Main Content

Roberto Firmino: Liverpoolsky diamant, ktorý sa dočkal úspechu. Existuje lepšia deviatka?

streda, 28. august 2019 09:00 | Autor: Jakub Vaverka

Roberto Firmino
Roberto Firmino | zdroj: TASR

Keď prichádzal Roberto Firmino v roku 2015 do Liverpoolu z nemeckej Bundesligy, očakávalo sa od neho veľa. Pod vedením trénera Jurgena Kloppa naplno rozvinul svoj potenciál a patrí medzi svetovú elitu.

Keď chcete sledovať zápas, neuvidíte Roberta Firmina. Keď sledujete Roberta Firmina, uvidíte celý zápas. Výrok, ktorý bol pôvodne povedaný na adresu Sergia Busquetsa, bol upravený fanúšikom Liverpoolu. Dá sa s ním len a len súhlasiť. Rodák z brazílskeho mesta Maceió prežíva najkrajšie momenty svojej kariéry a pre liverpoolske FC je extrémne platný.

V brazílskom Figueirense bol ako mladý talent jednou z najväčších hviezd. V 38 zápasoch dal gól osemkrát a vyhliadol si ho nemecký TSG Hoffenheim. Firmino urobil veľmi dobre, že v mladom veku odišiel do Európy, špeciálne do Bundesligy. Prostredie nemeckého futbalu totiž mladíkom praje, hrá sa ofenzívne fyzicky. Počas pôsobenia v Hoffenheime si tento kanonier zapísal 49 gólov v 153 zápasoch a pridal k tomu 36 gólov asistencií. 

Nikdy v kariére nebol vylúčený a platí to dodnes. Rok 2015 mu zmenil kariéru. Vybral si ho Liverpool a dostal číslo deväť, ktoré samo o sebe prináša veľkú zodpovednosť. Firmino sa výzvy nezľakol a začal písať červenú kapitolu. V meste The Beatles sa stretol s trénerom Jurgenom Kloppom, ktorý viackrát priznal, že Brazílčan patrí medzi najlepších hráčov, akých kedy trénoval.

Spoluhráč Virgil Van Dijk ho označil za najkvalitnejšieho hráča, s akým momentálne hrá. V brazílskej reprezentácie taktiež dostal Firmino šancu, zatiaľ v 38 dueloch. Trénerom sa odvďačil dôveru 12 gólmi a 6 asistenciami. Žije svoj sen. Tento rok totiž získal vôbec svoje prvé veľké trofeje v profesionálnej kariére.

Vyhral Ligu majstrov s Liverpoolom. Vyhral Copa América s Brazíliou a vyhral európsky superpohár s The Reds. Má tri trofeje za tri mesiace a chce viac. V útoku LFC si dokonale rozumie s Mohamedom Salahom a Sadiom Maném, priatelia sú aj mimo ihrisko a patria medzi najlepšie ofenzívne formácie v súčasnom futbale.

Firminova hra je vystihnutím toho, čo sa v súčasnosti vyžaduje od hrotového útočníka, respektíve od hráča na pozícii číslo deväť. Góly nielen dáva, ale ich aj pripravuje a láka svojím pohybom na seba súperových obrancov, čím vytvára priestor pre svojich spoluhráčov. Možno by mohol dávať viac gólov, ale faktom je, že práve množstvo odvedenej práce, ktorú až tak nevidieť, má za následok, že počet vstrelených presných zásahov je o niečo nižší ako u jeho konkurentov.

Tvrdiť, že Roberto Firmino je najlepší hrotový útočník môže byť smelé, ale je veľká šanca, že to tak skutočne je. Brazílsky kanonier má 27 rokov, hrá v klube, kde ho cenia, pod trénerom, ktorý naňho nedá dopustiť s hráčmi, s ktorými je kamarát. V Liverpoole k dnešnému dňu zaknihoval 197 zápasov, ku ktorým pridal 67 gólov a 49 asistencií.

Rád by do svojej vitríny pridal anglický titul. Anfield má najlepšiu deviatku od éry Fernanda Torresa. To je nespochybniteľný fakt.