Main Content

Kuzminová stále môže vyhrať veľký krištáľový glóbus: Pozrite, čo na to potrebuje

sobota, 23. marec 2019 18:25 | Autor: Filip Chudý

Anastasia Kuzminová
Anastasia Kuzminová | zdroj: TASR

Slovenskej biatlonistke Anastasii Kuzminovej ušlo pred rokom víťazstvo v celkovom hodnotení SP v posledných pretekoch. Teraz ho v nich môže získať.

Anastasia Kuzminová doslova prevalcovala konkurenciu v stíhacích pretekoch v rámci finále Svetového pohára v nórskom Holmenkollene. Ako jediná trafila všetkých 20 terčíkov a zvíťazila o priepastných 102,8 sekundy pred druhou Herrmannovou. Nulou na štyroch streleckých položkách v jedných pretekoch si splnila veľký sen v predposledných individuálnych pretekoch kariéry. A skvelými výsledkami v legendárnom Holmenkollene sa dokonca vrátila aj do hry o víťazstvo v celkovom hodnotení SP.

V nedeľu o 13:45 sa pôjdu preteky s hromadným štartom, v ktorých má Nasťa stále šancu na veľký krištáľový glóbus. Ten jej zhodou okolností utiekol pred rokom v posledných pretekoch minulej sezóny. Že by jej to chcel športový osud vrátiť v posledných pretekoch kariéry?

Ako je známe, v záverečnom účtovaní SP sa v biatlone škrtajú dva najhoršie výsledky. Nasti sa teda nebudú rátať nevydarené individuálne preteky na MS, kde nebodovala. A 36. miesto zo stíhačky v Pokljuke. Príde tak o 5 bodov. Líderka SP Talianka Dorothea Wiererová už prišla o 17 bodov (24. miesto) zo šprintu v Oberhofe a v nedeľu zrejme aj o 19 bodov (22.) za skrátené individuálne preteky v Canmore. Ale nenahneváme sa, ak by jej druhý najhorší výsledok sezóny prišiel v posledných pretekoch sezóny… Jej krajanka Lisa Vittozziová pokazila šprint v Holmenkollene, z ktorého nepostúpila do stíhačky, čiže vlastne tieto dva výsledky sa jej vyškrtnú.

Poradie SP už po bodových škrtoch (zatiaľ) najhorších výsledkov

1. Wiererová 875 bodov
2. Vittozziová 852 bodov
3. Kuzminová 839 bodov
4. Röiselandová 823 bodov

Uviedli sme len štyri najlepšie pretekárky, ktoré konkurencii výrazne bodovo ušli. Už je však jasné, že Nórka Röiselandová nevyhrá celkové hodnotenie SP. Šancu majú len prvé tri. Najlepšie to má rozohrané Wiererová, ktorá ak skončí v posledných pretekoch sezóny najhoršie šiesta, vyhrá SP bez ohľadu na výsledky ostatných. My sme sa zamerali na to, za akých okolností sa bude tešiť Nasťa Kuzminová. V prípade rovnosti bodov rozhodne počet víťazstiev, v čom je Kuzminová najlepšia.

Kuzminová vyhrá SP ak:
- vyhrá preteky a zároveň Wiererová bude najlepšie 17. a Vittozziová najlepšie 4.

Žiadna iná kombinácia už Nasti nepomôže. Ak by skončila druhá, mala byť 893 bodov, lenže Wiererová bude mať prinajhoršom 894 bodov. Keďže ak v nedeľu skončí 23. a horšie, práve tento bodový výsledok sa jej vyškrtne a pripočíta sa jej 19 bodov za 22. miesto z Canmore. Samozrejme, všetko je to za predpokladu, že Wiererová na posledné preteky nastúpi.

Nezabudnime však, že v nedeľu bude v hre aj naša druhá skvelá biatlonistka Paulína Fialková, ktorá má tiež o čo bojovať. Konkrétne o malý krištáľový glóbus za preteky s hromadným štartom.

Aktuálne poradie najlepších troch, zvyšok je trochu vzadu od 132 bodov

1. Wiererová 165 bodov
2. Öbergová 160 bodov
3. P. Fialková 156 bodov

Bodovanie v biatlonovom SP

1. miesto – 60 bodov
2. miesto – 54
3. miesto – 48
4. miesto – 43
5. miesto – 40
6. miesto – 38
7. miesto – 36
8. miesto – 34
9. miesto – 32
10. miesto – 31
Za každé nižšie miesto je o bod menej