server transfermarkt.de Marco Kurz, Rangnickov kolega zo Kaiserslauternu. Len nedávno skončil v nemocnici pre rovnaký syndróm náhradný brankár Hannoveru Markus Miller. Dúfajme, že „futbalový profesor“ aj Miller sa po rekonvalescencii dostanú späť do bundesligového kolotoča.