Main Content

Pred MS: Podkonický už pod Hanlonom hral a cíti veľkú šancu na MS

streda, 21. apríl 2010 17:49 | Autor: TASR

Pred MS: Podkonický už pod Hanlonom hral a cíti veľkú šancu na MS
Pred MS: Podkonický už pod Hanlonom hral a cíti veľkú šancu na MS | zdroj: SITA

Len tri kluby majú dvojnásobné zastúpenie v kádri slovenskej hokejovej reprezentácie, ktorú v príprave na majstrovstvá sveta v Nemecku (7. - 23. mája 2010) čaká počas minikempu v nemeckom Füssene dvojica prípravných zápasov proti domácemu tímu a Švajčiarsku.

Okrem Banskej Bystrice (Peter Frühauf a Tomáš Bulík) a ruského Čerepovca (Rastislav Staňa a Marek Zagrapan), dodal trénerovi Glenovi Hanlonovi dvojicu hokejistov aj štvrtý najlepší klub tejto sezóny v českej O2 extralige HC Bílí Tigři Liberec. Spolu s Milanom Bartovičom o šancu štartovať na svetovom šampionáte bojuje aj 31-ročný Andrej Podkonický.

Zvolenský rodák nie je nováčikom ani v reprezentácii (37 štartov), ani na svetových šampionátoch. Svoj debut si na MS "odkrútil" pred troma rokmi v Moskve (6. miesto) a o rok neskôr Kanade (13. miesto) pridal opäť pod vedením Júliusa Šuplera druhý štart. "Vzhľadom na to, že veľa hráčov odrieklo svoju účasť, cítim veľkú šancu dostať sa na MS. Preto som sem prišiel," poznamenal hokejista, ktorého v roku 1996 draftovalo St. Louis a následne strávil v zámorí celkom šesť sezón. "Menovanie Glena Hanlona za reprezentačného trénera bolo určite prekvapením. Ja som predpokladal, že Ján Filc ešte zostane pri kormidle. Hanlona poznám, ešte keď som strávil v sezóne 2003/04 dva týždne vo Washingtone. Bol trénerom Capitals, keď som tam vtedy odohral dva zápasy, a často sa na nás chodil pozerať aj na farmu v Portlande, odkiaľ vlastne v tej sezóne vymenil pri ´áčku´ Bruca Cassidyho," poznamenal útočník, ktorý má na konte aj ďalších šesť zápasov v prestížnej NHL za Floridu, no vyskúšal si aj slovenskú, švédsku, fínsku a ruskú najvyššiu súťaž.

V Liberci odohral Podkonický už šiestu sezónu. "Bielym tigrom" sa v O2 extralige nevydarila základná časť a museli sa prebíjať v predkole play-off cez České Budějovice (3:2 na zápasy). Následne sa vo štvrťfinále postarali o najväčšie prekvapenie celej sezóny, keď po šiestich zápasoch (4:2) vyradili víťaza základnej časti z Plzne. "V základnej časti O2 extraligy sme mohli skončiť lepšie ako ôsmi a vyhnúť sa predkolu, mali sme na to skončiť do šiesteho miesta. Trošku sme sa vytrápili, ale v play-off nám to rovnako ako po minulé roky išlo a so semifinále sme určite spokojní," zhodnotil sezónu v Liberci Andrej Podkonický, ktorý si pochvaľoval aj atmosféru v klube: "V tíme sa vytvorila výborná partia. Ťažko povedať, ako to bude na budúci rok. Isté je, že odchádza Milan Bartovič, takže klub bude musieť kúpiť nejakého strelca."

Liberecký krídelník s kanadskými skúsenosťami je konfrontovaný s prítomnosťou Kanaďanov aj v českej súťaži. "Nemyslím si, že invázia Kanaďanov do českej extraligy je dobrým trendom. Najmä pri kvalite prichádzajúcich hráčov. Keby došli kvalitní hokejisti, bolo by to v poriadku. Aj do Liberca na začiatku sezóny došli traja, jeden z nich nehral rok hokej a nevedel sa ani poriadne korčuľovať. Určite je lepšie dať šancu mladému domácemu hráčovi. V Plzni sa chytil Mark Bomersback, no keby nechali so Strakom a Vlasákom hrať mladého nádejného hráča, určite by dokázal dať aspoň polovicu jeho gólov. No Bomersback má svoju kvalitu," uznal Andrej Podkonický.