Main Content

PRE TIPUJÚCICH: Preview 13. kola Bundesligy (sobotňajšie zápasy)

piatok, 18. november 2011 14:10 | Autor: Martin Hrušovský

PRE TIPUJÚCICH: Preview 13. kola Bundesligy (sobotňajšie zápasy)
PRE TIPUJÚCICH: Preview 13. kola Bundesligy (sobotňajšie zápasy) | zdroj: Martin Hrušovský pre Sport7.sk, foto SITA

Prinášame vám analýzu k trom sobotňajším zápasom 13. kola nemeckej Bundesligy. Prvýkrát od redaktora Martina Hrušovského.


Bayern Mníchov - Borussia Dortmund, sobota 18.30

Mimoriadne prestížny duel sa odohrá v 13-tom kole Bundesligy a to medzi Bayernom Mníchov a Borussiou Dortmund.

V minulom kole sa Bayern stretol s domácim Augsburgom, ktorý je nováčik súťaže. Hneď v prvom polčase si Bayern vybojoval dvojgólový náskok zásluhou Ribéryho a Goméza. Neskôr však domáci znížili na 1:2 a Bayernu to nešlo ako by si hráči predstavovali. Nakoniec Augsburg nedokázal vyrovnať a zápas sa skončil 1:2.

Dortmund naopak nemal najmenší problém a hostí z Wolfsburgu rozstrieľal 5:1. Opäť sa prezentovalo mimoriadne zohraté duo Gӧtze a Kagawa. Gӧtze skóroval 2-krát, Kagawa skóroval raz a pripísal si aj gólovú nahrávku. Gólovo sa presadil aj Lewandowski, ktorý patrí medzi najlepších strelcov Bundesligy. Veľmi dobrá správa pre Dortmund je, že Lucas Barrios sa vrátil po zranení a zasiahol už aj do minulého zápasu hoci len na záverečné minúty.

Tabuľky a štatistiky


Bayern Mníchov sa nachádza ako inak na čele tabuľky, pred druhým Dortmundom má náskok 5 bodov. Forma Bayernu je proste geniálna. Vedie v Bundeslige, rovnako aj v Lige majstrov. Doma hrá vynikajúco a vyhral všetky zápasy, až na zaváhanie s Mgladbachom hneď v prvom kole. Čo môže ale Bayern trápiť sú zranenia a tresty. V zápase proti Neapolu sa zranil motor celého tímu Bastian Schweinsteiger. V ďalšom zápase ho nahradil Tymoshchuk, ktorý ale dostal v zápase proti Augsburgu červenú kartu a proti Dortmundu si nezahrá. Okrem toho je už dlhodobo zranený Holanďan Robben. Bayernu sa darí skórovať a naopak málo gólov inkasuje. Po 12-tich kolách má skóre 32:4.

Dortmund sa s 23 bodmi nachádza na druhom mieste. Dortmund má momentálne dokonca lepšiu formu ako Bayern, keďže z posledných 5 zápasov získali 13 bodov, pričom Bayern „iba“ 10.

Hra Dortmundu vonku je priemerná. Posledný zápas remízovali so Stuttgardom, predtým však 2-krát vyhrali a to s Brémami 0:2 a Mainzom 1:2. Dortmund netrápi veľa absencií. Zranení sú iba Koch, Owomoyela a Subotic. Práve posledný menovaný bude svojmu tímu chýbať asi najviac.

Vzájomné zápasy hovoria v prospech domácich a to v pomere 9:6. Body sa delili 4-krát. Tento zápas bude pre Dortmund veľmi dôležitý, pretože môžu znížiť bodovú stratu na Bayern, no v prípade prehry môžu aj veľa bodov stratiť. Bayern hrá doma veľmi dobre a bude chcieť zvýšiť svoj náskok, ale pri súčasnej forme Dortmundu a bez Schweinsteigera a Tymoshchuka to bude ťažké. Myslím, že hostia si dajú pozor na Goméza, Ribéryho a Müllera a pokúsia si odniesť aspoň bod. Tipujem remízu s kurzom okolo 3,40.

  • Náš tip: remíza (kurz okolo 3,40)

Kolín - Mainz, sobota 15.30

Kolín nastúpil v minulom kole proti Brémam, ktoré zdá sa útočia na najvyššie priečky. Už v 3. minúte zápasu otvoril skóre Clements (Kolín) a v závere polčasu ešte zvyšoval Podolski (Kolín). Rodilo sa veľké prekvapenie, avšak senzačný Pizzaro čistým hattrickom v druhom polčase otočil celý zápas. Podolski opäť skóroval, čo je pre celý tým veľmi dobre, pretože úspech Kolínu sa zakladá hlavne na výkonoch tohto hráča.

Mainz nastúpil proti Stuttgardu a po dlhočiznom čakaní sa mu podarilo doma zvíťaziť 3:1. Hra Mainzu nebola zlá ani v predošlých kolách, ale výkony sa nepreniesli do výsledkov a tak to s Mainzom išlo dolu vodou. Stuttgart mal v tomto zápase aj trochu smolu a hráči sa nebránili sklamaniu z výsledku.

Tabuľky a štatistiky

Kolín sa už dva kolá nachádza na 11-tej priečke so 16-timi bodmi. Na pohárové priečky stráca 3 body, no jeho cieľom je zlatý stred tabuľky. Pred zostupovými priečkami má náskok šiestich bodov čo nie je zlé, ale tento náskok budú chcieť hráči okolo Podolského ešte zvýšiť. Kolínu sa doma darí a vedú už trojzápasovú víťaznú šnúru. Doma dokázali poraziť Augsburg 3:0, Hannover 2:0 a Hoffenheim tiež 2:0. V posledných troch zápasoch na svojom ihrisku neinkasovali ani gól a nastrieľali ich 7. Forma Kolínu nie je najlepšia, no ani najhoršia. Trápi ich pomerne veľká maródka, ale nie sú to hráči, ktorí by sa nedali nahradiť hráčmi s podobnými hernými kvalitami a skúsenosťami.

Mainz sa nachádzal 3 kolá na 15-tom mieste a po minulej výhre dokonca stúpol na 14-tu priečku. Hra Mainzu vonku nie je ničím zvláštna. Prehry striedajú remízy a naopak. Mainz vyhráva vonku len veľmi zriedkavo. Naposledy to bolo proti slabému Freiburgu, ale odvtedy už ubehlo niekoľko mesiacov. Aktuálna forma Mainzu patrí medzi hrošie, keďže si z posledných piatich zápasov odniesli 5 bodov a to za minulú výhru proti Stuttgardu a za 2 remízy. Rovnako 2-krát prehrali. Za Mainz nenastúpi Eugen Polanski kôli červenej karte a ani Adam Szalai, ktorý nie je zdravotne celkom v poriadku.

Vzájomné zápasy týchto tímov sú vyrovnané. 7- krát vyhral Kolín a rovnako 7-krát vyhral aj Mainz. Body sa delili 2-krát. Podľa mňa to domáci Kolín zvládne a získa všetky 3 body. Tipujem teda výhru Kolínu s kurzom okolo 2,50. Prípadne, že Podolski dá gól za nižšie vklady.

Náš tip: 

  • víťazstvo Kolína (kurz okolo 2,50)
  • Podolski strelí gól (nižšie stávky)

Schalke 04 - 1. FC Norimberg, sobota 15.30

Tím Schalke 04 vo svojom poslednom zápase nastúpil proti Hannoveru. Hannover hral na svojom ihrisku, kde je veľmi silný a dokázal na ňom poraziť celky ako Bayern Mníchov, či Borussiu Dortmund. Schalke dokázalo z tohto zápasu vybojovať cenný bod za remízu 2:2 a to aj bez ich najlepšieho strelca Huntelaara, ktorý si zlomil nos. Namiesto zraneného Huntelaara hral Pukki, ktorý ho nahradil v plnej miere a dokázal streliť oba góly hostí.

Norimberg hral minulé kolo doma s Freiburgom. Freiburg prekvapujúco vyhral 1:2 a odniesol si všetky tri body. Tento výsledok bol nečakaný, pretože domácich dokázalo poraziť vtedy posledné mužstvo tabuľky. Pre Norimberg to bol určite šok a v tabuľke klesol opäť o priečku nižšie.

Tabuľky a štatistiky

Schalke kleslo z druhého na piate miesto. Momentálne má 22 bodov a stráca jediný bod na druhý Dortmund. Forma Schalke je výborná. Z posledných piatich zápasov dokázali vybojovať 10 bodov za 3 výhry, jednu remízu a jednu prehru. Lepšie je na tom už iba Dortmund ktorý si z piatich zápasov odniesol 13 bodov. Schalke je doma úspešné mužstvo a o tom svedčia aj výsledky. Naposledy vyhrali s Hoffenheimom 3:1. Prehrali iba s Bayernom, čo sa dalo čakať a tiež s Kaiserslauternom, ktorý sa vtedy postaral o prekvapenie a porazil Schalke 1:2. Štart útočníka Huntelaara je v zápase proti Norimbergu otázny, ale na jeho miesto miesto by mohol opäť nastúpiť mladý Fín Pukki.

Norimberg sa s 12-imi bodmi nachádza na 15-tom mieste tabuľky. Na ihriskách súpera sa mu nedarí a posledné 3 zápasy to potvrdzujú : prehra s Bayernom 4:0, Wolfsburgom 2:1 a Gladbachom 1:0. Z týchto výsledkov vyplýva, že Norimberg mimo svojho štadióna je strelecky pasívny a že na ich porážku stačí súperovi streliť aj jediný gól. Maródka Norimbergu nie je veľká a tak zlá forma nemôže byť ovplyvnená ani týmto faktorom. Zranení sú iba Albert Bunjaku a Per Nillson.

Vzájomné zápasy hovoria jasne pre domáce Schalke, ktoré vyhralo 12-krát. 6-krát sa body delili a Norimbergu sa naplno bodovať podarilo iba 2-krát. Podľa mňa sa Schalke bude chcieť vrátiť do prvej trojky a to sa im môže podariť iba ak porazia Norimberg, ktorý má momentálne najhoršiu formu z celej Bundesligy. Môj tip je teda víťazstvo Schalke s kurzom okolo 1,60.

  • Náš tip: víťazstvo Schalke (kurz okolo 1,60)