Main Content

TOP 10 draftových jednotiek v histórii NHL

streda, 21. apríl 2010 11:14 | Autor: Erik Bolvan

TOP 10 draftových jednotiek v histórii NHL
TOP 10 draftových jednotiek v histórii NHL | zdroj: internet

Každoročný draft NHL znamená pre viac ako dvesto talentovaných mladíkov šancu presadiť sa v najkvalitnejšej hokejovej lige na svete. Pre vedenie klubov je to ideálna príležitosť získať do svojho mužstva budúcu hviezdu ligy. Prinášame vám výber desiatich draftových jednotiek, ktorí svoj tím rozhodne nesklamali.

 

1. Mario Lemieux - jednotka draftu roku 1984 - vybraný tímom Pittsburgh Penguins

Len v krátkosti - šesťnásobný víťaz Art Ross Trophy, trojnásobný víťaz Hart Trophy a dvojnásobný víťaz Stanley Cupu. O Mariovi sa často hovorí, že by v celkovej produktivite NHL predbehol Waynea Gretzkého, ak by mal pevnejšie zdravie. Samotný Wayne o ňom povedal: "Je to najlepší hráč, proti ktorému som kedy hral". Jednoducho legenda NHL.

2. Guy Lafleur - 1971 - Montreal Canadiens

Za historicky najúspešnejší klub NHL hralo množstvo hviezd, Guy Lafleur patril k tým najväčším. Pre Montreal získal päť Stanley pohárov, stal sa najproduktívnejším hráčom v histórii "Habs". Bol to rýchly, elegantný korčuliar s čuchom na góly. Fanúšikovia Canadiens ho milovali, v jeho najlepších rokoch ho pri každom kontakte s pukom sprevádzali povzbudzovaním: "Guy,Guy,Guy!"

3. Denis Potvin - 1973 - New York Islanders

Jediný obranca v tomto rebríčku. Ostrovania ho pred 37 rokmi draftovali ako celkovú jednotku s nádejou, že z neho bude ďalší Bobby Orr. Potvin ich očakávania nesklamal. Počas 15 sezón v NHL nemal ani jednu slabšiu sezónu, v rokoch 1976, 1978 a 1979 získal Norris Trophy. Ostrovanom ostal verný počas celej kariéry, v rokoch 1980 - 1983 oslavoval s tímom zisk Stanley Cupu. Potvin bol ofenzívnym obrancom, v porovnaví s Orrom bol lepší v hre telom.

4. Sidney Crosby - 2005 - Pittsburgh Penguins

Už od svojej prvej sezóny je jednou z najväčších hviezd NHL. K jeho najprestížnejším individuálnym úspechom patrí zisk Art Ross Trophy i Hart Trophy v roku 2007, v tejto sezóne sa stal s 51 gólmi najlepším strelcom ligy (spolu so Stevenom Stamkosom z Tampy). Pittsburgh s Crosbym v zostave sa neustále zlepšoval, po skončení minulej sezóny sa fanúšikovia tučniakov mohli radovať z vytúženého tretieho titulu.

5. Alexander Ovečkin - 2004 - Washington Capitals

Ďalší útočník snov, ktorý má za úlohu doviesť svoj tím až na vrchol. Jeho individuálne štatistiky sú skvelé, sezóna 2007/2008 bola Alexovou najvydarenejšou - stal sa najproduktívnejším hráčom NHL, najlepším strelcom a udelili mu i Hart Trophy. Ovečkin však vie, že individuálne úspechy nie sú jeho hlavnou misiou vo Washingtone, vo svojich prvých dvoch sezónach sa však s mužstvom do play-off nepredral. V sezóne 2007/2008 to už vyšlo, štvrťfinále východnej konferencie však bolo maximom tímu. O rok neskôr Washington poskočil o stupeň vyššie, po sedemzápasovej dráme ho vyradil Crosbyho Pittsburgh. V tejto sezóne by sa však sen o titule v hlavnom meste USA mohol stať realitou, Washington zažil najúspešnejšiu základnú časť vo svojej histórii.

6. Mike Modano - 1988 - Minnesota North Stars

Skvelý korčuliar a technik, ktorý v NHL rozhodne nesklamal. V drese Minnesoty North Stars odohral štyri ročníky, v roku 1991 sa s mužstvom nečakane dostal do finále Stanley Cupu, kde však Minnesota nestačila na Pittsburgh s Mariom Lemieuxom. Po presťahovaní tímu do Dallasu Modano pokračoval v dobrých výkonoch, texaský klub hral pravidelne v play-off. To čo Mikeovi nebolo dopriate v Minnesote, to vyšlo v roku 1999 s Dallasom - stal sa víťazom Stanley Cupu. Modano ostal verný svojmu klubu až do skončenia aktívnej kariéry, ktorú uzavrel tento rok. S fanúšikmi sa rozlúčil ako jeden z najlepších amerických hokejistov všetkých čias.

7. Vincent Lecavalier - 1998 - Tampa Bay Lightning

Hokejista, ktorý priviedol svoj tím z úplného dna NHL až na samý vrchol. Začiatky boli ťažké, Vincent by na svoju prvú sezónu v NHL najradšej zabudol. V ďalších rokoch však už patril k lídrom Tampy, ktorá sa však štyrikrát po sebe nedostala do vyraďovacích bojov. Do play-off sa mužstvo prebilo až v sezóne 2002/2003, stroskotalo však v semifinále konferencie. V nasledujúcom ročníku hral floridský tím výborne, pozíciu favorita po základnej časti potvrdil aj v play-off - stal sa po prvýkrát majstrom ligy. Vincentovým najväčším individuálnym úspechoch je zisk Maurice Richard Trophy v sezóne 2006/2007.

8. Marc-André Fleury - 2003 - Pittsburgh Penguins

Draftovať mladého talentovaného brankára z celkového prvého miesta nie je v NHL žiadnym zvykom, za viac ako 40 rokov sa tak stalo iba trikrát. V roku 2003 boli na drafte k dispozícií viacerí dobrí hráči, napr. aj Eric Staal či Dion Phaneuf. Generálny manažér tučniakov Craig Patrick si však z prvého miesta vybral Fleuryho, budúcnosť potvrdila, že sa rozhodol správne. Rovnako ako Lecavalier, ani Marc to nemal zo začiatku v NHL ľahké. Prišiel do klubu, ktorý ešte len budoval úspešné mužstvo, čo sa podpísalo na jeho štatistikách. Lockout NHL v ročníku 2004/2005 zdá sa Fleurymu prospel. V tej dobe pravidelne chytal za Wilkes-Barre, farmársky klub Pittsburghu. V AHL chytal spoľahlivo, zvýšil si sebavedomie, čo je pre mladého brankára veľmi dôležité. Po výluke sa stal brankárskou jedničkou tučniakov, mužstvo sa však do play-off nedostalo. V ďalších rokoch Fleury dokázal, že patrí k spoľahlivým gólmanom, odmenou mu bol zisk Stanley Cupu v predchádzajúcej sezóne. Crosby a Malkin sú síce najväčšími hviezdami Pittsburghu, ale žiadny tím nemôže získať titul bez kvalitného brankára.

9. Mats Sundin - 1989 - Quebec Nordiques

Pred viac ako dvatsiatimi rokmi sa stal prvým Európanom, ktorého si klub NHL vybral ako jednotku draftu. Tým klubom bol Quebec Nordiques, budoval mužstvo, ktoré malo v nasledujúcich rokoch bojovať o Stanley Cup. Hráči však túto métu nedosiahli, Mats sa však každým rokom zlepšoval. Patril k lídrom tímu, no i napriek tomu ho po skončení sezóny 93/94 vymenili do Toronta. V najväčšom kanadskom meste sa stal miláčikom publika a každoročným najproduktívnejším hráčom javorových listov. Ani on však nedokázal splniť sen fanúšikov klubu - ako kapitán tímu zodvihnúť Stanley Cup nad hlavu. Po ročníku 2007/2008, kedy sa Torontu tri roky po sebe nepodarilo prebojovať do play-off, si to Sundin namieril do Vancouveru. Po dlhej dobe si Mats konečne zahral v play-off, Canucks však vypadli v semifinále konferencie. Sundin pochopil, že Stanleyho pohár mu zrejme nie je súdený, a tak sa 30. septembra 2009 rozhodol oznámiť koniec kariéry. Je veľkou škodou, že Mats nezískal ani jeden titul, za svoju skvelú kariéru v NHL by si to určite zaslúžil.

10. Réjean Houle - 1969 - Montreal Canadiens

Nepatril k najväčším hviezdam Montrealu, ale bol platným hráčom pre mužstvo. V drese "Habs" sa tešil z piatich titulov, v rokoch 1977 - 1979 bol majstrom trikrát v rade. Ako hráč teda dosiahol niečo, o čom mohli ostatní iba snívať, ako generálny manažér Montrealu však zlyhal. Vo funkcii pôsobil v rokoch 1995 - 2000, jeho najväčším omylom bola zrejme výmena Patricka Roya do Colorada.