Main Content

Koronavírus ovplyvní aj slovenský hokej, SZĽH vydalo prvé opatrenie

štvrtok, 5. marec 2020 12:18 | Autor: TASR

HC Slovan Bratislava
HC Slovan Bratislava | zdroj: TASR

Bratislava 5. marca (TASR) - Pre hrozbu šírenia koronavírusu uskutočnilo vo štvrtok vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) preventívne zasadnutie pracovnej skupiny. Rozhodlo, že počas zápasov pod jeho kuratelou si hráči pred a po stretnutí nebudú podávať ruky a pozdravia sa len ťuknutím rukavíc.

Ako informoval oficiálny web zväzu, SZĽH sleduje verejne dostupné zdroje a čaká na prípadné nariadenia príslušných orgánov. Vo všeobecnosti môžu byť problémom uzatvorené miesta s vysokou hustotou ľudí, kam spadajú aj hokejové zápasy. Tam sa môže vírus šíriť rýchlejšie. Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) preto vydala prvé usmernenie, ku ktorému vyzýva aj SZĽH.

"Hráči si pred a po stretnutí nebudú podávať ruky. Pozdravia sa len ťuknutím rukavíc. V nasledujúcich hodinách bude zväz inštruovať kluby, rozhodcov a delegátov," oznámil generálny sekretár SZĽH Miroslav Valíček a pokračoval: "Príslušné orgány celú situáciu monitorujú. My budeme postupovať v zmysle ich pokynov. Z našej strany dôjde zatiaľ len k tomuto jednému obmedzeniu v nami organizovaných súťažiach. Pokiaľ prídu usmernenia zo strany zodpovedných orgánov, zasadneme a vydáme ďalšie, či už lokálne, alebo celoplošné."

Pracovná skupina zriadená SZĽH bude pravidelne zasadať a zaoberať sa aj blížiacimi sa play off zápasmi jednotlivých líg. "Situáciu monitorujeme aj my. Je relatívne pokojná a stabilná, takže pokračujeme tak, ako doteraz. Zdôrazňujeme, že hráčom v našich ligách a našim fanúšikom zatiaľ nič nehrozí. Musíme však vyzvať fanúšikov, hráčov, zástupcov klubov a organizátorov zápasov k zvýšenej hygiene a zodpovednosti v tomto smere, aby sme predišli šíreniu akéhokoľvek zdravie ohrozujúceho vírusu,“ dodal Valíček.