Main Content

Prechádzka futbalovým svetom: ŠPANIELSKO

štvrtok, 6. október 2011 18:13 | Autor: Roman Bobaľ

Prechádzka futbalovým svetom: ŠPANIELSKO
Prechádzka futbalovým svetom: ŠPANIELSKO | zdroj: Roman Bobaľ pre Sport7.sk, foto SITA

Asi každý už počul o „Corrida de Torros“. Ide o takzvané býčie zápasy, ktoré sa každý rok v marci organizujú v Španielsku. Je to najväčšia tradícia na pyrenejskom polostrove. Neoddeliteľnou súčasťou španielskej kultúry však nie sú len býčie zápasy, ale aj futbalové. La Liga vznikla v roku 1929 a kluby hrajúce v tejto lige sú pre horko krvných španielskych fanúšikov priam fenoménom.

 

Real Madrid C.F.

Madrid sa môže pýšiť viacerými pamiatkami. Neoddeliteľnou súčasťou mesta je kráľovský palác, najznámejšia galéria Museo Del Prado či nádherné námestie Plaza Mayor. Pamiatky a iné zaujímavosti obohacujú kultúrnu zložku. Avšak, obyvatelia hlavného mesta Španielska sa nevedia zaobísť ani bez svojho mestského klubu, Realu Madrid. Podľa FIFA je tento klub najúspešnejším klubom 20-teho storočia. Pôsobil v ňom aj náš bývalý reprezentant, Peter Dubovský, ktorý nešťastne zomrel vo veku 28 rokov v Thajsku. Talentovaný slovenský hráč v klube pôsobil dva roky a v jeho drese strelil dva góly.

Najlepším strelcom „bieleho baletu“ je Raul, ktorý toto leto však začal hrať druhú sezónu za nemecký klub Schalke. Tento madridský hrdina sa môže pýšiť ešte jednou štatistikou. Odohral najviac zápasov za „los blancos“, až 741. Pýchou Madridu je obrovský štadión Santiaga Bernabeua. Jeho kapacita vyráža dych, veď sa jedná o druhý najväčší štadión v Španielsku. Viac než 80 000 fanúšikov si môže z tribún pozrieť zápas Realu Madrid. Podľa časopisu Forbes je tento klub druhým najviac zarábajúcim klubom na svete a túto priečku si drží dlhodobo.

„Los Madridistas“ vyhrali najviac ligových titulov, až 31. Copa del Rey získali 19-krát, no ani toto veľké číslo nestačilo na prvé miesto v úspešnosti v národnom pohári. Real Madrid má dokopy 74 trofejí, takže na vitrínke s trofejami a medailami by ste toho videli naozaj neúrekom. Tento klub má stále najviac titulov z Ligy majstrov a i v niektorých ďalších rebríčkoch láme rekordy. Veľkou legendou Pusiniek je aj Argentínčan Alfredo Di Stefano, ktorý odohral za Real Madrid 302 zápasov a strelil v nich 246 gólov. Maradona o ňom povedal, že je lepší ako brazílska legenda Pelé. Real Madrid je jeden z najslávnejších klubov na svete a preto sa aj vďaka nemu záujem o španielsky futbal vo svete neustále zvyšuje.

FC Barcelona


Každý minimálne raz videl na obrázkoch obrovský, no predovšetkým nádherný chrám Sagrada Familia. Barcelona má viacero pamiatok, akým je aj gotická katedrála Svätej Eulélie alebo pokrútená budova Cassa Battló. Medzi známymi budovami  je aj štadión Nou Camp. Z „L'Estadi Camp Nou“ môže sledovať futbalové zápasy viac než 99 000 divákov. Je to kapacitne najväčší štadión v Španielsku, ktorý bol postavený v roku 1954. Neskôr bol viackrát zrekonštruovaný, naposledy v roku 2008. Známy však nie je len štadión, ale aj celý futbalový klub, ktorý na ňom hráva svoje zápasy, čiže FC Barcelona. Príchod holandských trénerov ako Franka Rijkaarda či Johanna Cruyffa úplne zmenili herný štýl Blaugranas. Momentálne hrajú takým unikátnym spôsobom, že sa hrdo pýšia prívlastkom najlepší klub na svete. Takzvaný totálny futbal devastuje všetkých súperov a málokto dokáže Barcelonu v súčasnosti zdolať, či jej aspoň vzdorovať.

Nahliadnime aj do nie veľmi farebnej histórie tohto klubu. Po tom, čo sa v roku 1925 diváci na štadióne Barcelony vysmievali režimu vtedajšieho diktátora Riveru sa rozhodlo, že činnosť „blaugranas“ bude na pol roka zastavená. V tom čase trénoval Barcelonu Joan Gamper, ktorý však musel tento klub opustiť. Neskôr mal často depresívne stavy, kvôli osobným a finančným problémom, a tak spáchal samovraždu. V roku 1929 sa začal národný pohár, ktorý  hneď tento katalánsky klub získal. Do mužstva prišlo pár dobrých hráčov, pretože jeho majitelia mali dostatok financií. Neskôr však prišiel obrovský úpadok. Šport zatienili politické záujmy. Mesiac po začiatku občianskej vojny bol prezident klubu zavraždený vojakmi Francisca Franca v mexickom meste Guadalajara. V roku 1938 zasa fašisti zhodili bombu na budovy klubu. O niekoľko mesiacov neskôr sa FC Barcelona, symbol neposlušného Katalánska, dostala pod fašistickú okupáciu. Klub začal upadať, mal len 3 486 členov a čelil množstvu vážnych problémov. Po skončení občianskej vojny boli katalánčina a katalánska zástava zakázané. V roku 1943 na štadióne Les Corts Barcelona vyhrala v prvom zápase semifinále Copa del Generalísimo nad Realom Madrid 3:0. Pred odvetou navštívil v šatni hráčov Barcelony riaditeľ štátnej bezpečnosti. Pripomenul im, že hrajú len z “veľkodušnosti režimu“. Madrid vyhral potom odvetný zápas 11:1. Takéto vplyvy pôsobili na vtedajší futbal...

Prejdime sa troška ďalej, naše Slovensko môže byť hrdé na dvoch veľmi úspešných Slovákov. V roku 1952 prišiel na trénerskú lavičku ,,Barcy" Fernando alebo po slovensky Ferdinand Daučík, ktorý dosiahol s „blaugranas“ mimoriadne úspechy. Za štyri krásne sezóny získal s FC Barcelona dokopy 7 trofejí: 2- krát titul, 3- krát bývala Copa Del Generalisimo, 1- krát Copa latina, 1-krát Copa Eva Duarte. Ferdinand Daučík bohužiaľ už dnes nežije, zomrel v roku 1986 vo veku 76 rokov. To, čo táto trénerská legenda Slovenska dokázala, sa však navždy zaryje do histórie tohto klubu. Ďalším Slovákom v tomto klube je Ladislav alebo Lazslo Kubala. Narodil sa síce v Budapešti, ale jeho rodičia mali korene zo Slovenska. Hlavne jeho otec. Táto slovenská legenda veľakrát emigrovala. Hrával za Ferencvároš a bratislavský Slovan, no najviac sa ukázal v spomínanej Barcelone. Veľmi ho chcel aj kráľovský Real Madrid, ale skaut Barcelony mal kontakty s vtedajším diktátorom Frankom a nakoniec skončil v tíme „blaugranas“. To, čo dokázal tento hráč, bolo neuveriteľné. V256 zápasoch strelil 194 gólov a na nespočetné množstvo gólov aj prihral. Dokonca bol podľa niektorých analytikov a fanúšikov lepší ako Argentínčan Maradona alebo Holanďan Rijkaard. V tomto klube pôsobil od roku 1950 do roku 1961 a za tieto výkony mu tento klub mu je veľmi vďačný.  Na jeho počesť mu postavili sochu pred štadiónom Nou Camp. Ladislav Kubala zomrel pred 9 rokmi vo veku 74 rokov. Slovensko a ani Španielsko však na neho nikdy nezabudne.

Vráťme sa späť ku všeobecným informáciám. Najlepším strelcom tohto klubu je César Rodriguez, na druhom mieste bol ešte donedávna spomínaný Ladislav Kubala, Lionel Messi ho však už dobehol. Najviac zápasov za tento klub odohral Xavi. Tak ako Real Madrid, aj Barcelona má 74 trofejí. Titul síce nevyhrala toľkokrát čo “biely balet“, ale viackrát uspela v Cope del Rey. Tento klub je viac ako len klub. Svedčí o tom aj slogan: „Mes Que Un Club“ (v preklade viac ako len klub) To však dokazujú aj ich výkony.

Dúfame, že vám tento článok dal viac ako len informácie. Nabudúce sa dozviete o troch najlepších talianskych kluboch.