Main Content

Slovenský futbal Weissa ešte potrebuje: Tešme sa, že je v Slovane

nedeľa, 23. február 2020 16:04 | Autor: Filip Chudý

Vladimír Weiss ml.
Vladimír Weiss ml. | zdroj: TASR

Zaujímavé prestupové okno zo slovenského pohľadu ešte zvýraznil Vladimír Weiss ml. Hráč, ktorý je rozdielový nielen na ihrisku.

Komentár Filipa Chudého

Skončilo sa zimné prestupové obdobie vo Fortuna lige, pričom najväčší rozruch spôsobil až záver transferového okna. Lepšie povedané, hladinu rozvírila zmena dresu, ktorá sa ešte nestala, len bola ohlásená. Podľa zväzovej stránky futbalnet totiž Vladimír Weiss ml. ešte nie je registrovaný ako hráč Slovana. Verme však, že je to už len papierová formalita, hoci to si možno mysleli aj v Senici po oznámení zmeny majiteľov…

Ešte však zostáva niekoľko dní na registrovanie hráčov bez zmluvy. A hoci vo svete futbalu sa môže stať všetko, považujme najmladšieho z futbalovej dynastie Weissocov už za belasého. Jeho rodina je síce žlto-čierna a vlastne aj on sám je odchovancom Interu, ale dobre vieme, ako to s futbalom v hlavnom meste Slovenska (ne)funguje…

Weiss ml. je svojrázna postava slovenského futbalu, podobne, ako jeho otec. Nebudeme si klamať, vo verejnosti nie je veľmi obľúbený. Môžu za to jeho známe kauzy. Aj preto sa nemožno diviť, že na internete sa po jeho ohlásenom prechode do Slovana objavili hlášky typu, že sa stal najlepšie plateným autobusárom v krajine, resp. že bude taxikár a parťák pre Ivanka na nočných záťahoch atď.

Niečo také sa ale dalo očakávať, pričom samotný hráč sa musí pripraviť na to, že mu to dajú pocítiť nielen diskutujúci, ale aj diváci na tribúnach. Môže sa opýtať bývalých reprezentačných kolegov Róberta Vitteka, Miroslava Karhana a ďalších, čo všetko si museli vypočuť. To je proste slovenská športová „kultúra“. Viditeľné je to napr. aj na hokejových štadiónoch, svoje by vedel rozprávať Miroslav Šatan, pritom je asi najväčšou novodobou legendou nášho hokeja. A do kok…. sa nadávalo aj Demitrovi a iným, keď tu počas štrajku v NHL hrávali.

Ak sa však pozrieme na športovú stránku, potom by mal byť Weiss ml. výraznou posilou belasých, pretože je to hráč s európskymi parametrami. Zámerne bolo použité spojenie mal by byť a nie bude, pretože je pri ňom niekoľko otáznikov. Už takmer päť mesiacov neodohral ani minútu a prakticky rok poriadne nehral. Pričom nie sú tajomstvom ani jeho zdravotné problémy. Ak ho však zdravie nebude obmedzovať, hernú prax môže opäť nabrať a jeho schopnosti sa potom prejavia.

A hoci sa o to mnohí snažia, nikto nemôže spochybniť, že Weiss patril medzi úplne najlepších a najdôležitejších hráčov našej reprezentácie, a to hlavne pri ceste na Euro 2016. Jeho ofenzívne nápady a futbalové majstrovstvo súčasnej reprezentácii výrazne chýbajú. To však neznamená, že by sa mal vrátiť do národného dresu už o mesiac počas baráže. To jedine vtedy, ak získa hernú prax a bude v našej lige totálne dominovať, čo je pre krátkosť času a dlhotrvajúcu absenciu málo pravdepodobné.

Slovan získal vo Weissovi hráča, ktorý by mu mal pomôcť v dlhodobejšom horizonte a hlavne v pohárovej Európe. Na zisk titulu ho nepotrebuje, ten už má v kapse. Ako sa totiž ukázalo, Moha je síce dobrý na našu ligu, ale v medzinárodnej konfrontácii už tak nevyniká, pritom je považovaný za najlepšie krídlo belasých. Ak však bude Weiss vo forme, vďaka tomuto krídlu môže Slovan vzlietnuť ešte vyššie.

Je skvelé, že takýto vynikajúci hráč prichádza do slovenskej ligy. Pre dobro slovenského futbalu však treba veriť, že to nebude posledná fáza Weissovej kariéry, ale prípadne ešte odraz na zrejme záverečný kariérny vzlet. Je totiž v ideálnom futbalovom veku. Škoda, že značnú časť kariéry strávil v katarskej zlatej klietke.

Ak však bude zdravý, motivovaný, fyzicky pripravený a hlavne futbalovo hladný, máme sa na čo tešiť. Nesmie mu však nič z toho chýbať, inak jeho návrat môže byť pompéznejší ako samotná realita. Držme mu palce, slovenský futbal Weissa ako hráča ešte potrebuje.