Main Content

TÉMA | Môže byť Florida Panthers čiernym koňom tejto sezóny NHL?

nedeľa, 2. február 2020 09:02 | Autor: Jakub Vaverka

Florida Panthers
Florida Panthers | zdroj: TASR

V NHL sme každoročne svedkami mnohých príbehov. Veď súčasní šampióni zo St.Louis boli takto pred rokom na posledných miestach celej ligy. V prebiehajúcom ročníku sa stále viac hovorí o Floride Panthers. Prečo je tomu tak?

Do konca základnej časti NHL ešte ostáva niečo málo pod tridsať zápasov. Kluby, ktoré si nakoniec zahrajú v play-off momentálne známe nie sú, i keď podľa aktuálneho vývoja by sa dalo čo to vyčítať. Jedným z najzaujímavejších celkov v prebiehajúcom ročníku sú panteri z Floridy.

Celok zo slnečného mesta Sunrise si v play-off zahral naposledy v roku 2016. Nasledovali tri ročníky bez účasti medzi najlepšou šestnástkou ligy. Existuje ale veľa faktorov, prečo si myslieť, že prebiehajúci ročník bude iný. 

Joel Quenneville
Joel Quenneville | zdroj: TASR

Tréner Quenneville

Jedným z nich je príchod kanadského trénera Joela Quennevillea. Muž, ktorý bol úspešný už počas svojho pôsobenia v St.Louis Blues, ale kredit si získal predovšetkým vďaka angažmánu v Chicagu, je podľa mnohých tou správnou persónou pre Panthers. Tento Kanaďan dokázal s Blackhawks vyhrať v uplynulej dekáde tri Stanley Cupy.

Coach Q vie, ako dať dokopy mužstvo, ktoré hrá dlhodobo pod svoje možnosti, vie dobre komunikovať s hráčmi a výhodou je taktiež dostávanie toho najlepšieho z hokejistov, ktorí nie sú obdarení talentom, čo by bral dych. Už prvé mesiace na Floride ukazujú, že sa veci pohli správnym smerom. 

Jonathan Huberdeau
Jonathan Huberdeau | zdroj: TASR

Silná ofenzíva

Florida Panthers hrá jeden z najkrajších hokejov v celej lige a ofenzívne patrí k špičke celej profiligy. Quenneville sa môže spoľahnúť predovšetkým na Jonathana Huberdeaua, ktorý si vďaka kvalitným výkonom zahral aj na nedávnom all-star game.

Vo veľmi dobrom svetle sa ukazujú aj Trocheck, Vatrano či Acciari Hoffmanom. Hviezdou prvej veľkosti je Fín Aleksandar Barkov a zdatne mu sekunduje Rus Dadonov. Panteri to v útoku ťahajú jeden za druhého a čo je dôležité, zabrať vedia aj tretí a štvrtý útok.  

Aleksander Barkov
Aleksander Barkov | zdroj: TASR

Skúsené mená

Lídrom je kapitán Barkov, bodovo žiari Huberdeau a svoje si odohrajú aj vyššie spomenuté mená. K tomu pridajme skúseného brankára Bobrovského, ktorý, zdá sa, svoje herné maximum ešte neukázal a zabúdať netreba ani na opory z defenzívy typu Ekblad Stralman. Quenneville našiel vhodný mix skúsenosti a mladíckej dravosti.

Na druhej strane, Panthers patria medzi kluby, ktoré by sa pred uzávierkou výmen mohli ešte posilniť. Florida totiž postupu do play-off podriadi viacej ako niektorí konkurenti, chcenie po vyraďovacej časti je jednoducho príliš veľké. 

Aaron Ekblad
Aaron Ekblad | zdroj: TASR

Divácky nezáujem

Mohlo by sa zdať, že na Floride je všetko idylické, i keď aj Panthers z času na čas zaznamenajú sériu prehier. Opak je ale pravdou. Smutné je, že v tejto lokácii stále hokej neláka tak, ako v iných kútoch Spojených štátov amerických.

To je na druhej strane logické, veď Sunrise na Floride nie je práve zimným športom zasnúbená zem. Liga sa snaží organizácii pomôcť aj v tomto ohľade, v roku 2021 bude Zápas hviezd a celý víkend s tým spojený práve hale BB&T na Floride.

Panthers hrajú dobre, majú kvalitného trénera, skúseného brankára a herných lídrov ako v útoku, tak aj v obrane. Ak sa nič nepredvídateľné nestane, do play-off by sa tento rok mali dostať. A ako to už býva zvykom, vo vyraďovacej časti je už možné všetko. Tam začína skutočný hokej.