Main Content

Manuel Neuer môže prekonať aj Casillasa

streda, 23. november 2011 15:18 | Autor: Anton Martinka

Manuel Neuer môže prekonať aj Casillasa
Manuel Neuer môže prekonať aj Casillasa | zdroj: Anton Martinka pre Sport7.sk, foto SITA

V posledných rokoch pri zohľadnení klubových a reprezentačných úspechov vládne futbalovému svetu iba jeden brankár. Je ním kapitán Realu Madrid Iker Casillas, ktorý vyhral všetky klubové a reprezentačné trofeje. Jeho nasledovníkom by sa mohol stať v najbližších rokoch mladý Manuel Neuer, nemecký brankár, ktorý hrá v dobe, kedy je reprezentácia Nemecka mimoriadne silná a jeho Bayern opäť predvádza okulahodiaci futbal.

Manuel Neuer sa narodil 27. marca 1986 v Gelsenkirchene. Obrazne povedané Neuera bavilo hádzanie sa po zemi o čosi  dlhšie, ako jeho detských kamarátov, a tak niet divu, že mal odmalička blízko k pozícií brankára. V mladom veku si ho vyhliadli skauti futbalovej akadémie slávneho nemeckého klubu Schalke 04. Manuel v tomto tíme prešiel všetkými akadémiami a v roku 2005 podpísal s klubom prvú profesionálnu zmluvu. Na poste brankárskej trojky odštartoval svoju kariéru v seniorskom tíme a na debut medzi žrďami prvého tímu nemusel čakať dlho, keďže prišiel už v sezóne 2006/2007.  Jeho veľký talent bol hneď badateľný, a to čo tušili ľudia v jeho okolí čoskoro spozorovali aj novinári. Na bundesligových trávnikoch sa objavila nová potencionálna hviezdička a čo domácich tešilo ešte viac bol pochopiteľne fakt, že išlo o rodeného Nemca.

Brankárskym vzorom Manuela Neuera bol dlhoročný nemecký reprezentant Jens Lehmann. Ešte skôr ako sa objavil v prvom tíme Schalke si jeho kvalít všimli aj kormidelníci mládežníckych reprezentácií a niet divu, že postupne prechádzal všetkými kategóriami ako tímová jednotka. V roku 2009 dosiahol prvý veľký medzinárodný úspech – s mužstvom Nemecka do 21 rokov triumfoval na Majstrovstvách Európy tejto vekovej kategórie a vo finále proti Anglicku neinkasoval ani jeden gól.

Fakt, že majstrovstvá Európy či sveta v kategórií do 21 rokov sú ostro sledované a rešpektované, sa prejavil hneď po zisku zlatých medailí, keďže mladučký Neuer dostal okamžite pozvánku aj do seniorskej reprezentácie. Debut medzi dospelými si odkrútil 2. júna proti reprezentácii Spojených Arabských Emirátov. V tú dobu sa blížili Majstrovstvá sveta v JAR a po šokujúcej smrti brankára Hannoveru 96  Roberta Enkeho a zranení Reného Adlera sa Manuel Neuer stal brankárskou šokujúcou brankárskou jednotkou.

Neuer bol stále mladý a neskúsený brankár a preto sa mnohí priaznivci nemeckej reprezentácie obávali, ako sa vysporiadá s touto ťažkou úlohou. V základnej skupine však pustil len jeden gól v prehranom zápase proti Srbsku. Po Majstrovstvách sveta, na ktorých skončili Nemci napokon s krásnymi bronzovými medailami (v osemfinále vyradili Anglicko a vo štvrťfinále Argentínu), bolo už meno Manuel Neuer známe po celom svete.

Nezabudnuteľne sa však mladý brankár zapísal do pamäte fanúšikov až v minuloročnej edícií Ligy Majstrov a to hlavne v semifinále Schalke s nadupaným Manchestrom United. V ňom vyťahoval Manuel z klobúka jeden úžasný zákrok za druhým (pozrite video nižšie). Schalke síce prehralo, ale Neuer zabránil minimálne piatim ďalším gólom. Bolo okamžite jasné, že počas letného prestupového obdobia sa strhne o mladého brankára veľká bitka a že Schalke si svoju hviezdu ako menej solventný klub pravdepodobne neudrží. Neuer napokon prestúpil za 22 miliónov eur do Bayernu Mníchov. V hre o jeho služby bol dlhú dobu aj spomínaný Manchester United, ktorý hľadal náhradu za Edwina Van Der Sara.



Sezóna 2011/2012 sa zatiaľ môže pre Bayern a pre Neuera nazvať magickou, ba priam rozprávkovou. Hneď v úvode sezóny prekonal rekord bývalého kapitána Bayernu a brankársku legendu Olivera Kahna, keď neinkasoval neuveriteľných 1018 minút a hoci sa táto séria skončila Bavori stále ničia svojich súperov. Vyhlásenie, ktoré by sa mohlo zdať v minulej sezóne šialenstvom v tomto ročníku všetci plne rešpektujú: ak bude hrať Bayern aj v druhej polovici sezóny tak dobre ako v jej úvode bude horúcim konkurentom Barcelony a Realu Madrid v boji o triumf v Lige majstrov. Finále tejto prestížnej súťaže sa mimochodom hrá práve v domácej Allianz Aréne a tak šťastný koniec tejto malej bavorskej rozprávky možno nie je tak ďaleko...