Main Content

KOMENTÁR: Hlavný nepriateľ KHL

štvrtok, 1. december 2011 14:14 | Autor: Dávid Košút

KOMENTÁR: Hlavný nepriateľ KHL
KOMENTÁR: Hlavný nepriateľ KHL | zdroj: Dávid Košút pre Sport7.sk, zdroj youtube, foto SITA

HC Víťaz Čechov je účastník ruskej KHL už od jej vzniku. Pokojne ho môžeme označiť aj za jeden z najznámejších a najsledovanejších tímov uplynulých dvoch ročníkov KHL. No nedá sa povedať, že je tomu tak kvôli krásnym hokejovým akciám alebo tímovej hre. Práve naopak. Najväčší počet trestných minút a pravidelná boxerská šou sú hlavnými dôvodmi, prečo sa nimi médiá tak zaujímajú.

861 trestných minút v 27 zápasoch, hráči, ktorými sa neustále zaoberá disciplinárna komisia KHL. Toto je skutočná vizitka toho, o čo tomuto klubu v skutočnosti ide. Dôkazom sú incidenty, ktorými si toto mužstvo doteraz prešlo. Snáď najznámejší je minuloročný hromadný útok na hráčov tímu Avantgard Omsk hneď po úvodnom buly. Šesť sekúnd po vhodení buly musela byť hra prerušená na nasledujúcich pätnásť minút. Nedisciplinovanosť hráčov Čechova tentokrát prekročila všetky hranice. Čakalo by sa, že práve tréner bude človek, ktorý sa situáciu bude snažiť upokojiť. No to sa o hlavnom trénerovi Čechova, Andrejovi Nazarovi, povedať skutočne nedá. On počas 15 minútovej prestávky hrubo urážal manažéra Avantgardu Omsk Antolija Bardina. Ten sa snažil celú situáciu upokojiť.  Bitkári dostali od disciplinárnej komisie zákaz činnosti na 12-15 zápasov a klub musel zaplatiť finančné odškodnenie.



Po tomto incidente  vedenie klubu Avangard Omsk  žiadalo o vylúčenie tímu HC Víťaz Čechov z ligy. To však neprešlo a tak klub pokračoval v ‘‘hokejovej‘‘ činnosti naďalej.

Hráči Čechova sú natoľko zaujatí bitkami, že sa od svojej ‘‘obete‘‘ nevedia odtrhnúť ani keď už leží na ľade s krvavou tvárou. Mnohí ľudia ich označujú za hráčov ‘‘bez chrbtovej kosti‘‘. Všetko začína útokom na hráča zozadu a končí údermi do tváre bez ohľadu na to, či je hráč už na ľade. Zbabelosť a zákernosť týmto hráčom naozaj nechýba. Dalo by sa povedať, že jej majú až na rozdávanie.

Platí: Aký tréner, takí tím.

Tréner Andrej Nazarov má za sebou    kariéru v zámorskej NHL, v ktorej odohral 571 zápasov s bilanciou 53 gólov, 71 asistencií a až 1409 trestných minút.  Nečudo, že jeho tím hrá hokej podobného štýlu.  A jeho vyjadrenia na neustále bitky tímu HC VÍŤAZ ČECHOV majú primitívny charakter. Nie je to tak dávno, čo hral jeho tím v Poprade s HC Lev Poprad. Počas zápasu došlo k väčšej bitke, ktorej hráči Popradu nedokázali predísť. Hráči Čechova sa ‘‘zavesili‘‘ na najmenšieho z tímu - Ladislava Špirka. Ten nemal šancu ubrániť sa. Bolo to doslova napadnutie.  Počas celého zápasu sa objavovali provokácie zo strany Víťazu a tak sa dalo  čakať, že sa hra vyvinie týmto smerom. Po stretnutí sa Andrej Nazarov nad incidentom len smial a tvrdil, že to novinári zbytočne nafukujú a žiadna riadna bitka ani nebola. 



Tréner bez chrbtovej kosti = tím bez chrbtovej kosti.

V profesionálnom športe ako je hokej sú ľudia zvyknutí na piskot a hulákanie fanúšikov. Najmä tí, ktorí s hokejom vyrastali. Ťažko potom pochopiť reakciu trénera, keď diváci pokrikovali po jeho tíme, ktorý napadol fanúšika hokejkou. Celý incident sa začal v momente, keď dvaja kanadskí hráči tímu HC Víťaz Čechov vyvolali hromadnú bitku a napadli hráčov Dinama Minsk.  Fanúšikovia začali pískať, kričať nadávať a dokonca aj hádzať  fľaše na ľadovú plochu, za čo dostal klub Dinamo minsk pokutu pol milióna rubľov. No skratovo reagoval už spomínaný Andrej Nazarev.  V momente, keď diváci nadávali na tím Čechova okamžite zobral svojmu hráčovi hokejku, ktorou napadol fanúšika.  Tú zlomil a okamžite bral druhú. Na druhej strane treba povedať, že ani od fanúšikov nebolo správne , že hádzali fľaše na ľadovú plochu. Ale to si má vyriešiť samotný klub. To, že takto reagoval tréner Nazarov je len ďalším dôkazom toho, že takéto reakcie nemajú s hokejom nič spoločné. Ale to by musel mať pán Nazarov trochu inú povahu.



Nečudo, že tréner Nazarov nemá v KHL dobrú povesť, keď svojich zverencov podporuje v takomto správaní. Bitky k hokeju síce patria, no stále platí staré múdre: Odtiaľ, potiaľ.  A bohužiaľ práve toto zásadné pravidlo v kabíne tímu Čechova neplatí. Namiesto taktík a sústredenia na hru sa už od rána v deň zápasu pripravujú hráči Čechova na poriadnu bitku. To, že o hokej hráči Čechova veľký záujem nejavia,  potvrdzuje aj ich postavenie v tabuľke.  Druhí  !! Ale z opačnej strany.  No počtom trestných minút, akoby sa chválili. 

A opäť ďalšia vyprovokovaná bitka...



To, čo sa deje už nie je naozaj ani na pohľad pekné. Je naozaj ťažké hrať proti takémuto agresívnemu tímu. Nielen stopercentne sa sústrediť na hru ale ešte si aj kryť chrbát. Bitky, ktoré predvádzajú hráči Čechova sú skutočne na hrane. Hráči, ktorí chcú hrať hokej sa boja o svoje zdravie. Veľa z nich skončilo v nemocnici s otrasom mozgu, iní s narazenými rebrami.  Z tohto tímu je pohoršená hokejová verejnosť a je na mieste spýtať sa, na čo vedenie KHL stále čaká. Kým nepríde nejaký vážny, nedajbože smrteľný úraz?

Ani v súkromí nepatria hráči Čechova k najslušnejším: realita klubu HC VÍŤAZ ČECHOV



 Slová trénera Andreja Nazarova: „V auguste sa títo Kanaďania iba zoznamovali s ruským prostredím a národnými tradíciami. Nevedeli, že v Rusku sa správna svadba nezaobíde bez poriadnej bitky.“

Videí, ktoré odhaľujú charakter tímu je skutočne veľa.  Kde by sme to boli, keby sa toto dialo v každom klube, či už kontinentálnej hokejovej lige alebo aj Tipsport extralige. Je to vážny problém, ktorý by sa mal riešiť. No disciplinárne komisie v Rusku dospeli zatiaľ len k finančným odškodneniam a zápasovým dištancom.  Je to naozaj dostatočný trest za opakované  neprimerané správanie? Nechá sa vedenie KHL  pohltiť ziskom z pokút alebo sa pozrú aj na skutočné riziká, ktoré hra tohto tímu prináša? Títo hráči sa nikdy nepoučia a po nich prídu ďalší takýto a ďalší, ktorí určite zakotvia práve v tíme HC Víťaz Čechov.  Kontinentálna hokejová liga si už tri roky úspešne buduje prestíž a je otázkou pre kompetentných, či dovolia, aby im tento ‘‘bezúžitkový‘‘ klub pokazil reputáciu a zranil dobrých hráčov.