Main Content

ŠPECIÁL: Prestupové obdobie sa blíži. Kto minie najviac peňazí?

piatok, 9. december 2011 16:41 | Autor: Anton Martinka

ŠPECIÁL: Prestupové obdobie sa blíži. Kto minie najviac peňazí?
ŠPECIÁL: Prestupové obdobie sa blíži. Kto minie najviac peňazí? | zdroj: Anton Martinka pre Sport7.sk, foto SITA

Nové prestupové obdobie klope na dvere. Ako je už tradíciou aj počas zimy sa bude chcieť viacero bohatých klubov posilniť o nové tváre.

Hoci sa v zime nemíňajú na nových hráčov také obrovské peniaze ako počas letnej prestávky aj tento rok môžeme očakávať viacero zaujímavých transferov. Ktoré tímy budú míňať najviac a kde sa uskutoční najdrahší transfer? Prečítajte si článok nášho portálu k aktuálnej téme...

Premier Leauge

Premier League je tohto roku mimoriadne vyrovnaná. O popredné miesta sa bije až osem tímov, keď sa k očakávanej pätici (Manchester United, Chelsea, Arsenal, Manchester City, Liverpool) pridal i Tottenham a Newcastle.

Najväčšou zmenou kádra by cez zimu mohla prejsť londýnska Chelsea. Práve tréner Villas-Boas má za úlohu vymeniť staršiu generáciu hráčov za mladších. Z tímu má „vybavený” už  istý odchod útočník Nicolas Anelka, ale taktiež stopér Alex. Je dosť pravdepodobné, že z kádra odíde viacej starších hráčov, akými sú Salomon Kalou či Florent Malouda. Zo Stamford Bridge však môže poputovať aj Fernando Torres, ktorý stál Romana Abramoviča 50 miliónov eur, no herne zatiaľ stále nezapadá do koncepcie “The Blues“. Otázne je, či s mužstvom ostane Didier Drogba. O jeho odchode sa v poslednej dobe mnoho popísalo, no reálne vyzerá jeho prestup až po konci sezóny. Do Londýna na Stamford Bridge by mohli prísť Luka Modrič z Tottenhamu, Rolando z Porta, Thiago Alacantra z Barcelony, či Sami Khedira z Realu Madrid.  Aspoň to je štvorica hráčov, ktorých si údajne vyhliadol Boas. Rozpočet klubu na zimné prestupy je vraj astronomických 90 miliónov eur, čo by teoreticky mohlo stačiť na všetkých štyroch menovaných. Minimálne však v prípade Barcelončana Thiaga Alacantru je veľmi otázne, či by ho jeho súčasný zamestnávateľ uvoľnil.  V podobnej situácií je aj Luka Modrič, ktorého chcela Chelsea už počas leta, no márne.

Ďalšími tímami z Premier Leauge, ktoré budú mať záujem  nakupovať vo veľkom štýle môžu byť Arsenal, Liverpool či Manchester City. Arsenal prišiel cez leto o dve veľké posily,  Samira Nasriho putujúceho ku konkurenčným Citizens a Francesca Fabregasa, ktorý sa vrátil do svojej “domovskej” Barcelony. Na poslednú chvíľu prišiel na Emirates Stadium Mike Arteta, Yossi Benayoun či Per Mertesacker. Rozpočet Arsenalu na prestupy pravdepodobne nebude veľký a preto Wenger tradične uprednostní nákup mladých talentov, pred príchodom  hotových hviezd. Francúzsky kormidelník túži najmä po chorvátskom supertalente z Dinama Záhreb, iba 17-ročnom  Mateovi Kovačičovi. Získať ho však chce aj Manchester City. V súčasnosti sú Gunners na 5. mieste hlavne vďaka výkonom a gólom Robina Van Persiho. Arséne Wenger bude mať preto za hlavnú úlohu uzavrieť s Holanďanom  nový kontrakt.
 
Liverpool sa po veľkej premene tímu  nachádza až na siedmej priečke, za čo vďačí hlavne kolísavým výkonom. The Reds sa dokážu nabudiť na silné tímy, s ktorými majú dokonca veľmi priaznivú bilanciu, no proti outsiderom stratili už veľké množstvo bodov. Problémom Liverpoolu je hlavne nepremieňanie vyložených šancí. Starosti Kennymu Dalglishovi naposledy prirobila aj výrazná opora stredných radov Brazílčan Lucas Leiva, ktorý bude chýbať pre zranenie až do konca sezóny. Preto sa možno majitelia “ The Reds“ budú ohliadať po jeho náhrade.

Tradičným tímom  na prestupovom trhu bude aj Manchester City, ktorý tróni na čele Premiership s náskokom 5 bodov pred Manchestrom United. City kraľovalo letnému trhu a počas zimy zdá sa neplánuje veľké nákupy. Skôr sa zameria na získanie mladých potenciálnych hráčov a preto pravdepodobne všetko úsilie vloží do získanie Chorváta Kovačiča

Otázne je čo môžeme očakávať od úradujúceho šampióna Manchestru United. Red Devils, ktorý sa už dlhšiu dobu topia v dlhoch, totiž stratili nečakaným vypadnutím z Ligy majstrov obrovskú sumu peňazí za postup a televízne práva. Alex Ferguson si uvedomuje, že stále nenašiel vhodnú náhradu za Paula Scholesa a blíži sa aj koniec kariéry Ryana Giggsa. Získanie Wesleyho Sneijdera z Interu Miláno sa preto môže stať prioritou. Pošuškáva sa o sume 25 miliónov libier, za ktorú by boli Nerazurri ochotní holandského reprezentanta uvoľniť.

Najcennejším prestupovým artiklom v Premier Leauge by sa mohol stať Luka Modric z Tottenhamu, ktorého cena sa odhaduje na 35-40 miliónov eur. O jeho služby je už dlhú dobu záujem hlavne v Chelsea.  Témou číslo jedna bude aj Robin Van Persie, ktorého chcú viaceré Európske kluby. Obávaný útočník sa počas zimy pravdepodobne rozhodne, či zostane v Arsenale alebo okúsi profesionálny chlebík v inom klube. Do Premier Leauge  môže počas zimy poputovať aj mladý Eden Hazzard z Lille.

Primera Divison

V Španielskej La Lige je takpovediac všetko po starom.  Na prvých dvoch priečkach sa ako obvykle nachádza jeden z dvojice Real Madrid - FC Barcelona. Cez zimné prestupové obdobie sa však nepredpokladá, že jeden z týchto dvoch klubov vynaloží veľké čiastky na nákup nových hráčov. Pep Guardiola i José Mourinho vyhlásili, že sú spokojní so svojím kádrom a nemienia ho počas zimy dopĺňať. Od Realu sa dá ale aspoň očakávať, že  opäť osloví Neymara zo Santosu. Jeho príchod na Santiago Bernabeu je v súčasnosti pomerne nereálny vzhľadom  na viaceré odmietavé vyhlásenia samotného hráča i predstaviteľov brazílskeho klubu. Okrem toho Neymar pred pár dňami naštval fanúšikov Bieleho baletu tvrdením, že v sobotňajšom El-Classicu bude držať palce Barcelone.

Klubom, ktorý počas zimy minie najväčšie peniaze bude pravdepodobne Malaga. Po tom ako ju odkúpil šejk Abdull ben Thani, sídli výrazne posilnená na peknom 6. mieste tabuľky s len s trojbodovou stratou  na štvrté Levante. Cieľom Malagy bude dostať sa do pohárovej Európy a preto nnejaké posily do Anadalúzie počas zimy určite prídu.

Seria A

Boj o prvé tri priečky zaručujúce účasť v budúcoročnej edícií Ligy majstrov je v Taliansku zatiaľ mimoriadne vyrovnaný. Na prestupy by mal míňať podľa špekulácií médií najviac Inter Miláno, ktorý sa momentálne nachádza až na 16. priečke Serie A.

Podľa nás však najviac peňazí vynaloží líder ligy Juventus Turín, ktorý si bude chcieť ešte viac vycibriť už teraz kvalitný káder a nedopustiť tak stratu vedúcej pozície. V posledných dňoch sa najviac písalo o AC Miláno, ktoré rokuje s Manchestrom City v súvislosti so získaním Carlosa Tevéza. Ten podľa všetkého na San Siro príde už počas zimy, no len na hosťovanie, pričom AC zaplatí jeho prestup až budúce leto.
 
Najväčšími kandidátmi na zmenu klubu môže byť ofenzívne trio SSC Neapol Cavani-Lavezzi-Hamšík. O celú trojicu je veľký záujem a to hlavne na Britských Ostrovoch. Neapol však postúpil do osemfinále Ligy majstrov a tak je veľmi nepravdepodobné, že ich klub uvoľní už v zime.

Bundesliga


V Bundeslige sa zatiaľ o veľkých prestupoch moc nehovorí. Snáď najhorúcejším artiklom na trhu bude nemecký reprezentant Lukas Podolski z 1.FC Kolín. Tohto hráča by radi videli v každom klube na svete. Podolského forma je fascinujúca. V 15 zápasoch tejto sezóny strelil už 11 gólov, ku ktorým pridal 7 gólových asistencií. Jeho trhová cena sa odhaduje na 15 až 20 miliónov eur. Je v tom však jeden háčik, klub ho nechce za žiadnu cenu uvoľniť.