Main Content

NHL: Preview k playoff sérií Chicago Blackhawks vs. Nashville Predators

piatok, 16. apríl 2010 18:58 | Autor: TASR

NHL: Preview k playoff sérií Chicago Blackhawks vs. Nashville Predators
NHL: Preview k playoff sérií Chicago Blackhawks vs. Nashville Predators

Pre čitateľov nášho športového portálu sport7.sk som pripravil predsériove analýzy ku všetkým dvojiciam 1. kola play-off zámorskej NHL. V tomto článku nájdete informácie týkajúce sa série medzi celkami Chicago Blackhawks a Nashville Predators.

Chicago Blackhawks (2) vs. Nashville Predators (7)

Dátum : / 16.4. / 18.4. / 20.4 / 22.4. / 24.4. / 26.4. / 28.4. /

Chicago dlho bojovalo so San Jose o primát v západnej konferencii, ale nakoniec skončilo o jediný bodík na druhom mieste. Nič to ale nemení na tom, že Blackhawks zažili nesmierne vydarenú sezónu, ktorú by radi zakončili, čo možno najvyššie. Aj počítačová  simulácia, ktorá sa robí každý rok, určila za víťaza Stanley Cupu práve Chicago. Cesta za víťazstvom, je ale veľmi dlhá a hlavne je ešte iba na samom začiatku. Hokejisti z veterného mesta zakončili základnú časť so ziskom 112 bodov, keď vyhrali až 52 stretnutí. Pocit porážky pocítili 22 krát v riadnej hracej dobe a osem stretnutí stratili Hossa a spol. v predĺžení. Aktuálna forma tiež nie je na zahodenie, keď z posledných desiatich zápasov vyhrali Blackhawks šesť a v siedmich prípadoch bodovali. Nie je to tak dávno, čo by ste o Chicago neopreli ani bicykel, ale nedávna prestavba tímu vyšla na výbornú a do tímu túto sezónu prišiel aj náš Majo Hossa, ktorý má z play off už svoje neoceniteľné skúsenosti.

Nashville sa prebojoval do vyraďovacej časti po ročnej prestávke a keď sa pozrieme na súpisku, tak môžeme povedať, že už to je veľký úspech. Predators obsadili na západe siedme miesto zo ziskom rovných 100 bodov, keď 47 krát zvíťazili, 29 krát prehrali a šesť stretnutí stratili v nadstavenom čase, či nájazdoch. Bilancia z posledného obdobia je na vlas rovnaká ako u Chicaga (6-3-1) a tak môžeme byť svedkami v skutku vyrovnanej série. Nashville jednoducho netreba podceňovať.

Koho sa oplatí sledovať

V hviezdami nabitom tíme Chicaga nájdeme dlhý zoznam hokejistov, ktorých sa jednoducho oplatí sledovať. Či už sú to mladíci Kane a Toews, alebo šikovné krídla Sharp, Versteeg, Ladd. Proste útočná sila je rozložená takmer do všetkých útokov, čo je pre súpera vždy veľmi nepríjemné, lebo nestíha brániť tri či dokonca štyri päťky. Najväčšia predsezónna posila - Marián Hossa, síce nestihol úvod ročníka, ale v tíme Blackhawks si rýchlo našiel svoje miesto. Práve od neho sa očakáva, že bude lídrom svojho mužstva v play off. Okrem toho sa dobre rozohral aj bojovník Tomáš Kopecký, ktorý ukázal, že okrem nepríjemného forčekingu, vie aj dávať góly a zakladať gólové akcie. Obrana vyzerá tiež veľmi kvalitne. Duncan Keith patrí k absolútnej špičke v NHL a podporovať ho budú Brent Seabrook, Kim Johnsson, či defenzívny špecialista Brent Sopel. Do hry sa po zranení bude chcieť zapojiť aj Brian Campbell.

V Nashville už nenájdeme také zvučné mená, ako u jeho protivníka, ale to neznamená, že nebude na čo pozerať. Jadro útoku tvoria Steve Sullivan, Patric Hornqvist, Martin Erat, Jason Arnott a J. P. Dumont. Sekundovať im budú napríklad David Legwand či Marcel Goc. Obranu bude mať na starosti hlavne Shea Weber, ktorý dostane za úlohu strážiť najväčšie hviezdy súpera. Ryan Suter, Dan Hamhuis, či Denis Grebeshkov dopĺňajú obrannú mozaiku Nashvillu. Nie sú to síce dva krát známe mená, ale nie náhodou je Nashville tam kde je.

Brankári

Z pozície brankára povedie Chicago do play off fínsky nováčik Antti Niemi. Keďže Jastrabi nemajú vyslovenú brankársku jednotku, v zálohe bude čakať pripravený Cristobal Huet, ktorému sa ale po olympiáde príliš nedarilo. Niemi predvádzal v základnej časti výborné výkony, keď z 39 zápasov vyhral až 26 a porazený odišiel z ľadu iba v siedmich prípadoch plus štyri porážky po 60 minútach. 26 ročný nováčik zakončil sezónu s priemerom gólu na zápas 2,25 a s úspešnosťou zásahov 91,2%. Za zmienku stojí určite aj sedem zápasov bez inkasovaného gólu. V play off, ale tento talent z Fínska ešte nenastúpil a tak budeme veľmi zvedaví na jeho dnešnú premiéru.

Konkurovať mu bude o rok starší krajan Pekka Rinne. Ten sa stal v tejto sezóne bezpochyby najlepším hráčom Predators a aj hlavnou príčinou toho, že klub z mesta country pokračuje ďalej. V 58 stretnutiach zaznamenal 32 výhier, 16 porážok a päť krát okúsil prehru v predĺžení. Tak isto ako Niemi, vychytal až sedem zápasov, v ktorých nedostal gól, čo sa mu podarilo už druhú sezónu za sebou. Uvidíme ako si Rinne poradí s útočnými chúťkami Chicaga zvlášť, keď aj v tomto prípade ide o premiéru vo vyraďovacích bojoch.

Prognóza


Marián Hossa vyhlásil, že chce už konečne šťastnejší koniec sezóny. Pripomíname, že posledné dva roky sa dostal do finále a prehral, takže toto vyhlásenie môže znamenať len jedno. Chicago chce konečne vyhrať pohár a je im úplne jedno, kto sa im postaví do cesty. Prvú prekážku v podobe Nashvillu, by hokejisti Blackhawks mali preskočiť pomerom 4 : 2 na zápasy.

 

Čítajte naše analýzy ku všetkým sériam 1. kola play-off NHL
New Jersey Devils - Philadelphia Flyers
Phoenix Coyotes - Detroit Red Wings
Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators
San Jose Sharks - Colorado Avalanche
Buffalo Sabres - Boston Bruins
Washington Capitals - Montreal Canadiens
Vancouver Canucks - Los Angeles Kings
Chicago Blackhawks - Nashville Predators