Main Content

FIFA 12 alebo Pro Evolution Soccer 2012?

štvrtok, 10. november 2011 14:54 | Autor: Anton Martinka

FIFA 12 alebo Pro Evolution Soccer 2012?
FIFA 12 alebo Pro Evolution Soccer 2012? | zdroj: Anton Martinka pre Sport7.sk, foto ilustračné

Každý rok súperia dve hry o pomyselný trón pre najlepší futbalový simulátor na trhu. Týmito hrami sú FIFA od firmy EA SPORTS a Pro Evolution Soccer od spoločnosti KONAMI. O tom, že každým rokom pripomínajú vďaka prepracovanej grafike čoraz viac realitu niet pochýb. Náš redaktor si ich vyskúšal a v tomto krátkom článku sa s vami podelí o svoje pocity a postrehy ...

FIFA 12

Vývojári EA Sports sľubovali fanúšikom, že FIFA 12 bude opäť veľkým konkurentom pre PES. Ich sľuby sa rozhodne naplnili a nielen to. Zdá sa, že pre väčšinu hráčov sa stala FIFA číslom jedna na trhu. Vývojári skĺbili svojho manažéra a a nový engine menom Impact. V predošlých ročníkoch hry od EA SPORTS sme mohli vidieť opakovanie situácii a drvivá väčšina zápasov bola „na jedno kopyto”. Tento rok tomu tak nie je a to vďaka spomínanému Impactu a Pro Player Intelligence.

Najväčším rozdielom oproti predošlým verziám je obranná hra súperových mužstiev a ich inteligencia. V novej verzii sa vám už určite nepodarí prejsť na vyššej obtiažnosti s jedným hráčom celé ihrisko. Hráči sú obohatení o zaujímavé obranné mechanizmy, akými sú tieňovanie, zdvojenie, či sklz s vypichnutím. Všetko dodáva hre viac života, reálnosti. 

Ďalším faktorom, ktorý zohráva u väčšiny hráčov dôležitú úlohu je grafika a sprievodné animácie. V tomto smere FIFA tiež zaznamenala pokrok, hoci treba upozorniť na to, že niektoré tváre hráčov nie sú úplne realistické. Mrzí nás predovšetkým to, že druhý rok po sebe nemajú naši dvaja najznámejší slovenskí futbalisti – Martin Škrtel a Marek Hamšík vytvorenú vlastnú tvár a hoci vývojari urobili Hamšíkovi jeho tradičný zostrih na tvár úplne zabudli. Ďalším mínusom je samotný fakt absencie slovenskej reprezentácie, o ktorej v EA Sports pravdepodobne nepočuli ani po minuloročných MS. 

Manažér hry je taktiež slušne prepracovaný, keďže ho dopĺňajú tradičné prvky FIFA MANAGER, ktoré prispievajú k tomu, že hru neovplyvňujete len na trávniku, ale aj pri tvorbe súpisiek, sledovaní nových hráčov na trhu či rozdeľovaní financií.

Pre lepšiu ilustráciu hry sme si dovolili priložiť nasledovné videá (pod nimi krátka recenzia konkurenčnej PRO EVOLUTION SOCCER 2012)

Oficiálne promo video




Nové triky vo FIFE 12 (tutorial)



Vo fife padajú aj takéto krásne góly...




Pro Evolution Soccer 2012


Po ostatných rokoch sa začalo diskutovať o tom, že PES upadá. Najväčšia rana prišla minulý rok po tom, ako FIFA prišla s next-gen enginom pre PC. Vývojári s KONAMI sa však nevzdali a pripravili pre nás nový ročník. Kým FIFA sa zameriavala prevažne na taktiky a stratégie zápasu PES  prichádza s novými hernými módmi. PES-ko aj tento rok úraduje na scéne Ligy majstrov, keďže na rozdiel od FIFY vlastní licenciu na túto najprestížnejšiu európsku súťaž. Náskok v podobe Ligy majstrov však zároveň stráca v ostatných ligách, keďže na rozdiel od FIFY nemá licencie k ligám ako Premier League, Seria A, Primera Division či Bundesliga. Ak si teda chcete zahrať plnohodnotnú Premier League musíte stráviť minimálne polhodinu prepisovaním názvov mužstiev, alebo si jednoducho stiahnuť vylepšovací neoficálny Patch od fanúšikov na internete (a tých bude určite aj v tejto sezóne mnoho).

Tím vývojárov z KONAMI dokázal to, čo sa FIFE zatiaľ nepodarilo - ovládať dvoch hráčov naraz. Pokus o túto prelomovú novinku skúsilo síce už aj EA vo FIFE 2004, ale pred 7 rokmi to nedopadlo príliš slávne. Uvidíme ako sa táto nová funkcia ujme teraz. Jediným závažným problémom PES-ka ostávajú nelicencované súťaže ... Ak vám to neprekáža, alebo ste schopní stiahnúť si vylepšenie na internete voľba kúpy PES 2012 rozhodne nie je zlá.

Promo video k PES 2012



Krásne góly v PES 2012



Zhodnotenie

Mojim osobným víťazom sa stáva druhý rok po sebe FIFA 12, no ani PES sa nemusí za čo hanbiť. Produkt EA Sports ma tento rok oslovil hlavne vďaka prepracovanej obrane a manažérskemu módu, ktorý vás prinúti stráviť pri tejto hre celé hodiny. Pokiaľ zvažujete kúpu jednej z týchto hier jedna rada na záver – určite si zaobstarajte joystick, nakoľko využiť celý potenciál hry na klávesnici už v súčasnej dobe nedokážete.