Main Content

NHL: Preview k playoff sérií Buffalo Sabres a Boston Bruins

štvrtok, 15. apríl 2010 13:42 | Autor: TASR

Pre čitateľov nášho športového portálu sport7.sk som pripravil predsériove analýzy ku všetkým dvojiciam 1. kola play-off zámorskej NHL. V tomto článku nájdete informácie týkajúce sa série medzi celkami Buffalo Sabres a Boston Bruins.

Buffalo Sabres (3) vs. Boston Bruins(6)

Dátum : / 15.4. / 17.4. / 19.4. / 21.4. / 23.4. / 26.4. / 28.4. /

V play off sú najobľúbenejšie dlhé série, teda aspoň pre fanúšikov a táto asi bude jedna z nich. Buffalo má za sebou výbornú základnú časť, ktorú zavŕšilo divíznym titulom. Bodový účet sa Sabres zastavil na rovnej stovke, pričom 45 zápasov dokázali vyhrať a v desiatich prípadoch stratili bod v predĺžení. Posledných desať duelov Buffalo nezastihlo v optimálnej forme, keď z nich dokázali vyťažiť len desať bodov. Šable ukázali, že aj bez veľkých hviezd sa dajú robiť veľké výsledky a na úspech v play off už čakajú pekne dlho. Uvidíme, či kolektívny výkon dostatočne vynahradí absenciu zvučných mien. Už v prvom kole to bude súboj na ostrie noža, vzhľadom na to, že do cesty sa postavil divízny rival z Bostonu aj s našim kapitánom Zdenom Chárom.

Od Bostonu sa čakalo túto sezónu trochu viac ako je šieste miesto, ale treba povedať že po vydarenom minulom ročníku odišla značná časť ofenzívneho potenciálu v podobe Philla Kessela. Keď k tomu prirátame aj aktuálne zranenie centra prvého útoku Marca Savarda, mohli by sme sa začať strachovať. V prípade Bostonu to ale celkom neplatí, pretože Medvede sú veľký bojovníci a svoju kožu nepredajú lacno. Po 82 zápasoch mali Bruins na konte 91 bodov za 39 výhier, 30 porážok a 13 prehier po riadnej hracej dobe. Zaujímavé je, že Bostonu sa vôbec nedarilo pred vlastným publikom a zápasy vyhrával ľahšie vonku, čo by sa koniec koncov mohlo v play off hodiť. Z posledných desiatich duelov vyhral šesť a jeden krát sa uskromnil z bodom za prehru po 60 minútach. V tejto sérii je proste všetko otvorené.

Koho sa oplatí sledovať

V Buffale šarapatí pomerne veľká maródka, čo je postrachom každého mužstva pred vyraďovacou časťou. Postupne by sa mali zapojiť útočníci Jochen Hecht, Tim Connolly a Drew Stafford. Okrem nich tu máme kanoniera Thomasa Vaneka, ktorý 10. apríla zaknihoval štvorgólový zápas, alebo dvojicu Derek Roy, Jason Pominville, ktorí hrajú vo veľkej pohode. V obrane Sabres to bude trochu škrípať, veď mená ako Tyler Mayers, Steve Montador či Toni Lyndman poznajú snáď len hokejoví nadšenci. Zastúpenie v obrane Buffala má aj Slovensko v podobe mladého Andreja Sekeru, ale ten sa zapája do hry skôr sporadicky ako pravidelne.

Boston je na tom v útoku skoro rovnako ako jeho súper. Nenájdeme tu žiadne väčšie individuality a ani zberačov bodov. V play off sa ale začína všetko odznova a to je šanca pre všetkých, čo sa dostanú na ľad. V útoku bude vidieť najmä dvojicu Bergeron, Krejčí, podporovanú veteránmi Markom Recchim a Miroslavom Šatanom, ktorý posilnil Boston po polovici sezóny ako volný hráč. Dopĺňať ich budú krídelníci Blake Wheeler, Marco Sturm a Michael Ryder. Celá obrana Bruins, stojí a padá na kapitánovi Zdenovi Chárovi. Chára má skoro celú sezónu zlomený prst na ruke a v závere základnej časti mu pribudol aj zlomený nos. Napriek tomu Zdeno stále hrá a určite nechá na ľade všetko, len aby pomohol svojmu tímu k úspechu. Pomáhať mu bude hlavne dvojica Wideman, Seindenberg.

Brankári

Buffalo má najväčší poklad ukrytý v bránkovisku. Ryan Miller chytá celú sezónu famózne a pokračovať určite hodlá aj v play off. Miller okrem toho, že vychytal Američanom striebornú medailu na olympiáde vo Vancouveri, stihol odchytať aj 69 duelov základnej časti a 41 z nich vyhral. V úspešnosti zásahov sa zaradil s hodnotou 92,9% na druhé miesto v celej lige a to isté zopakoval aj s priemerom obdržaného gólu na zápas (2,22). Americký gólman bude určite alfou a omegou úspechu celého tímu, ale v play off sa predstavil naposledy ešte v roku 2007.

Na druhej strane stojí mladý, talentovaný a drzí Tuukka Rask. Drzí v tom zmysle, že práve on predbehol Millera v oboch spomínaných štatistikách. Fín draftovaný v roku 2005 nastúpil vo svojej nováčikovskej sezóne na 45 zápasov, z čoho 22 vyhral, 12 prehral a päť krát podľahol v nadstavenom čase či nájazdoch. Skúsenejšiemu Thomasovi sa tento rok príliš nedarí a tak bude organizácia Bruins vkladať najväčšie nádeje práve do mladého Fína. Otázne je, či Rask ustojí takýto tlak pri svojej premiére vo vyraďovacích bojoch.

Prognóza

Od tejto série môžeme kľudne očakávať rozuzlenie až v poslednom siedmom zápase. Sily na oboch stranách sú vzácne vyrovnané a bude záležať viac menej od toho, kto bude viacej chcieť vyhrať. Náš tip sa ale prikláňa o kúsok viac k Bostonu, ktorý tuhý boj vyhrá 4 : 3 na zápasy.

 

Čítajte naše analýzy ku všetkým sériam 1. kola play-off NHL
New Jersey Devils - Philadelphia Flyers
Phoenix Coyotes - Detroit Red Wings
Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators
San Jose Sharks - Colorado Avalanche
Buffalo Sabres - Boston Bruins
Washington Capitals - Montreal Canadiens
doplníme zajtra
doplníme zajtra