Main Content

Atlético Madrid - nástup nového španielskeho hegemóna?

štvrtok, 26. december 2019 18:27 | Autor: Jakub Vaverka

Atletico Madrid
Atletico Madrid | zdroj: TASR

Atlético Madrid sa ekonomicky nemôže rovnať Barcelone ani Realu Madrid. Los Colchoneros však robia, čo môžu, aby sa španielskym gigantom merali. V uplynulej dekáde sa im to, až na pár výnimiek, darí.

Niekoľko rokov dozadu bolo prakticky nemysliteľné, aby sme v súvislosti so španielskou La Ligou spomínali iné kluby ako FC Barcelona či Real Madrid. Teda, minimálne, čo sa boja o titul týkalo. Potom však prišiel ročník 2013/2014 a senzačný triumf Atlética Madrid. Tím vedený argentínskym trénerom Diegom Simeonem dal jasne najavo, že s ním treba rátať. Trend je jednoznačný, Rojiblancos dávajú o sebe vedieť stále viac. Veď počas uplynulých dvoch ročníkoch skončili na druhom mieste za FC Barcelona.

Na európskej scéne je Atlético ešte úspešnejšie ako v lige. Roky 2010, 2012 a 2018 lemujú triumfy v súťaži, ktorá je dnes známa ako Európska liga. Netreba zabúdať ani na finálové účasti v rokoch 2014 a 2016 v Lige majstrov. K celkovému triumfu nechýbalo veľa, ale európsky Olymp Colchoneros tesne unikol.  Cenné sú aj triumfy aj v UEFA Supercupe – 2010, 2012 a 2018. Hlavne výhra v roku 2018 nad Realom Madrid bola nezabudnuteľná a posunula rivalitu medzi Atléticom a Realom na novú úroveň. 

Futbalisti Atletico Madrid
Futbalisti Atletico Madrid | zdroj: TASR

Dlhé roky boli totiž Atléti v úzadí Bieleho Baletu. A nebolo sa čo čudovať. ATM sa ale hýbe míľovými krokmi a vyššie spomenuté triumfy napomáhajú k získavaniu novej identity dlhodobo podceňovaného madridského mužstva. K tomu prirátajme vystavanie novučičkého štadióna Wanda Metropolitano, ktorý Atléticu pridal na ďalšom kredite. Rojiblancos majú k dnešnému dňu najlepší štadión v španielskej La Lige.

Tento text ale nie je o vymenovaní posledných úspechov Colchoneros a ani o ich novom kvalitnom štadióne. Je o tom, že španielska La Liga, ktorá je označovaná za kvalitatívne najlepšiu na svete, získala tretieho veľkého hráča. Nebudeme odpisovať Sevillu, Valenciu a ďalšie kluby, ale ak sa niekto môže rovnať Realu Madrid s Barcelonou, je to práve Atlético. Pritom, kto sleduje španielsky futbal, vie, že nie je ľahké sa týmto gigantom čo i len priblížiť. 

Diego Simeone
Diego Simeone | zdroj: © TASR

Ich sila je nielen futbalová, ale aj marketingová, pričom o financiách z televíznych práv či dokonca politickom vplyve ani nemusíme hovoriť. Atlético Madrid sa ale dostalo do „veľkej hry“ a nevyzerá, že by z nej malo odísť. Aby bolo ATM brané čoraz viac dôveryhodnejšie, je ale potrebné opakovane dosahovať úspechy. Najideálnejšou cestou k všeobecnému uznaniu je Liga majstrov.

Tú tím Diega Simeoneho hráva pravidelne, pričom na jar 2020 nastúpi v osemfinále proti obhajcovi Liverpoolu. Ak sa Colchoneros podarí The Reds vyradiť, bude to ďalší dôkaz toho, že s týmto klubom treba dlhodobo rátať. Koncepčná práca Rojiblancos jednoducho nemôže byť opomenutá. A ani by nemala byť.