Main Content

U susedov ospevovaný, doma prehliadaný

štvrtok, 24. november 2011 12:30 | Autor: Michaela Urban

U susedov ospevovaný, doma prehliadaný
U susedov ospevovaný, doma prehliadaný | zdroj: Michaela Urban pre Sport7.sk, foto SITA

V Čechách uznávaný futbalista, na rodnom Slovensku akoby nedocenený. Základná opora v tíme českého majstra, momentálne druhý najlepší kanonier susednej Gambrinus ligy, strelec prezentujúci sa dôležitými gólmi v prestížnej Champions League.



Hráč cítiaci dôveru svojho trénera, uznávaný vo vlastných i súperových radoch. Zbožňovaní fanúšikmi, obľúbení medzi spoluhráčmi a hlavne, stále vo vyjadreniach skromný a držiaci sa nohami pevne na zemi. Kanonier, akého by naša reprezentácia potrebovala pri svojej “gólovej impotencii“ ako soľ.

Marek Bakoš. Slovenský útočník, ktorého meno je vo futbalových kruhoch čoraz známejšie. Napriek tomu, že sa o ňom v slovenských médiách nedozvieme toľko informácií a neprečítame si množstvo vyjadrení či rozhovorov, ako by si zaslúžil, práve jeho meno je medzi futbalovou verejnosťou momentálne najdiskutovanejšie. Predsa len, to,  aby slovenský futbalista strelil šesť gólov v predkolách a už dva presné zásahy pridal aj v skupinovej fáze Ligy Majstrov, nie je na naše pomery vôbec bežné. Ak si k tomu pripočítame osem gólov vsietených súperom v českej najvyššej súťaži počas jesennej časti, o výraznej streleckej potencii nemôže byť pochýb ani na sekundu.

Jeho výkony si pochvaľuje tréner Vrba, dôveru mu dáva pocítiť takmer v každom zápase, nakoľko rodák z Novej Bane chýba v základnej zostave “českej Barcelony“ len výnimočne. Post hrotového útočníka, ktorého podporujú krídelní hráči, mu vyhovuje. Marek vie nekompromisnou strelou z diaľky vymiesť pavučinu súperovej brány, po centrovanej lopte stáť na správnom mieste a dopraviť loptu za chrbát súperovho gólmana. Zjednodušene by sa dalo povedať, že má čuch na góly.

Pred záverečným dvojzápasom slovenskej futbalovej reprezentácie sa priam núkala otázka, či by nemal tréner Weiss povolať práve najlepšieho útočníka českej Viktorie Plzeň. Ľudia akoby sa rozdelili na dva tábory. Jedni hovorili, že nasadiť hráča do rozbehnutej kvalifikácie by nebolo dobré, a aj tak by už nič nezmenil. Vraj si má počkať na svoju šancu, ktorá určite príde. Názor, ktorým druhá skupina oponovala je, že mal dostať svoju šancu. Už sme nemali čo stratiť, reprezentační útočníci neboli zahriati na správnu streleckú teplotu a už predtým sa ukázalo, že mužstvu môže dopomôcť nový impulz. Tak, ako tomu bolo počas kvalifikácie na Majstrovstvá sveta, kedy tréner súperov zaskočil nasadením Stocha či Weissa juniora. Ktovie, ako by to bolo dopadlo, keby bol Marek Bakoš hral proti Rusku či Macedónsku...

Čo bolo, to už nikto nezmení. Dôležité však je, že slovenský útočník v službách českého tímu sa dostáva do povedomia nielen u nás, či v susedných Čechách, ale aj na európskej scéne. Pri aktuálnej forme a streleckej chuti môže výkonnostne rásť, pritiahnuť pozornosť zahraničných klubov a dočkať sa aj reprezentačnej pozvánky, ktorá by mu patrila plným právom.

Kto je Marek Bakoš?
Narodil sa 15. apríla 1983 v Novej Bani. Počas mládežníckych rokoch hrával najprv v rodnej Novej Bani, následne pôsobil v Nitre. Svoju profesionálnu futbalovú kariéru naštartoval v meste pod Zoborom. Ďalšou hráčskou zástavkou bol Matador Púchov, ktorý si zmeral sily s FC Barcelonou. Spolu s mužstvom okúsil veľkolepú chuť remízy 1:1 v domácom prostredí, ale aj debakel 0:8 na Nou Campe. Prvý zahraničný angažmán absolvoval v Šinniku Jaroslavl, po návrate do rodnej krajiny sa rozhodol doplnil útočné rady Ružomberka. Od roku 2009 pôsobí v českom tíme Viktoria Plzeň, s ktorým počas sezóny 2010/2011 získal majstrovský titul. Svojimi 6 gólmi dopomohol mužstvu k účasti v skupinovej fáze Ligy Majstrov, v ktorej skóroval dvakrát proti mužstvu BATE Borisov.