Main Content

Peter Budaj vs. Carey Price resp. kedy nastúpi Budaj za Habs?

utorok, 18. október 2011 12:27 | Autor: Pavol Hošták

Peter Budaj vs. Carey Price resp. kedy nastúpi Budaj za Habs?
Peter Budaj vs. Carey Price resp. kedy nastúpi Budaj za Habs? | zdroj: Pavol Hošták pre Sport7.sk, foto SITA

Montréal Canadiens odohrá dnes v noci svoj piaty súboj v prebiehajúcej sezóne. V doterajšom priebehu získali hráči najúspešnejšieho klubu NHL 3 body, čo ich radí na 12. pozíciu vo Východnej konferencii. Ich súperom budú hráči Buffala, ktorí získali o 3 body viac a nachádzajú sa na 5 pozícii. Po štyroch odohraných zápasoch sa nedajú robiť nejaké sumáre alebo odsudzovania jednotlivých hráčov. Carey Price však podľa mňa stojí za povšimnutie.

Azda žiadny hráč NHL nie je protežovaný tak veľmi, ako brankár Canadiens. Ale nie je sa čomu čudovať. Kanaďan v kanadskom tíme so štartom kariéry, ktorý pripomínal rozprávku. Tú začínal v tíme Tri-City Americans vo WHL (Western Hockey League). V roku 2005 sa stal draftovou jednotkou Montréalu a celkovou päťkou. O dva roky neskôr získal vo WHL CHL Goaltender of the year award, ktorá by sa v týchto podmienkach dala hodnotiť ako obdoba Vezinovej trofeje. Na posledné tri zápasy sezóny bol povolaný do tímu Hamilton Bulldogs v AHL. Na konci sezóny mohol so spoluhráčmi oslavovať zisk Calderovej Trofeje a špeciálnym bonusom pre samotného Pricea bolo získanie Jack A. Butterfield Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off AHL. V tomto roku sa mu ešte podarilo na juniorských majstrovstvách sveta získať zlaté medaily a takisto bol na turnaji vyhlásený za najužitočnejšieho hráča turnaja. Nasledujúcu sezónu nahliadol do NHL. V októbri získal cenu pre najlepšieho hráča Habs. Neskôr mu uvolnil miesto v bránke Francúz Huet, ktorý odišiel do Washingtonu. Price skončil sezónu ako líder štatistík nováčikov. Naozaj impozantný začiatok kariéry. Lenže teraz čaká Habs 5. zápas sezóny.

Všetky doterajšie odchytal Price. Otváraci zápase sezóny hrali Canadiens v Toronte, kde prestrielali domácich v pomere 32-18, ale aj napriek tomuto faktu si odviezli prehru v pomere 2-0. Druhý zápas odohrali na ľade nováčika z Winnipegu a Price z 31 striel pustil za chrbát len jednu. Ďalšie dva zápasy odohrali doma. S Calgary prehrali Canadiens 1-4 a s Coloradom 5-6 po nájazdoch. V prvom prípade Habs prestrielali súpera v pomere 36-21, v druhom dokonca 43-30. Nemôžem si pomôcť, ale z týchto štatistík nevyzerá, že by Price bol reálnou oporou svojho tímu. Z relatívne malého počtu striel inkasuje mnoho gólov a s 88% úspešnosťou sa nachádza až na 32. mieste v hodnotení brankárov ligy.

Ak sa pozrieme na prípravné zápasy Canadiens pred sezónou, Priceove štatistiky sú podobné. Zápas s Dallasom – 13 striel, 4 inkasované góly. Ottawa doma – 28 striel, 3 góly. Ottawa vonku – 18 striel, 3 góly. Netreba však klásť vinu len na plecia Careyho Pricea. Canadiens vyhrali v príprave iba jediný zápas a ten odchytal práve mladý Kanaďan. Budaj takisto svoj tím veľmi nepodržal, dokonca inkasoval 7 gólov od Bostonu. Ale pri súčasnej výkonnosti a zlej situácii celého tímu je nejaká zmena potrebná.

Nemienim tu rozoberať, ako sa celý Montreal zachoval voči Jarovi Halákovi po jeho životnej sezóne, pretože situácia je teraz odlišná. Carey Price je bez pochýb veľkým talentom, ale výkonnosť si nedokáže udržať dlhodobo. Peter Budaj je o 5 rokov starší a dovolím si tvrdiť, že aj skúsenejší gólman. V Colorade nemal nič zadarmo a jeho zlé štatistiky nie sú iba jeho vinou. Šancu by podľa mňa dostať mal a v Montréale by si kompetentní mali uvedomiť, že majú dvoch kvalitných brankárov a že Priceove úspechy zo začiatku kariéry nevyhrávajú zápasy NHL ...