Main Content

Getafe CF: Tichý trpaslík snívajúci o Lige majstrov

utorok, 19. marec 2019 09:16 | Autor: Timotej Gašper

Getafe, logo a tím 2018/2019
Getafe, logo a tím 2018/2019 | zdroj: Instagram, koláž S7

V doterajšom priebehu sezóny španielskej najvyššej súťaže je prirodzene pozornosť venovaná najväčším klubom a teda obchádza menšie, čo v tomto konkrétnom prípade znamená možno najšikovnejšie.

Komentár Timoteja Gašpera 

Ak by sa mal vybrať jeden klub z Madridu, ktorý má prekvapivo dobrú formu, nebude to ani Real ani Atlético. Práve 13 kilometrov južne od samého centra hlavného mesta sa v metropolitnej časti Madridu nachádza mesto Getafe. Podľa niektorých zdrojov ide o geografický stred Španielska a okrem jednej z najstarších základní španielskeho letectva sa predĺžená časť Madridu môže chváliť aj futbalovou formou, ktorá čoraz viac prekvapuje. 

Skromný klub bez výraznejšieho mena v kádri, so štadiónom pre 16 800 fanúšikov a s ambíciami na záchranu v La Lige je v ročníku 18/19 na nepoznanie. Zverenci trénera Pepeho Bordálasa sú aktuálne na 4.mieste hneď za Barcelonou, Atléticom a Realom Madrid, pričom musím vyzdvihnúť fakt, že káder Barcelony má skoro dvanásťkrát vyššiu hodnotu ako tím Getafe. Malý celok z predmestia Madridu si vo svojej nedlhej histórií nedoniesol do vitríny ani jednu trofej a za najvýraznejší úspech sa tak môže považovať 6.miesto v La Lige z roku 2010 a následne boje v skupine Európskej ligy, cez ktorú sa už Getafe ďalej nedostalo. 

 

Sezónu 2018/2019 načali „Azulones“ prehrou s Realom Madrid, čo ich však vôbec nezlomilo a práve naopak, motivovalo ich to do ďalších bojov. Vedenie klubu nastavilo trénerovi i hráčom prístupné ciele ako napríklad snaha o tri body proti papierovo hrateľným súperom a snaha o každý bod proti tým veľkým. Klub sa tak aj nasmeroval a i keď prehrali s Realom, Barcelonou i Atléticom, dokázal naprieč sezónou nazbierať 12 výhier, 10 remíz a len 6 prehier, pričom viackrát stratili všetky body aj Real Madrid či Sevilla. Po štatistickej stránke je Getafe na vrchole formy aj v počte inkasovaných gólov (24), keďže je to po Atléticu (19) a Valencii (23) tretie najnižšie číslo spomedzi všetkých účastníkov La Ligy. 

Po hráčskej stránke vyčnieva brankár David Soria, ktorý futbalovú mladosť strávil v Reale Madrid či Leicestri City. 25-ročný brankár prišiel do Getafe v lete 2018 zo Sevilly a dovedna dokázal v 28.kolách vychytať deväť čistých kont. Za zmienku stojí určite aj 24-ročný srbský stredopoliar Nemanja Maksimovič a predovšetkým útočník Jaime Mata. Už 30-ročný Španiel doteraz v kariére striedal len menšie kluby a do Getafe sa dostal v lete 2018 zadarmo z Realu Valladolid. Doteraj si na konto pripísal 15 gólov aj šesť asistencií, čo napomohlo klubu k postupu do štvrťfinále španielskeho pohára a čo viac, jeho forma neušla pozornosti Luisa Enriqueho, ktorý nominoval Matu do prvého tímu „La Roji“.

Tabuľka La Ligy je čo sa týka boja o Ligu majstrov bodovo veľmi vyrovnaná, keďže Barcelona, Real aj Atlético majú nad štvrtým Getafe výrazne vyšší náskok. O posledné miesto zaručujúce účasť v milionárskej Lige majstrov sa však bude bojovné a trpezlivé Getafe biť aj s Alavésom, Sevillou či Valenciou, čo presne desať kôl do konca sezóny sľubuje tvrdý boj o slávu a úspech.

Malý klub má na dosah veľký úspech a zatiaľ sa o tom veľa nepíše, čo je ich najväčšou výhodou.„Počas celej sezóny sme boli v dobrej forme ale nikto nám neveril a neupriamoval na nás pozornosť, to však nebola urážka, ale naša najväčšia zbraň,“ povedal o tichom dobíjaní gigantov Claudio Ranieri po tom, čo s Leicestrom vyhral titul Premier League. Aj keď do konca sezóny je blízko a zároveň ďaleko a zmeniť sa môže veľa, bojovný a odhodlaný prístup malého klubu z predmestia Madridu môže ísť príkladom pre ostatných outsiderov, že sa to dá!