Main Content

Thibaut Courtois - najslabší článok Realu Madrid

sobota, 5. október 2019 16:14 | Autor: Jakub Vaverka

Thibaut Courtois, Real Madrid
Thibaut Courtois, Real Madrid | zdroj: Instagram Real Madrid

Real Madrid má brankára, na ktorého nie je spoľahnutie. Je ním Belgičan Thibaut Courtois, ktorý od príchodu na Santiago Bernabeu zaznamenal priam neuveriteľný výkonnostný pokles.

Thibaut Courtois prestúpil do Realu Madrid v lete 2018, pričom transfer do hlavného mesta ŠPpanielska si priam vyplakal. Áno, vyplakal. Nie je to prehnane tvrdé. Jednoducho si postavil hlavu a chcel opustiť Chelsea. Argumentoval tým, že chce byť so svojou rodinou v Španielsku a chýba mu aj krajina ako taká. To je na druhej strane pochopiteľné.

Pochopiteľné je ale náročnejšie to, že nie tak dávno hovoril, ako veľa preňho znamená Atlético Madrid, s ktorým vyhral v roku 2014 titul a práve tam sa stal svetovo uznávaným brankárom. Keď posilňoval Real, na Rojiblancos nemyslel a ani na to, že koná futbalovú zradu, na ktorú sa nezabúda. 

To, že s Chelsea získal tituly až dva a ku koncu pôsobenia v Londýne nechcel ani trénovať, to je zbytočné akokoľvek rozoberať. Vydupal si odchod do Realu Madrid a využil, že v tom čase v klube nebol Zinedine Zidane. Francúz totiž dlhodobo blokoval tento prestup.

Zrejme vedel prečo. Courtois asi nerátal s tým, že v Madride sa tréneri striedajú rýchlejšie ako ženské nálady a Zidane sa vrátil veľmi-veľmi skoro. Došlo k absurdnej situácii, Francúz musel stavať brankára ktorého vlastne nemá rád.

Nie je tajomstvom, že keby rozhodoval iba Zizou, chytal by Keylor Navas, ktorý neraz preukázal, že je kvalitnejší ako Belgičan. Ako to dopadlo? Do situácie vstúpil prezident Realu Madrid Florentino Perez, v lete 2019 Navas odišiel do PSG, pozíciu jednotky si upevnil Courtois a ako dvojka prišiel Areola. 

Courtois, ktorému vyšli MS 2018 v belgickom drese nad očakávanie ale stále nepodáva výkony, aké sa od neho očakávajú. Gólman je základ úspechu a Real sa na toho svojho nemôže spoľahnúť. Zápas s Bruggami bol toho jasným dôkazom.

Thibaut, ktorý si znepriatelil Atlético aj Chelsea vytrvalo „pracuje“ na tom, aby si znepriatelil aj priaznivcov Merengues. Courtois v Madride inkasuje približne 1,37 gólu na zápas. V Chelsea to bolo 0,99 a v Atléticu 0,81. V belgickej reprezentácii má gólman lepšie čísla, dostáva priemerne 0,66 presného zásahu na 90 minút.

Od príchodu do Realu Madrid Courtois odchytal 43 duelov a inkasoval 59 gólov. Čisté konto si udržal dvanásťkrát. Keď si teda uvedomíme, že v 31 dueloch dostal takmer 60 gólov, ide o alarmujúce čísla. Áno, obrana Merengues tiež nefunguje ako má, ale veľa presných zásahov bolo z kategórie zbytočných.

Zidane sa o Courtoisovi už radšej ani nevyjadruje, brankár to má nahnuté. Real kvôli nemu stráca dôležité body. Fanúšikom už pomaly lezie na nervy a vzhľadom na jeho lojalitu z minulosti by nebolo prekvapením, keby pri prvej príležitosti zdupkal niekam inam.

Toto jednoducho nie je brankár pre Real Madrid.