Main Content

Penguins a Capitals sa spojili na pomoc rodinám zasiahnutých katastrofou Lokomotivu

nedeľa, 16. október 2011 15:35 | Autor: Peter Ligas

Penguins a Capitals sa spojili na pomoc rodinám zasiahnutých katastrofou Lokomotivu
Penguins a Capitals sa spojili na pomoc rodinám zasiahnutých katastrofou Lokomotivu | zdroj: Peter Ligas pre sport7.sk, foto SITA

Okamžite po tom ako sa Evegeni Malkin, hviezda zámorského tímu Pittsburgh Penguins, dozvedel o strašnej katastrofe, ktorá sa stala v jeho rodnom Rusku, vedel že musí niečo urobiť. Bol rozhodnutý pomôcť rodinám, ktoré v ohni lietadla Jak-42, stratili svojich príbuzných. Vo Washingtone, hviezda Capitals, Alexander Ovechkin, mal presne tie isté myšlienky.

Ako výsledok spolupráce týchto dvoch hráčov, dva tímy medzi ktorými panuje jedna z najväčších rivalít celej NHL, spojili spoločne sily počas spoločného štvrtkového zápasu a vyzbierali časť peňazí pre rodiny pozostalých. Oba tímy obliekali počas tohto zápasu pamätné dresy, na ktorých boli prišité malé záplaty so znakom Lokomotivu. Tieto dresy boli hráčmi po zápase podpísané a od štvrtka prebiehajú aukcie na ich kúpu cez internet.

Manželky a priateľky hráčov Penguins tiež prispeli svojim kúskom. Pripravili predaj pamätných náramkov, ktoré sa predávali pred, počas zápasu a ich predaj stále pokračuje na stránke loveforlokomotiv.com. Predaj týchto náramkov prebiehal aj vo Washingtone a to počas otváracieho zápasu 8. októbra.

Keď prišiel Malkin za generálnym manažérom Pens Rayom Sherom a požiadal ho o pomoc pri zbieraní peňazí a aukcii dresov, manažér tučniakov vrelo túto prosbu prial.

„Súťažíme proti sebe na ľade no mimo neho sme všetci jedna veľká rodina,“ povedal Shero. „Veľa našich hráčov malo v Lokomtive priateľov. Všetkých nás táto tragédia zasiahla a preto som rád prijal návrh na spoluprácu s Caps pre dobrú vec a tento zápas bol pre túto spoluprácu ideálna príležitosť.“

Malkin už v minulosti hovoril o tom, ako sú si je Ruská komunity hráčov blízka. Hoci najlepší hráči sú rozdelení medzi NHL a KHL väčšina z nich začínala spolu v žiackych súťažiach v Rusku. Ako výsledok toho udržujú medzi sebou priateľské vzťahy aj keď často stoja oproti sebe vo vzájomných zápasoch.

Toto vyjadrenie spolupatričnosti je pekným dôkazom toho, že rozdiely v športovom živote a na profesionálnej scéne idú bokom keď ide o dobrú vec a že aj tí najväčší súperi vedia spojiť svoje sily aby pomohli svojim priateľom.