Main Content

KOMENTÁR: Črtá sa začiatok konca slovenskej ligy?

štvrtok, 24. november 2011 12:38 | Autor: Pavol Hošták

KOMENTÁR: Črtá sa začiatok konca slovenskej ligy?
KOMENTÁR: Črtá sa začiatok konca slovenskej ligy? | zdroj: Pavol Hošták pre Sport7.sk, foto SITA

Posledné dni čoraz viac zaplavuje média otázka vstupu Košíc a Slovana do českej hokejovej ligy. Dnes by mali všetky špekulácie vyvrcholiť, keďže v Česku budú o tomto návrhu rokovať predstavitelia jednotlivých klubov tamojšej súťaže. Aké sú klady a zápory tohto kroku?

V prípade, ak by boli spomenuté dva kluby prijaté do českej extraligy, znamenalo by to prakticky koniec hokeja u nás. Košice a Slovan sú pre fanúšikov najatraktívnejší súperi. Bolo by otázne, či by vôbec malo význam slovenskú súťaž stále hrať. Neexistuje u nás klub, o ktorom by sa dalo povedať, že má dobrú finančnú situáciu. Ak by sme stratili Slovan a Košice, naša liga by tým prišla o dva najúspešnejšie kluby a hlavne by prišla o aspoň akú takú kvalitu. Ostatné kluby by potom mohli rozmýšľať o zaradení sa do nejakej inej súťaže, napr. do rakúskej hokejovej ligy, kde hrá napríklad české Znojmo (v tejto súťaži hrajú aj kluby z iných štátov, napr. z Chorvátska, Slovinska, Maďarska).

Ak sa na situáciu pozeráme z pohľadu Košíc a Slovana, nemôžeme nič namietať. Hlavne Košice v posledných rokoch dokazujú, ako veľmi prerastajú našu extraligu. Sú finančne aj hráčsky silné a preto by pre nich skúsenosť s českou ligou nemusela byť zlá. To isté platí aj pre Slovan. Súperi ako Sparta či Pardubice vypredajú štadióny oveľa skôr ako Žilina či Nitra. Hráči ako Nedvěd, Kotalík či Martin Straka sú takisto lákadlom. A keďže sa v marketingu moc dobre nevyznám, nechcem zachádzať do tejto témy. Ale aj laik vie, že väčší trh sa rovná väčší dopyt, väčšia reklama a hlavne väčšie peniaze.

Pre hokej na Slovensku je prípadne presunutie Slovana a Košíc do českej ligy výrazným šach matom. Táto situácia by sa dala porovnať s prípadným odchodom Sparty a Pardubíc z českej ligy do nejakej inej. Sú to kluby, ktoré majú veľmi veľa fanúšikov a na druhej strane aj neprajníkov. Ale bola by to takisto rana pre český hokej. Nie až taká veľká ako odchod Košíc a Slovana, ale takisto by to malo dopad na všetky sféry, počnúc fanúšikmi a končiac úrovňou ligy. Keď som pri tej úrovni ligy, tak nie je sa čomu čudovať, pretože česká liga je niekde inde ako naša. Pevne verím, že Košice a Slovan by v nej dokázali držať krok a ak by do tímov zapracovávali mladíkov (do štvrtých útokov) mohlo by to byť aspoň malé plus pre výchovu hráčov.

Situácia je prakticky jasná. Na dnešnom zasadnutí klubov spoznáme definitívny verdikt. Je však zaujímavé sledovať, ako prijíma túto skutočnosť verejnosť a kluby v Česku. Jednoznačne za vstup do Košíc a Slovana sa vyjadrila Sparta, Slavia a Karlove Vary. Plzeň síce hovorí rozhodné nie, ale ostatné kluby sú nerozhodné. Takže si myslím že pre samotných Košičanov a Slovanistov je situácia otvorená a svojim spôsobom aj priaznivá. Zaujímavejšou je však anketa na jednom českom portáli, kde čitatelia vyjadrujú svoj názor o vstupe slovenských klubov do ich extraligy. Na moje prekvapenie, viac ako 14. tisíc ľudí je za vstup a len 4. tisíc respondentov je proti. Osobne si myslím, že Košice aj Slovan by v českej lige nestrácali. Všetci v Česku si uvedomujú silu a možnosti týchto klubov a nevidím dôvod, prečo by nemali byť prijatí. Na druhej strane, obrovská strata pre našu ligu....

Aký je váš názor? Píšte do diskusie!