Main Content

Chlapec zo Sovietskeho zväzu, ktorý si podmanil Ameriku (príbeh)

streda, 25. marec 2020 11:22 | Autor: Jakub Vaverka

Alexander Ovečkin
Alexander Ovečkin | zdroj: TASR

Alexander Ovečkin je hokejový velikán. Nemusíte ho mať radi, aby ste ho rešpektovali. Kapitán Washingtonu Capitals je dlhodobo na vrchole. Rozhodli sme sa, že vám o ňom povieme v tomto článku viac.

Chlapec zo Sovietskeho zväzu, ktorý si podmanil Spojené štáty americké. Nie, nie, nebude reč o hrdinovi studenej vojny ani o politickom utečencovi. Budeme sa baviť o jedinom a jedinečnom Alexandrovi Ovečkinovi. Alexander Michajlovič Ovečkin pochádza z ruskej metropoly, v roku 1984 uzrel svetlo sveta v Moskve. Vždy bol hrdý na svoj národ, na svoju krajinu a patrí medzi najväčších odporcov toho, že NHL nepúšťa svojich hráčov na olympijské turnaje. Nebyť jeho lojality ku Capitals, pravdepodobne by sa postavil lige a pod piatimi kruhmi hral aj napriek zákazu.

V uplynulom ročníku pokoril hranicu sedemsto gólov a práve tento moment bol situáciou, v ktorej si verejnosť akoby uvedomila, že naozaj sa jedná o žijúcu hokejovú legendu. Ovečkin sa stal spolu s Crosbym a ďalšími symbolom tejto generácie a keď jedného dňa skončí s profesionálnou kariérou, bude to smutný deň pre hokejový svet. Keď si ho Washington Capitals vybral v roku 2004 ako jednotku draftu, predstavitelia Caps verili, že Ovi môže do hlavného mesta priniesť Stanley Cup.  

Alexander Ovečkin
Alexander Ovečkin | zdroj: TASR

Po finálovej sérii s Vegas Golden Knights v roku 2018 sa sen stal skutočnosťou. Ovečkin ako kapitán doviedol Washington ku samotnému hokejovú grálu. Ľavé krídlo, ktorého góly príklepom bez prípravy sa stali legendárnymi, sa s hokejom stále končiť nechystá. Vzhľadom na to, že Capitals majú naozaj kvalitný káder, úspech by do konca jeho aktívnej činnosti ešte prísť mohol. 

„Nikdy sa nepozerám dopredu, vždy žijem pre dnešok. Ak začnete rozmýšľať nad tým, čo bude o rok alebo o dva, začínate plánovať. A tie plány sa nikdy nemusia splniť,“ hovorí ruský bombardér. „Mojou najväčšou hokejovou zbraňou nie je moja strela, som ňou ja sám.“ Niektorí mu vyčítajú, že je sebec, že góly skôr dáva ako ich pripravuje, pre iných je jeho hra príliš tvrdá. Vodcovské schopnosti, osobitý prístup a veľký hokejový um, tak by sa dal Alex v krátkosti charakterizovať.

Alexander Ovečkin
Alexander Ovečkin | zdroj: TASR

Keď hral počas výluky v NHL za Dynamo Moskva, sledoval KHL celý hokejový svet. Jedna zaujímavosť viaže tohto ruského hokejového bohatiera aj k Slovensku. Konkrétne málo vídaná situácia v OH 2010 v kanadskom Vancouveri. Slovensko vtedy v skupine nastúpilo proti Rusom, zápas skončil 1:1 a putoval do samostatných nájazdov. Ovečkin nepremenil v rozstrele hneď tri pokusy, hrdinom sa stal, ako všetci dobre viete, Pavol Demitra.

Je priaznivcom kontroverzného ruského prezidenta Vladimíra Putina, a celkovo, všetkého ruského. Je národniar a nehanbí za to. Iný už nebude, čo sa jeho názorov či hodnôt týka, a rovnako tak predvádzanej hry. „Kritika tu bude vždy. Môže byť pozitívna, môže byť aj negatívna. Kritici vás vždy budú sledovať, sledovať vašu hru. Ak všetkých budete počúvať, zbláznite sa. Ja mám svoj vlastný uhol pohľadu a vždy ho snažím zachovať.“

Niet pochýb o tom, že keď Alexander Ovečkin jedného dňa skončí s hokejom, skôr či neskôr sa stane súčasťou Siene slávy NHL, ale aj IIHF. To, čo pre hokej do tohto bodu urobil, ako túto hru spropagoval aj medzi tými, ktorí ju až tak nevyznávali, to sa vidí málokedy. A takmer isté je aj to, že keď Ovi alebo ak chcete The Great Eight, zavesí korčule na klinec, Washington Capitals na znak pocty vyradí jeho číslo osem, ktoré nosí v tomto momente na chrbte.