Celiakia a cukrovka – nie je to taká tragédia, hovorí Kaapo Kakko (príbeh)
Príbehy majú ľudia radi. Či už je to v športe alebo v iných odvetviach, cez príbehy iných sa dá toho dosť naučiť. Kaapo Kakko je toho príkladom. Mladý útočník New Yorku Rangers nesie väčšie bremeno ako by si možno niekto bol myslel.
Narodil sa 13.februára 2001 a má za sebou prvý ročník v NHL. Nebolo to preňho jednoduché, Kaapo Kakko bol ako draftová dvojka pod drobnohľadom verejnosti aj médií, pričom sám veľmi rýchlo zistil, že presadiť sa v NHL nie je jednoduché. Určitý čas sa hľadal, ale vzhľadom na to, že je stále tínedžer, nestratil sa. V organizácii New Yorku Rangers dostáva dosť priestoru a očakáva sa, že s pribúdajúcim vekom bude toho priestoru a zodpovednosti stále viac.
Približne šesť rokov dozadu, keď Kakko išiel na pravidelnú lekársku prehliadku vo Fínsku, život sa mu zmenil o 180 stupňov. Cítil sa v poriadku, na jeho stave nebolo nič zriedkavé. Výsledky krvných testov boli o to šokujúcejšie – tento mladý Severan zistil, že má cukrovku a celiakiu. Okrem toho, má pomerne silné alergie na rôzne látky a občas to vidieť na jeho tvári. Každopádne, byť profesionálny hokejista a zároveň cukrovkár a celiatik je niečo, čo by iných od hokejovej kariéry odhovorilo.
Kakka nie. Naučil sa správne jesť, sleduje si hladinu cukru, robí takpovediac všetko, ako má a teraz, keď je hráčom NHL, monitorujú ho aj lekárske kapacity New Yorku Rangers. Dá sa povedať, že takú opateru ako teraz ešte nemal. „V Amerike je jednoduché nájsť bezlepkové jedlo, to som aj očakával. Keď som bol malý, jedával som mäsové guličky a zemiakovú kašu. Vo Fínsku je to naozaj populárne. Rodina mi neskôr pomáhala v tom, aby som správne jedol. Keby som žil sám, možno by to bolo iné.“
Kaapo priznáva, že nie je dobrý kuchár. „Varenie mi veľmi nejde. Je dobré, že so mnou rodina bola počas prvej sezóny v NHL. Sú tu aj kuchári, ktorí mi v celom procese pomáhajú. Stále im hovorím, že by som najradšej jedol to isté ako vo Fínsku. Napríklad, taký McDonald si nemôžem dávať príliš často. Ale vo Fínsku aj tam ponúkajú bezlepkovú stravu.“
„Keď som sa dozvedel, že mám celiakiu, nevedel som presne, čo to je. Trocha som o tom počul, ale nie moc. Neočakával som to. Niekoľko týždňov som sa snažil o tom zistiť, čo najviac. Naučil som sa ako jesť bezlepkovo a nie je to také zlé. Paradoxne, keď som bol malý, z lepku som sa necítil zle,“ vysvetľuje sympatický zakončovateľ.
Kakko priznal, že cukrovka bola väčšou komplikáciou v hokejovej kariére. „Trvalo istý čas, kým som si to osvojil, ale ukázalo sa, že to nie je taká tragédia. A celiakia? To je vlastne v pohode. Viem, že veľa ľudí je bezlepkovo. Stane sa z toho rutina, nacvičíte si to, prídete na to, čo vám vyhovuje. Keď som zistil, čo mi je, pýtal som sa, či môžem ešte hrať. Veril som tomu, že áno. Ak v seba veríte, je to jednoduchšie. Môžete hrať hokej a robiť čokoľvek, čo budete chcieť.“