Main Content

NHL: Preview k playoff sérií Washington Capitals a Montreal Canadiens

štvrtok, 15. apríl 2010 13:38 | Autor: TASR

NHL: Preview k playoff sérií Washington Capitals a Montreal Canadiens
NHL: Preview k playoff sérií Washington Capitals a Montreal Canadiens | zdroj: SITA

Pre čitateľov nášho športového portálu sport7.sk som pripravil predsériove analýzy ku všetkým dvojiciam 1. kola play-off zámorskej NHL. V tomto článku nájdete informácie týkajúce sa série medzi celkami Washington Capitals a Montreal Canadiens.

Washington Capitals (1.) vs. Montreal Canadiens (8.)

Dátum : / 15.4. / 17.4. / 19.4. / 21.4. / 23.4. / 26.4. / 28.4. /



V tejto sérii máme víťaza základnej časti a držiteľa prezidentovej trofeje, proti Montrealu, ktorý bojoval o play off do posledného dňa. Washington v tejto sezóne proste nenašiel konkurenciu a len ťažko môžeme čakať, že neprejde prvým kolom. Hokejisti z hlavného mesta USA dokázali vyhrať 54 stretnutí v základnej časti a porazení odchádzali z ľadu iba 15 krát. Treba jedným dychom dodať, že až 13 krát prehrali Capitals po riadnom hracom čase. Mužstvo okolo Alexandra Ovechkina nastrieľalo suverénne najviac gólov a to až 318. Pre porovnanie druhý sa umiestnil Vancouver s 272 gólmi a tretie skončilo Chicago s 271 presnými zásahmi. Capitals vyhrali šesť z posledných desiatich zápasov a v deviatich prípadoch dokázali bodovať. Nemôže byť najmenších pochýb o tom, že Washington ide na titul a nezastaví sa pred ničím.

Čierny Peter v podobe ôsmeho miesta ostal nakoniec v rukách Montrealu. Canadiens nedokázali vyhrať posledný zápas základnej časti a ocitli sa tak, zoči voči najväčšiemu favoritovi na východe. Montreal má počas celej sezóny veľké problémy v obrane a ak s tým rýchlo niečo neurobí, tak nájazdy Washingtonu budú pre neho smrteľné. Kanadské mužstvo so 100 ročnou tradíciou sa zmohlo v základnej časti na 88 bodov, za 39 výhier, 33 porážok a 10 prehier po predĺžení. Ani aktuálna forma nie je presvedčivá a bilancia 3-4-3 ukazuje skôr na rýchli koniec v play off. Mimochodom Montreal vyprodukoval o 101 gólov menej ako jeho súper, čo jasne ukazuje kam sa táto séria bude uberať.

Koho sa oplatí sledovať

Počas celej sezóny diváci obdivujú ofenzívnu hru Washingtonu, ktorá drtí jedného súpera za druhým. Na čele tejto ofenzívnej sily stojí Alex Ovechkin, ktorý už po štvrtý krát za päť sezón nastrieľal 50 a viac gólov. A to ešte chýbal v desiatich zápasoch pre zranenie, alebo suspendáciu. Alexander Veľký, ale nie je zďaleka jediný, čo sa stará o góly. Washington má až sedem hráčov, čo dali najmenej 20 gólov v základnej časti a má ich rozložených vo všetkých útokoch. Nicklas Backstrom zakončil sezónu so 101 bodmi, Alexander Semin zaknihoval 40 gólov a dobrú sezónu zažili aj Fleischmann, Laich, alebo Knuble. Obrana už nie,je síce tak nabitá, ale hviezdny Mike Green skončil sezónu s priemerom bod na zápas už druhý krát po sebe. Do hry zasiahne možno aj náš Milan Jurčina, čo je určite o dôvod viac sledovať túto sériu.

V Montreale si zaslúžia pozornosť Tomáš Plekanec, najproduktívnejší Čech, ktorý vyhral aj klubové bodovanie, Scott Gomez, ktorý ale dal len chudobných dvanásť gólov, či Michael Cammalleri, ktorému sa zase príliš nedarí v poslednej dobe. Ďalej tu máme bratov Kostitsynovcov a najlepšieho strelca tímu Briana Giontu, ktorý skóroval v posledných troch dueloch základnej časti. Najväčšou slabinou, ale ostáva obrana. Andrej Markov, Marc Andre Bergeron podporovaní českým duom Hamrlík, Špaček na to jednoducho nestačia a bolo to zreteľne vidno aj v regulárnej  sezóne. Na Washingtonský stroj to už tobôž nemôže dlho platiť.

Brankári


Možno iba na tomto poste môžeme nájsť v radoch Capitals menšiu slabinu. Jose Theodor si nesie zo sebou povesť nie príliš spoľahlivého brankára už niekoľko rokov, aj keď čísla má túto sezónu veľmi slušné. Zo 47 zápasov vyhral 30 a bez bodu odišiel iba sedem krát. Priemer gólu na zápas v podobe 2,81 už patrí k priemerným, rovnako ako 91,1 % úspešnosť zákrokov. Ak by náhodou Washingtonu zatápalo, má ešte k dispozícii dvoch talentovaných mladých brankárov v podobe Rusa Varlamova a Čecha Neuvirtha, ktorí však majú len minimálne skúsenosti z play off.

Na bránku Montrealu sa asi sústredí najväčšia pozornosť a to nie len slovenských fanúšikov. Brankársky súboj medzi Jarom Halákom a domácim Carey Priceom pútal pozornosť celú základnú časť a na rozdiel od minulého roka z neho vyšiel tento krát víťazne náš gólman. Halák získal ocenenie pre najlepšieho hráča Montrealu a hlavne vďaka nemu môžu Canadiens do play off aspoň nakuknúť. Veríme, že tréner mu bude naďalej dôverovať a dá mu šancu ukázať sa aj v tejto časti sezóny. Myslieť si ale, že vychytá celý ofenzívny orchester Washingtonu, by bolo asi trochu naivné. Každopádne držíme všetky palce.

Prognóza

V tomto prípade bude pre Montreal úspechom aspoň jedno víťazstvo nad svojim silným súperom a všetko navyše bude len príjemné prekvapenie. Capitals ale budú chcieť ukončiť prvé kolo, čo najrýchlejšie a vyhrajú 4 : 1 na zápasy.

 

 

Čítajte naše analýzy ku všetkým sériam 1. kola play-off NHL
New Jersey Devils - Philadelphia Flyers
Phoenix Coyotes - Detroit Red Wings
Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators
San Jose Sharks - Colorado Avalanche
Buffalo Sabres - Boston Bruins
Washington Capitals - Montreal Canadiens
Vancouver Canucks - Los Angeles Kings
Chicago Blackhawks - Nashville Predators