Main Content

Postúpi Tomáš Tatar s Montrealom do play-off?

streda, 3. apríl 2019 11:43 | Autor: Jakub Vaverka

Tomáš Tatar
Tomáš Tatar | zdroj: TASR

Postúpi Montreal Canadiens s naším útočníkom Tomášom Tatarom do play-off NHL? To je otázka, ktorá slovenských fanúšikov zaujíma hneď z viacerých dôvodov. Poďme sa pozrieť na to, do akej miery je reálne, že Habs si skutočne vo vyraďovacích bojoch zahrajú.

Komentár Jakuba Vaverku

Dnes nadránom hokejisti Montrealu porazili po skvelom výkone na vlastnom ľade Tampu Bay 4:2 a ostali v hre o play-off. Do konca základnej časti NHL aktuálne ostávajú dva zápasy a ľudia, nielen na Slovensku sa pýtajú, či Tomáš Tatar a Canadiens postúpia medzi najlepšiu šestnástku najsledovanejšej ligy na svete.

Kanadský tím je aktuálne na deviatej priečke, pričom na postupové ôsme miesto, na ktorom je aktuálne Columbus Blue Jackets „Tatarovci“ nestrácajú ani jeden bod, ale na nepostupovú priečku ich aktuálne odsúva skóre. V hre sú ešte body štyri, a teda ich šanca žije. Nebudú to ale mať jednoduché. Čakajú ich totiž zápas proti úradujúcemu víťazovi Washingtonu Capitals a nemenej kvalitnému Torontu Maple Leafs. Domáci zápas proti Javorovým listom, ktorým Montreal uzavrie základnú časť bude symbolickým finále ich 82-zápasového snaženia.

Na druhej strane Blue Jackets, ktorí zatiaľ postupujú a majú rovnako 94 bodov, nastúpia dvakrát na ľade súpera – v New Yorku proti Rangers a v Ottawe proti Senators. Oba celky prechádzajú náročným obdobím a Columbus je proti nim favoritom, čo ale nemusí v konečnom dôsledku zodpovedať dianiu na ľade.

Dôležité je dodať, že miestenku do play-off ešte úplne nemajú istú ani hráči Caroliny. Hurricanes sú v konferencii momentálne siedmi, majú o bod viac ako Montreal a Columbus a čaká ich domáci duel s New Jersey Devils a záver základnej časti vo Philadelphii proti Flyers. Ak sa ale nič extrémne nečakané nestane, Carolina potrebný počet bodov získa a play-off si zahrá. Uviesť tento klub ale bolo potrebné kvôli štatistickej korektnosti.

Tomáš Tatar a Edward Pasqual
Tomáš Tatar a Edward Pasqual | zdroj: TASR

Keď si pozrieme súperov Canadiens – Toronto a Washington, jedná sa o kvalitné kluby, ktoré majú play-off isté a ladia formu. Naopak, súperi Columbusu – Rangers a Senatos, sú odpísaní a ročník len dohrávajú. NHL je ale nevyspytateľná súťaž, kde výsledky často nedávajú zmysel, preto sa nedá s určitosťou povedať, kto postúpi ak to nie.

Aktuálne to ale vyzerá, že Montreal si play-off nezahrá a Tomáš Tatar ostane tesne pred bránami tohto hokejového sviatku. Aj keď by sme mu postup určite dopriali, rodák z Ilavy by zúfať nemusel, pretože v máji sú na Slovensku majstrovstvá sveta v Košiciach a v Bratislave, kde by mohol patriť medzi najväčšie hviezdy (nielen) nášho výberu.