Main Content

NHL: Preview k playoff sérií Vancouver Canucks a Los Angeles Kings

štvrtok, 15. apríl 2010 18:43 | Autor: TASR

Pre čitateľov nášho športového portálu sport7.sk som pripravil predsériove analýzy ku všetkým dvojiciam 1. kola play-off zámorskej NHL. V tomto článku nájdete informácie týkajúce sa série medzi celkami Vancouver Canucks a Los Angeles Kings.

Vancouver Canucks (3) vs. Los Angeles Kings (6)

Dátum : / 15.4. / 17.4. / 19.4. / 21.4. / 23.4. / 25.4. / 27.4. /

Kosatky z dejiska posledných zimných olypmpijských hier, sa už tradične stávajú jasným účastníkom play off. Tento rok sa dokonca radia na jedného z favoritov na zisk titulu. Sezóna v podaní Canuks prebehla celkom hladko a skončila  sa ziskom 103 bodov a prvenstvom v severozápadnej divízii. Spoluhráči nášho Pavla Demitru celkovo zaknihovali 49 výhier, 28 porážok a päť prehier v nadstavenom čase. Vancouver skončil na druhom mieste v počte strelených gólov a to je určite vec, na ktorej sa dá vo vyraďovačke stavať. Od bránkoviska,cez obranu až po útok je to nabité hviezdnymi menami a aj keď to ešte nemusí byť zárukou úspechu, v prípade Vancouveru sa očakáva, že pôjde tento rok ďaleko. Z posledných desiatich zápasov síce vyhrali Kosatky len päť, ale v play off sa začína úplne od začiatku. Zvlášť, keď už v prvom kole čaká jedno z prekvapení tejto sezóny.

Bolo len otázkou času, kým nadmieru talentované mužstvo Kings urobí play off. Prestavba mužstva prebehla celkom úspešne a Králi sa tak konečne môžu po prvý krát od roku 2002 pozrieť do play off. Vďačia za to vyše sto bodovej sezóne (101), ktorú už veru dávno nezažili a stačila im na šieste miesto v nabitej západnej konferencii. Z 82 duelov základnej časti dokázali hokejisti z mesta anjelov vyhrať 46, porazení odišli 27 krát a v deviatich prípadoch stratili extra bod v predĺžení. Mladé mužstvo Los Angeles si tento úspech určite zaslúži a bude sa snažiť, čo najviac potrápiť svojho silnejšieho súpera. Aj Michal Handzuš bude chcieť určite prehovoriť do deja tejto série a z jeho skúseností môžu Kings iba profitovať.

Koho sa oplatí sledovať


Držiteľ Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti, navyše podporovaný svojou rovnako dobrou dvojičkou, dokonale naznačuje veľký útočný potenciál Vancouveru. Ale nie je to všetko o bratoch Sedinovcoch. Máme tu útočníkov ako Ryan Kesler (25 gólov, 75 bodov), Alexandre Burrows (35g, 67b), Mikael Samuelsson (30g, 53b), či milé prekvapenie v podaní Masona Raymonda, ktorý pozbieral 53 bodov za 25 gólov a 28 asistencií. V neposlednom rade treba spomenúť aj najproduktívnejšieho hráča olympijského turnaja Pavla Demitru, ktorý síce nastrieľa vela gólov, ale vypracovať stopercentnú šancu pre svojich spoluhráčov stále dokáže. Navyše má neúrekom skúseností zo zápasov v ktorých ide o všetko. V obranných radoch nájdeme trojicu Salo, Edler, Ehrhoff, ktorá ale bude mať čo robiť, aby ustrážila mladé pušky z Los Angeles.

Tie povedie do boja Slovinec Anže Kopitar, ktorý žiaril hlavne v úvode ročníka. Pomáhať mu budú hráči ako Dustin Brown, Alexander Frolov, Jarret Stoll alebo Wayne Simmonds. Staršiu ligu predstavuje hlavne dvojica bojovníkov Ryan Smith a Michal Handzuš. Smyth už zažil jedno finále Stanley Cupu a Handzuš patrí k najlepším defenzívnym útočníkom v lige. Okrem toho pokoril hranicu 20 gólov, čo sa mu naposledy podarilo ešte v sezóne 03 / 04 v drese Flyers. Defenzíva Kráľov disponuje rovnakým talentom ako ofenzíva. Drew Doughty tento rok výrazne poskočil a zaradil sa k najlepším obrancom v súťaži. Rovnako príjemným prekvapením je aj Jack Johnson. Skúsenosti z play off, ale týmto hráčom ešte chýbajú.

Brankári

Roberto Luongo ako jediný brankár, čo je zároveň aj kapitán, bojuje predovšetkým sám so sebou. Po olympiáde, kde vychytal Kanade zlato, mu rapídne ubudli sily a podával čoraz nevyrovnanejšie výkony. Canucks sa modlia aby sa Luongo stihol dostatočne skoncentrovať, lebo inak by to mohol byť pre Vancouver veľký problém. V základnej časti nastúpil kanadský gólman na 68 duelov a rovných 40 z nich dokázal vyhrať. Porazený ostal v 22 prípadoch a štyri zápasy stratil v nadstavenom čase. Priemer gólu na zápas 2,57 a úspešnosť zákrokov 91,3 už ale nijako neohromujú. Luongo ako kapitán jednoducho musí ísť príkladom a nemôže si dovoliť výbuchy ako v závere základnej časti.

Bránku Kings bude strážiť mladík Jonathan Quick, ktorý si už v základnej časti schuti zachytal. Zo 72 zápasov doviedol do víťazného konca 39, porazený odchádzal z ľadu 24 krát a sedem duelov doviedol do predĺženia alebo nájazdov. Tak ako väčšina hráčov Kings ani Quick ešte neokúsil atmosféru play off a tak budú jeho výkony veľkou neznámou. Obzvlášť, keď proti nemu stojí nadmieru produktívny útok Vancouveru.

Prognóza

Túto sériu asi len tak ľahko niekto neukončí po štyroch stretnutiach. Práve naopak. Canucks to s Kings môžu kľudne potiahnuť až do siedmeho zápasu, kde však prevýšia skúsenosti nad mladíckou nerozvážnosťou. Vancouver po tuhom boji nakoniec postúpi po výsledku 4 : 3 na zápasy.

 

 

Čítajte naše analýzy ku všetkým sériam 1. kola play-off NHL
New Jersey Devils - Philadelphia Flyers
Phoenix Coyotes - Detroit Red Wings
Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators
San Jose Sharks - Colorado Avalanche
Buffalo Sabres - Boston Bruins
Washington Capitals - Montreal Canadiens
Vancouver Canucks - Los Angeles Kings
Chicago Blackhawks - Nashville Predators