Main Content

KOMENTÁR: Prekoná Messi všetky rekordy?

streda, 5. október 2011 14:09 | Autor: Pavol Hošták

KOMENTÁR: Prekoná Messi všetky rekordy?
KOMENTÁR: Prekoná Messi všetky rekordy? | zdroj: Pavol Hošták pre Sport7.sk, foto SITA

Lionel Messi sa zdá byť v tejto sezóne ako nezastaviteľná mašina na góly. Aj keď sa v nedeľnom večernom súboji proti Sportingu Gijón nepresadil, je to práve on, kto na začiatku sezóny ťahá Barcelonu za víťazstvami.

Aby som uviedol fakty na pravú mieru. Barcelona od začiatku sezóny valcuje svojich súperov a je to zásluhou hry celého tímu. Xavi je tím správnym dirigentom, Iniesta je istota, Cesc výborne zapadol, to isté platí o momentálne zranenom Alexisovi, dokonca obrana, v ktorej na mnohé zápasy tejto sezóny nenastúpil ani jeden ortodoxný stopér a ktorej výborne diriguje Mascherano sa zdá byť v poriadku. Ale nad všetkými o kúsok vyčnieva práve Lionel Messi.

V zápase Ligy majstrov proti Borsivou vyrovnal kapitán argentínskej reprezentácie svojim 194. gólom v drese Barcy zápis legendárneho Ladislava Kubalu. Do vyrovnania klubového rekordu Césara Rodrígueza s 235 presnými zásahmi mu chýba 41 zápisov. Ak sa však pozrieme, aká je Messiho bilancia teraz, môžeme takmer s istotou povedať, že tento rekord bude prekonaný.

Messi dosiahol 194 gólov v drese Barcelony za 7 rokov jeho pôsobenia v prvom tíme. Kubalovi sa to podarilo za 11. Ak sa pozrieme na Messiho vek, tak môžeme hovoriť o tom, kam až posunie hranice ďalších rekordov a či vôbec neprekoná všetky rekordy. Sám Messi sa niekoľkokrát nechal počuť, že prekonávanie rekordov je pre neho výzvou: ,,mám so všetkých gólov radosť a predstava že by som sa stal najlepším strelcom v dejinách Barcelony ma vzrušuje.“  Zároveň však malý veľký Argentínčan dodáva, že klub je u neho na prvom mieste: ,,ku všetkému treba pristupovať krok za krokom. Netreba si klásť prehnané ciele, pretože víťazstvo tímu a vyhrávanie klubových trofejí je dôležitejšie ako osobné rekordy.“

Barceolna vyzerá v tomto smere ako jedna veľká rodina. Messi je v klube už od trinástich rokov a v jeho nespornom talente mu určite pomáha aj tento faktor. Je otázne, či by dokázal prekonávať rekordy aj v inom klube. Ak sa pozrieme na jeho štatistiky v argentínskej reprezentácií, je to diametrálne odlišné. 48 zápasov a 13 gólov. Na olympijských hrách v Pekingu pridal 5 štartov v ktorých zaznamenal 2 góly.

Za predpokladu, že Messimu bude slúžiť zdravie a bude mať aj naďalej podobný strelecký apetít, môže prekonať veľa klubových rekordov. Za týchto podmienok je realitou aj 300 gólov v drese Barcy a ak by mal streleckú formu ako v minulej sezóne, kedy išiel cez 50 gólov, mohol by kľudne prekonať hranicu 400 gólov. Netreba však zabudnúť na to, že všetky série mávajú svoj koniec a ani forma Barcelony asi nebude večná. Messi má vek a štatistiky na to, aby prekonal všetky možné rekordy, avšak ruka osudu je veľakrát nevyspytateľná.

Aký je váš názor? Napíšte ho do diskusie pod článkom...