Main Content

Xhaka napísal list fanúšikom Arsenalu, v ktorom vysvetľuje svoje správanie. Preložili sme ho

piatok, 1. november 2019 16:32 | Autor: Timotej Gašper

Granit Xhaka, list fanúšikom Arsenalu
Granit Xhaka, list fanúšikom Arsenalu | zdroj: TASR

Švajčiarsky záložník sa po blamáži počas striedania vo víkendovom zápase Arsenalu s Crystal Palace konečne vyjadril.

Švajčiarsky stredopoliar prišiel do Arsenalu v lete 2016 za 45 miliónov eur. Fyzicky zdatný záložník sa časom stal oporou základnej zostavy, v ktorej však prežíval lepšie aj menej vydarené obdobia. Jeho pozícia v klube sa však zmenila zo začiatkom sezóny 19/20, kedy bol menovaný ako prvý kapitán klubu zo severného Londýna. Štvrtá sezóna na Emirates Stadium teda mala byť pre Granita teda extra dôležitá. Nikto však nečakal, že kapitán legendárneho a jedného z najtradičnejších klubov sveta sa môže zachovať tak, ako tomu bolo počas víkendu. 

V nedeľnom zápase Premier League proti Crystal Palace nastúpil kapitán prirodzene v základnej zostave a všetko vyzeralo skvele, keďže „The Gunners“ viedli nad londýnskymi konkurentmi 2:0. Crystal Palace však dokázalo vyrovnať, čo fanúšikov Arsenalu pobúrilo. Po nie príliš výraznom výkone prišlo v 61.minúte striedanie, pričom z ihriska mal ísť dole práve Granit Xhaka. Po značnom pískaní a bučaní na jeho osobu sa 27-ročný Švajčiar rozčúlil, fanúšikov ešte viac vyburcoval, po odchode z ihriska kričal na ich adresu vulgarizmy a aby toho nebolo málo, vyzlečený dres odhodil na zem a odkráčal do tunela. 

Po obrovskej kritike na jeho osobu sa dokonca objavili aj názory, že má opustiť klub s okamžitou platnosťou. Od nedele do štvrtka bolo ohľadom tejto situácie rušno len v médiách, no vo štvrtok sa k tejto veci vyjadril aj klub, ktorý zverejnil list od Granita Xhaku. V liste hráč uvádza, že ho to veľmi mrzí. Taktiež pridáva, že často počúva kritiku od fanúšikov Arsenalu v podobe „Zlomíme ti nohy“, „Prajeme smrť tvojej žene“ alebo „Bodaj by tvoja dcéra dostala rakovinu“. Dodal, že jeho cieľom a snom je opäť hrať za Arsenal, pričom pre klub robil vždy 100% ja aj mimo ihriska. 

Celý preložený odkaz:

„Po nejakom čase, aby som sa zamyslel nad tým, čo sa stalo v nedeľu popoludní, by som vám chcel dať vysvetlenie, nie rýchlu odpoveď.

„Scény, ktoré sa odohrali okolo môjho striedania, sa ma hlboko dotkli. Milujem tento klub a vždy dávam 100 percent na ihrisku aj mimo neho. Môj pocit je, že to fanúšikovia nepochopili. Opakované hrubé komentáre pri zápasoch a v sociálnej oblasti médií ma v posledných týždňoch a mesiacoch hlboko zranili.

„Ľudia hovorili veci ako„ zlomíme ti nohy “, „zabijeme ti manželku “ či „ prajeme, aby tvoja dcéra dostala rakovinu“.

„To vo mne vzbudilo hnev a dosiahol som bod varu, keď som v nedeľu pocítil odmietnutie na štadióne.

„V tejto situácii som sa nechal uniesť a reagoval som tak, že som nerešpektoval skupinu fanúšikov, ktorí podporujú náš klub, náš tím a mňa samého. To nie je môj zámer a je mi to ľúto.

„Prial by som si, aby sme sa vrátili na miesto vzájomného rešpektu a pamätali sme si, prečo sme sa do tejto hry zamilovali. Poďme spolu ďalej pozitívne.“

"Granit"