Main Content

Vuelta: V 6. etape triumf Jesusa Herradu, do červeného Teuns

štvrtok, 29. august 2019 19:15 | Autor: TASR

Cyklistika - ilustračný
Cyklistika - ilustračný | zdroj: TASR

Ares del Maestrat 29. augusta (TASR) - Španielsky cyklista Jesus Herrada z Cofidisu sa stal víťazom 6. etapy pretekov La Vuelta a Espaňa 2019, ktorá merala 198,9 km a mierila z Mora de Rubielos do Ares del Maestrat. V priamom súboji na cieľovom kopci zdolal Belgičana Dylana Teunsa z tímu Bahrajn-Merida.

Tretí skončil s odstupom 21 sekúnd Francúz Dorian Godon z AG2R La Mondiale. Teuns sa dostal na čelo celkového poradia o 38 sekúnd pred Španiela Davida de la Cruza z Ineosu. Doteraz vedúci Kolumbijčan Miguel Angel Lopez klesol na tretiu priečku.

Etapa mala vo štvrtok horský charakter, no najťažšie úseky prišli už na prvých 40 kilometroch, kde bola jedna horská prémia druhej a jedna tretej kategórie. Profil vyhovoval úniku a pelotón mu nechal až prekvapujúco veľký náskok na úrovni piatich minút. V 11-člennej skupine boli aj de la Cruz a Teuns, ktorí obaja vo virtuálnom poradí predbehli Lopeza z Astany. Belgičan sa snažil v prvom rade získať etapový triumf, no hoci napokon nestačil na Herradu, obliekol sa do červeného dresu. "Chcel by som toto víťazstvo venovať svojmu bratovi Josému, ktorý včera skončil tretí. Nebola to dnes pomsta, ale zadosťučinenie. Zvládol som to takticky ideálne. Zacítil som, že Teuns je najsilnejší, ide si po červený dres a chytil som sa ho," povedal po pretekoch pre Eurosport Jesus Herrada.

V súboji o celkový triumf prišlo k zmene aj vďaka hromadnému pádu asi 90 km pred cieľom. Preteky predčasne ukončili Kolumbijčan Rigoberto Uran, Brit Hugh Carthy (obaja EF Education First), Ír Nicolas Roche (Sunweb) a Španiel Victor de la Parte (CCC). Uranovi patrila pred 6. etapou šiesta priečka s 59-sekundovou stratou na Lopeza. Roche figuroval na 5. mieste, pričom tri dni nosil červený dres pre lídra pretekov.

V piatok cyklistov čaká náročná horská etapa z Ondy na Mas de la Costa. Meria 183,2 km a jej cieľ bude na vrchole prvej kategórie.

Výsledky 6. etapy (Mora de Rubielos - Ares del Maestrat, 198,9 km):

1. Jesus Herrada Lopez (Šp./Cofidis) 4:43,55, 2. Dylan Teuns (Belg./Bahrajn-Merida) +7 s, 3. Dorian Godon (Fr./AG2R La Mondiale), 4. Robert Gesink (Hol./Jumbo-Visma) obaja +21 s, 5. Bruno Armirail (Fr./Groupama-FDJ) +37, 6. Pawel Poljanski (Poľ./Bora-hansgrohe) +39, 7. Nelson Oliveira (Por./Movistar) +45, 8. Gianluca Brambilla (Tal./Trek-Segadredo) +47, 9. David de la Cruz (Šp./Ineos) +50, 10. Tsgabu Grmay (Et./Mitchelton-Scott) +2,35

Celkové poradie:

1. Teuns 23:44,0 hod, 2. de la Cruz +38, 3. Lopez +1 min, 4. Primož Roglič (Slovin/Jumbo-Visma) +1:14 s, 5. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +1:23, 6. Gesink, 7. Valverde (Šp./Movistar) obaja +1:28, 8. Esteban Chaves (Kol./Mitchelton-Scott) +2:17 min, 9. Rafal Majka (Poľ./Bora-Hansgrohe) +2:18, 10. Tadej Pogačar (Slovin./Tím SAE) +2:47