Main Content

Premier League: Podľa PFA najlepším hráčom ligy Wayne Rooney

pondelok, 26. apríl 2010 12:18 | Autor: TASR

Wayne Rooney je najlepším hráčom, aký sa v tejto sezóne pohyboval po anglických futbalových trávnikoch, a napriek pochybnostiam o zdravotnom stave je pripravený reprezentovať svoju vlasť na majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike.

Útočník Manchestru United si v nedeľu prevzal trofej pre víťaza ankety britskej Asociácie futbalových profesionálov (PFA) a na ceremoniáli v londýnskom hoteli Grosvenor House vyhlásil, že momentálne zranenie slabín ho nezastaví na ceste do Afriky. "Som v poriadku. Mrzí ma, že musím vynechať pár zápasov. Snáď si ešte pred koncom sezóny zahrám. S majstrovstvami sveta však nebude žiaden problém," upokojil kolísku futbalu 24-ročný zakončovateľ a k téme MS 2010 pridal aj pár slov ohľadom ambícií anglickej reprezentácie: "Úspechom bude iba zisk trofeje. Dobre sme sa pripravili a verím, že ju privezieme domov."

V anglickej Premier League Rooneyho Manchester United stále zaostáva za vedúcou Chelsea o jeden bod a zrejme bude potrebovať pomoc svojho úhlavného rivala FC Liverpool, ktorý by mohol v závere nevydarenej sezóny skomplikovať Londýnčanom cestu za titulom. "Som si istý, že Liverpool bude chcieť nad Chelsea vyhrať. Je to hrdý klub a navyše mu ide o pohárovú Európu," myslí si pred nedeľňajším šlágrom 37. kola najvyššej anglickej súťaže Rooney, autor 34 gólov v ročníku. "Tréner Ferguson ma častejšie stavia do pozície hrotového útočníka, o čo som ho niekoľko rokov žiadal. Teraz to prinieslo svoje ovocie," vysvetlil svoju streleckú produktivitu a k zisku ocenenia od PFA dodal: "Skvelý pocit vyhrať v ankete všetkých hráčov. Som na to skutočne hrdý a veľmi si to vážim. Pamätám si, ako som si tu preberal ceny pre najlepšieho mladého futbalistu v rokoch 2005 a 2006. Sledoval som hráčov s hlavnou trofejou a odvtedy som túžil získať ju."

Angličan naposledy v ankete uspel v roku 2006, keď triumfoval Steven Gerrard. Rooney sa postaral o to, že štvrtý rok v rade cena putovala na Old Trafford. V rokoch 2007 a 2009 očarilo Anglicko umenie Portugalčana Cristiana Ronalda, vlani sa dočkal Ryan Giggs.

Z trojice finalistov skončil na druhom mieste Didier Drogba z FC Chelsea, tretia priečka zostala kapitánovi Arsenalu Londýn Cescovi Fábregasovi. Najlepším mladým hráčom sa stal James Milner z Aston Villy. "Posunul som sa viac do stredu poľa a táto úloha mi sedí, mám väčší vplyv na hru," povedal adept na miesto v nominácii na MS 2010 Milner. Špeciálnu cenu za záslužnú činnosť v Anglicku aj vo svojej vlasti dostal bývalý reprezentant Juhoafrickej republiky Lucas Radebe, ktorý kedysi pôsobil v Leedse United. "Som veľmi hrdý, že som získal takéto významné ocenenie. Šport môže zmeniť svet a futbal hrá najmä v mojej vlasti obrovskú úlohu," povedal Radebe.

PFA vyhlásila aj najlepšiu jedenástku roka, zmestili sa do nej štyria hráči obhajcu titulu Manchestru United, po dvoch zástupcoch v nej majú Arsenal, Chelsea a Aston Villa.

Jedenástka roka podľa britskej Asociácie futbalových profesionálov (PFA)

Brankár: Joe Hart (Manchester City/na hosťovaní v Birminghame City)

Obrancovia:
Branislav Ivanovič (FC Chelsea), Thomas Vermaelen (Arsenal Londýn), Richard Dunne (Aston Villa), Patrice Evra (Manchester United)

Stredopoliari:
Cesc Fábregas (Arsenal Londýn), James Milner (Aston Villa), Darren Fletcher (Manchester United), Antonio Valencia (Manchester United)

Útočníci:
Wayne Rooney (Manchester United), Didier Drogba (FC Chelsea)