Main Content

KOMENTÁR: Kríza Washingtonu Capitals

utorok, 29. november 2011 08:43 | Autor: Pavol Hošták

KOMENTÁR: Kríza Washingtonu Capitals
KOMENTÁR: Kríza Washingtonu Capitals | zdroj: Pavol Hošták pre Sport7.sk, foto SITA

Dvadsaťdva zápasov, dvadsaťpäť bodov. Vizitka nie úplne najhoršia, ale vôbec nie najlepšia. Vo východnej konferencií znamená táto štatistika priebežné ôsme miesto. Pre Washington Capitals je však táto vizitka absolútne neprípustná. Dnes na ňu doplatil tréner Bruce Boudreau. Čo sa deje s jedným z najväčších ašpirantov na zisk Stanley cupu?

Tomáš Vokoun strávil posledné štyri sezóny v drese Floridy Panthers. Do play off sa mu s ňou nepodarilo postúpiť, preto sa rozhodol vyskúšať tím s väčšími ambíciami. Washington to využil dokonale. Keďže všetky kluby NHL mali podpísané svoje jednotky, podarilo sa im získať Vokouna za 1,5 milióna USD na sezónu. Za brankára, ktorý skončil za uplynulých šesť sezón päťkrát v prvej desiatke hodnotení gólmanov celej ligy, je to doslova smiešna suma. Vo Washingtone si mädlili ruky. Tím, ktorý minulý rok vyhral Východnú konferenciu a rok predtým dokonca Prezidentskú trofej, bol pripravený zdolávať tie najvyššie méty.

Otvárací zápas sezóny priniesol veľké prekvapenie. Do bránky Capitals sa proti Caroline postavil iný Čech, Michal Neuvirth. Bruce Boudreau hovoril o tom, že to nič neznamená, že majú dvoch vyrovnaných brankárov a každý z nich dostane svoj priestor. Vokoun vyjadril svoje prekvapenie, ale zahral to dokonale diplomaticky a nerobil z toho žiadnu drámu. Nechcem hovoriť o kvalitách Vokouna či Neuvirtha, pretože každý zainteresovaný vie, že sú to vynikajúci brankári. Spätne si však môžeme položiť otázku, či to bolo správne rozhodnutie...?

Zápas s Anaheimom, Washington prehráva pred koncom zápasu 4-3. Alexander Ovečkin ostáva sedieť na striedačke a nadáva trénerovi, ktorý ho nepustil na ľad. Ovečkin sa bránil tím, že je líder tímu a chcel niesť svoj podiel zodpovednosti – na ľade. Lenže Ovečkin nie je trénerom a práve zásluhou Bodreauovho rozhodnutia nakoniec Washington vyhráva zápas v predĺžení.

Máme tu dva pomyselné protipóly rozhodnutí už bývalého trénera Washingtonu. Michal Neuvirth je síce vynikajúci mladý brankár, ale myslím si, že pred sezónou mal byť určenou jednotkou Tomáš Vokoun. Nie preto, že mal dobré štatistiky z minulých rokov a že jeho vlastný agent mu odporučil vyskúšať trh s voľnými hráčmi a teraz je platovo azda najpodhodnotenejším hráčom ligy. Ale preto, že je nositeľom skúseností a že patrí k špičke. Každú sezónu začínajú všetci na nule. Ak by Neuvirth postupne vytlačil Vokouna, ten by sa s tým vnútorne vysporiadal lepšie, ako keď mu tréner neprejaví úplnú dôveru. Výsledok – Vokoun, sedemnásť zápasov, 10 výhier, 90% úspešnosť zákrokov, Neuvirth, osem zápasov, 6 výhier, ale úspešnosť zákrokov len 86,8%.

Na druhej strane nahnevaný líder Ovečkin. V tejto sezóne má priemerný Ice time 18:46 minúty na zápas, v minulom ročníku to bolo cez dvadsať minút. Po dvadsiatich dvoch zápasoch má na svojom konte sedemnásť bodov. V minulom ročníku mal po odohraní rovnakého počtu zápasov na svojom konte bodov dvadsať šesť. Tréner vedel, čo robí. Na mieste je však otázka, nie čo sa deje s Ovečkinom, ale čo sa deje s Capitals? Môže naozaj za to všetko Bodreau, ktorý bol odvolaný a na jeho miesto prichádza bývalý kapitán Caps, Dale Hunter? Alexander Semin sa v minulom ročníku bil po dvadsiatich dvoch zápasoch o líderskú pozíciu medzi kanoniermi. V tomto ročníku je jeho rezultát dvadsať jedna zápasov, päť gólov a desať bodov. Roman Hamrlík, ktorý prišiel pred sezónou ako ozajstná podpora zadných radov má na svojom konte jeden bod. Vo Washingtone sa niečo deje.

Prichádza éra Dalea Huntera, uvidíme či prinesie zmenu. Uvidíme, či je to len dočasná situácia alebo manažment Capitals pred sezónou skĺbil silné osobnosti, ktoré nedokážu hrať spolu v jednom tíme. Vokoun našiel silnú konkurenciu v krajanovi, Ovečkinovu líderskú pozíciu (aspoň čo sa bodovania týka) prebral Bäckström a Hamrlík nie je ani z polovice takým lídrom ako Mike Green. Alebo môže byť Ovečkinova kritika trénera oprávnená...?